در نگاه اول به جدول برنامه اجراهای آثار سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر در بخش های مختلف یک نام بیش از آثار دیگر جلب توجه می کرد و آن علی بیگدلی بود که در تماشاخانه شانو طی شش روز چهار نمایش مختلف را به صحنه می برد و این اتفاقی است که در جدول سال های اخیر دیده نشده بود.
بیگدلی که نویسندگی و کارگردانی هر چهار نمایش را برعهده دارد در دو بخش رقابتی و غیررقابتی شرکت کرده است که دو نمایش چنگار و ۱۲ روز در بخش مسابقه و غول کتابخانه و طبخ طباخ مطبخ میهمان در بخش به علاوه فجر حضور دارند.
این کارگردان و نویسنده تئاتر در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه قصد شرکت در جشنواره را با این تعداد اثر نداشتم اظهار داشت: این نمایش ها در آغاز به صورت کارگاهی شکل گرفتند و از میان بیش از صد نفر ۴۴ نفر انتخاب شدند.
وی افزود: بعد از ورود به مراحل تمرینی و شکل گرفتن طراحی ها به نقطه ای رسیدیم که امکان ارائه وجود داشت و در مسیری قرار گرفتیم که هر چهار نمایش به این رویداد بزرگ هنری کشور راه پیدا کردند.
بیگدلی با اشاره به ثابت بودن اعضای گروه، درباره نمایش ها تصریح کرد: نمایش غول کتابخانه از بازیگرانی در رده سنی ۷ تا ۱۳ سال تشکیل شده است و بازیگران چنگار نیز چهار دختر جوان هستند؛ در نمایش طبخ طباخ مطبخ نوجوانان و جوانان حضور دارند و ۱۲ روز نیز از بازیگرانی با سن های بیشتر از گروه های دیگر تشکیل می دهند.
وی در خصوص تفاوت در فضای نمایشی هر کدام از این آثار نیز عنوان کرد: این چهار اثر با یکدیگر تفاوت بسیاری دارند و این تفاوت را هم در نحوه ارائه فکر و هم در متن اصلی قابل مشاهده است که در آنها فضای ایرانی، فانتزی، فرهنگ شهادت و مقاومت، تاریخی و گونه های تئاتر مستند، کودک و نوجوان فرای واقعیت دیده می شود که دسته بندی مختلف می تواند به علت پرداختن به موضوعات متفاوت باشد.
بیگدلی با اشاره به سخت بودن رقم زدن این اتفاق تصریح کرد: در چهار نمایش در مقام نویسنده و کارگردان حضور دارم که ۸۰ درصد هنرمندان آن نخستین بار است که به صحنه می روند و کنترل استرس و نظم را نیز در این فضا کار را سخت تر می کند.
وی افزود: این سختی ها دوست داشتنی است زیرا بازیگرانی که برای نخستین بار صحنه تئاتر را با این نمایش ها تجربه می کنند آینده تئاتر کشور را خواهند ساخت و با حضور در جشنواره تئاتر فجر و اجرای نمایش این موقعیت فراهم شده تا بتوانند تجربه بزرگی را کسب کنند که قطعا در آینده نزدیک نام آنها را بسیار خواهیم شنید.
وی با اشاره به اینکه عده ای از بیشترین تعداد آثار از من یاد می کنند تاکید کرد: من به بیشترین اثر در یک جشنواره و این اصطلاحات فکر نکردم بلکه به استعدادهایی فکر کردم که از آزمون های سخت عبور کردند تا بتواند بر صحنه تئاتر دیده شوند و اگر من قدمی برای آنها بر نمی داشتم خارج از معنای انسان خوب عمل کرده بودم.
این کارگردان و نویسنده تئاتر افزود: این هنرمندان و بازیگران به درجه ای رسیدند که توان ارائه دارند و وقتی رویدادی مانند جشنواره تئاتر فجر وجود دارد و از این افراد حمایت معنوی می کند باید با آنها همراه شد و مسیر را برای پیوستن آنها به چنین جریانی هموار کرد و من نظاره گر ثمره کار چند ماهه هستم که به بار نشسته است.
وی با بیان اینکه به دریافت جایزه فکر نمی کنم تاکید کرد: جشنواره تئاتر فجر اهدافی دارد و سیاست گذاری می شود و نمایش ها بعد از طی کردن مراحل مختلف به این رویداد راه پیدا می کنند.
بیگدلی خاطرنشان کرد: اگر نمایشی بعد از حضور در جشنواره جایزه ای دریافت نکند دلیل بر بد بودن اثر نیست بلکه وابسته به سلیقه داوران در شاخصه های معین جشنواره است که به قضاوت گذاشته شده اند که به دست نیاوردن جایزه تنها معنای نگنجیدن در این شاخصه ها را دارد.
به گفته وی، داوری شدن به معنای صیقل خوردن است و جایزه می تواند انگیزه ای برای طی کردن مسیر جدید و برداشتن گام دیگر باشد و دریافت نکردن آن نیز اتفاق ناگواری نیست زیرا این افراد برای کار کردن در حوزه تئاتر آمده اند و بعد از گذر از ریزبینی ها و سختی ها به جشنواره راه یافته اند و راه درازی در پیش دارند.
نمایش های غول کتابخانه، ۱۲ روز، چنگار و طبخ طباخ مطبخ ساعت ۱۷ طی شش روز در تماشاخانه شانو به صحنه رفته اند.
سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به دبیری نادر برهانی مرند از روز پنجشنبه ۱۰ بهمن ماه فعالیت خود را آغاز کرده است و شامگاه ۲۱ بهمنماه به کار خود پایان خواهد داد.
فراخوان این دوره از جشنواره تیرماه سال جاری منتشر شد که در متن آن آثار را در بخش های صحنهای، نمایشهای خیابانی، دیگرگونههای اجرایی، تئاتر ملل، مسابقه نمایشنامهنویسی، مسابقه و نمایشگاه عکس و پوستر تئاتر، کارگاهها و نشستهای تخصصی و بخش به علاوه فجر به صورت رقابتی و غیررقابتی به صورت تفکیک شده پذیرفت.
بر همین اساس آثار پذیرفته شده در بخش پوستر و عکس تئاتر در نمایشگاه لحظه قطعی از ۵ تا ۱۵ بهمن ماه سال جاری در خانه هنرمندان ایران برپا و ۵۹ عکس از ۴۹ عکاس و ۶۰ پوستر از ۳۵ طراح به نمایش گذاشته شده است.
بعد از حواشی انصراف ها نیز از ۳۰ اثر بخش رقابتی ۲۲ نمایش و از ۲۷ اثر بخش غیررقابتی ۱۵ اجرا در جشنواره حضور دارند.
همچنین از هفت اثر بخش بین الملل شش اثر اجرا خواهند داشت. در این میان دو اثر سردار پرچم دار و #همه همدردیم به بخش های نمایش های خیابانی و دیگرگونه های اجرایی و در بخش رادیو نمایش نیز یک اثر با عنوان سردار عشق به ۱۰ نمایش قبلی اضافه شده است که این سه نمایش جدید به گرامیداشت سردار شهید قاسم سلیمانی و جانباختگان سانحه هوایی (سقوط هواپیمای ایران- اوکراین) اختصاص دارد.