معضل اعطای جایزه در جشنواره‌ها از نگاه یک کارگردان تئاتر

تهران- ایرنا- یک کارگردان تئاتر و مترجم نمایشنامه‌ با اشاره به اینکه گاه برخی آثار برنده در جشنواره ها به معیاری برای برگزیده شدن تبدیل می‌شوند، این امر را مهم‌ترین معضل جشنواره‌های رقابتی و اعطای جایزه دانست.

اصغر نوری کارگردان نمایش ستاره شناس که در سی و هشتمین جشنواره فجر در بخش غیررقابتی شرکت کرده است با اشاره به اینکه بسیاری هنرمندان از حضور در بخش رقابتی جشنواره استقبال می کنند اظهار داشت: بخشی از این علاقه حضور در رقابت انتخاب شخصی هنرمندان است و معتقدم جشنواره رقابتی امر مطلوبی نیست.
وی با اشاره به کسب اعتبار از دریافت جایزه تصریح کرد: هنرمندان به ویژه جوانان برای اعتبار به دنبال رقابت هستند. اما به نظر من اگر در شرایط سالمی کار کنیم که همه گروه‌ها و انواع گونه‌های تئاتری بتوانند آثار خود را اجرا کنند و مخاطبان خود را داشته باشند، دیگر نیازی به جایزه نداریم و هر کس در ژانری که کار می‌کند شناخته می‌شود و تماشاگر خود را پیدا می‌کند.
نوری خاطرنشان کرد: در برخی جشنواره‌ها وقتی اثری بتواند به جوایزی دست یابد، به معیاری برای برگزیده شدن و کسب جایزه بدل می‌شود، این معضل اصلی اهدای جایزه در برخی جشنواره‌هاست.

معیار کیفیت فروش تئاتر را از بین می‌برد
این کارگردان درباره تماشاخانه های خصوصی گفت: تاسیس تماشاخانه‌های خصوصی کمک زیادی در سال ‌های اخیر به هنرهای نمایشی کرده است، به راه اندازی سالن‌های جدید نیاز داشتیم زیرا تعداد گروه‌های نمایشی روز به روز بیشتر می شود و این روزها شاهد اجرای نمایش‌های با کیفیت بر صحنه این تماشاخانه ها نسبت به سالن های دولتی هستیم.
وی افزود: از سوی دیگر صحبت درباره تئاتر خصوصی بحث گیشه و سرمایه را به میان می آورد، چون مدیر تماشاخانه برای تداوم کار خود به درآمد نیاز دارد و به همین دلیل از گروه نمایشی در قراردادی مشخص مبلغی را دریافت می‌کند، این امر باعث می‌شود بسیاری هنرمندان حتی چهره‌های شاخص وارد این فضای تجاری شوند و تنها معیار کیفیت فروش بالای آثار است که این دیدگاه منجر به از بین رفتن تئاتر می شود.

نوری تصریح کرد: بهترین راه برای جلوگیری از این وضعیت فارغ از حمایت‌های دولتی، حضور مدیران هنری در راس کار تماشاخانه‌های خصوصی است تا با مدیریتی صحیح ضمن کسب درآمد، آثار فاخری را به صحنه ببرند.

سی و هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به دبیری نادر برهانی مرند از روز پنجشنبه ۱۰ بهمن فعالیت خود را آغاز کرده است و شامگاه ۲۱ بهمن‌ به کار خود پایان خواهد داد.

فراخوان این دوره از جشنواره تیرماه سال جاری منتشر شد که در متن آن آثار را در بخش های صحنه‌ای، نمایش‌های خیابانی، دیگرگونه‌های اجرایی، تئاتر ملل، مسابقه نمایشنامه‌نویسی، مسابقه و نمایشگاه عکس و پوستر تئاتر، کارگاه‌ها و نشست‌های تخصصی و بخش به علاوه فجر به صورت رقابتی و غیررقابتی به صورت تفکیک شده پذیرفت.

بر همین اساس آثار پذیرفته شده در بخش پوستر و عکس تئاتر در نمایشگاه لحظه قطعی از ۵ تا ۱۵ بهمن ماه سال جاری در خانه هنرمندان ایران برپا و ۵۹ عکس از ۴۹ عکاس و ۶۰ پوستر از ۳۵ طراح به نمایش گذاشته شده است.

بعد از حواشی انصراف ها نیز از ۳۰ اثر بخش رقابتی ۲۲ نمایش و از ۲۷ اثر بخش غیررقابتی ۱۵ اجرا در جشنواره حضور دارند. همچنین از هفت اثر بخش بین الملل شش اثر اجرا خواهند داشت. در این میان دو اثر سردار پرچم دار و #همه همدردیم به بخش های نمایش های خیابانی و دیگرگونه های اجرایی و در بخش رادیو نمایش نیز یک اثر با عنوان سردار عشق به ۱۰ نمایش قبلی اضافه شده است که این سه نمایش جدید به گرامیداشت سردار شهید قاسم سلیمانی و جانباختگان سانحه هوایی (سقوط هواپیمای ایران- اوکراین) اختصاص دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha