سنندج - ایرنا - مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان گفت: امسال ۸۰ میلیارد ریال برای ساماندهی و لایروبی رودخانه‌های این استان اختصاص یافته که ۵۰ درصد آن تخصیص داده شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه یکی از فعالیت‌های هشت‌گانه مهندسی رودخانه‌ها، لایروبی است، افزود: به دنبال هر سیلی که به جریان می‌افتد باید مجاری آبی بررسی شده و در مجاری دارای اضطرار، لایه‌برداری صورت گیرد.

وی با بیان اینکه باید تغییر اقلیم را جدی گرفته و رابطه مسالمت آمیزی با طبیعت برقرار کرد، اظهار داشت: عدم لایروبی مستمر بستر و عمیق کردن رودخانه‌ها، تصرف بستر و حریم و انتقال زباله به داخل بسترهای رودخانه از جمله اقداماتی است که منجر به طغیان رودخانه‌ها و بروز سیلاب‌های ویرانگر می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان اضافه کرد: بخش‌هایی از رودخانه‌ها که در اثر خاکریزی و یا دخل و تصرف دچار انسداد شده و امکان آب‌گذری مناسب برای عبور سیلاب ندارند و سازه‌های تقاطعی غیراصولی اجرا شده‌ از جمله محل پل‌ها که توسط شهرداری‌ها احداث شده، از نقاط سیل‌خیر محسوب می‌شوند.

خرم گفت: برای رفع خطر از این مناطق سیل خیز اقداماتی توسط این شرکت مانند شناسایی نقاط حادثه‌خیز و مکاتبات لازم با شهرداری‌ها و دهیاری‌ها برای رفع تصرفات و همچنین در بسیاری از موارد ارجاع پرونده‌ها به دادگاه و مکاتبات با دادستانی در خصوص همکاری برای رفع تصرفات و اعاده به وضع سابق صورت گرفته است.

وی تاکید کرد: نهایی شدن فرآیند تعیین حد حریم و بستر رودخانه‌های گاورود، موچش، قصریان، گاران، آزاد دوآب، جانوره و تا پایان سال، لایروبی و عریض کردن سطح مقطع رودخانه برای آبگذری مناسب سیلاب، در دستور کار است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان یادآور شد: احداث دایک‌های حفاظتی در مقاطع حادثه‌خیز برای جلوگیری از تخریب و کنترل جریان، نصب تابلوی اطلاع‌رسانی و هشدار سیل در محدوده رودخانه‌های خطرخیز و ابلاغ اخطاریه هشدار وقوع سیلاب در مسیر رودخانه‌های قشلاق و گاوه رود و ژاوه رود در دست اجرا است.

خرم افزود: پایش و نظارت رودخانه‌ها هنگام سیلاب توسط کارشناسان و اکیپ گشت و بازرسی آب‌های سطحی، شناسایی و تخریب پل غیراصولی و غیراستاندارد و حادثه خیز با هدف رهاسازی کامل آب از جمله در شهرستان دیواندره، از دیگر اقدامات این شرکت برای رفع نقاط حادثه‌خیز است.

وی اظهار داشت: تعیین حدود حریم و بستر رودخانه‌های داخل بازه‌های روستایی با همکاری بنیاد مسکن برای انجام طرح هادی از دیگر اقداماتی است که این شرکت در راستای رفع خطر از مناطق سیل خیز در دستور کار خود قرار داده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان اضافه کرد: این شرکت برای انجام مطالعات مربوط به پهنه‌بندی سیل و خطرپذیری آن در سطح استان با ارسال پروژه‌های به استانداری و سازمان مدیریت بحران برای اخذ اعتبارات لازم اقدام کرده است.

کردستان استانی کوهستانی بوده و اقلیم آن متاثر از توده‌های هوای گرم و مرطوب مدیترانه‌ای است که موجب بارندگی‌هایی در بهار و ریزش برف در زمستان‌ها می‌شود.

از حوضه‌های آبریز اصلی این استان می‌توان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضه‌های آبریز فرعی نیز به سفیدرود شامل رودخانه‌های تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانه‌های سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه‌های زرینه و سیمینه رود اشاره کرد.

تعداد دشت‌های استان ۹ مورد بوده که پنج دشت آن در نیمه شرقی، ۲ دشت در غرب و ۲ دشت دیگر در جنوب استان واقع شده است، دشت‌های قروه - دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشت‌های ممنوعه (از نظر برداشت آب‌های زیرزمینی) محسوب می‌شوند.

استان کردستان ۹ سد در حال بهره‌برداری، ۱۲ سد در دست اجرا و ۱۵ مورد نیز در مرحله مطالعات دارد.