به گزارش خبرنگار مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگلها، ترحم بهزاد در حاشیه گردهمایی کارگروه ملی مدیریت چرا و تنظیم تقویم کوچ گفت: کوچ به موقع عشایر موجب بهبود و افزایش پوشش گیاهی مرتعی میشود و مدیریت چرای دام بهترین راهکار برای جلوگیری از فرسایش خاک و تخریب پوشش گیاهی است.
به گفته وی زندگی ۹۵۱ هزار خانوار ایرانی وابسته به مرتع است و برای این تعداد خانوار که دارای ۳۸ هزار و ۵۰۰ سامانه عرفی هستند، پروانه چرای دام صادر شده است.
بهزاد با اشاره به اینکه ۶۳ درصد عرصههای ملی را مراتع شامل میشود، اظهار داشت: ۷.۲ میلیون هکتار از این سطح را مراتع متراکم با پوشش گیاهی بیش از ۵۰ درصد، ۲۱.۴ میلیون هکتار را مراتع نیمه متراکم با پوشش گیاهی بین ۲۵ تا ۵۰ درصد و ۵۶.۲ میلیون هکتار را مراتع کم تراکم با پوشش گیاهی کمتر از ۲۵ درصد تشکیل میدهد.
توجه ویژه به منابع طبیعی در سال های اخیر
مدیرکل دفتر مرتع همچنین یادآور شد: مقام معظم رهبری و دولت و مجلس در یکی، دو سال اخیر عنایت ویژه ای به منابع طبیعی کشور داشتهاند و در سال گذشته ۷۰۰ میلیارد و در سال جاری ۱۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار از محل صندوق توسعه ملی به طرحهای منابع طبیعی کشور اختصاص دادهاند.
بهزاد اضافه کرد: در سال جاری ۸۶ میلیارد تومان برای احیای مراتع کشور اختصاص یافته است و این اعتبارات در بخشهای بیولوژیکی، کپه کاری، بذر کاری، احداث هلالی های آبگیر و ذخیره نزولات آسمانی، اقدامات حفاظتی و قرق مراتع هزینه و سرمایهگذاری میشود.
وی با بیان اینکه نگرش سازمان جنگل ها نسبت به بهره برداری از مراتع تغییر پیدا کرده و مراتع کشور تنها منبع تولید علوفه نیست، برنامه و سیاستهای راهبردی سازمان جنگل ها را توسعه گیاهان دارویی، زنبورداری، آبزی پروری و طرح های گردشگری دانست و تصریح کرد: توسعه گیاهان دارویی با مشارکت مردم علاوه بر حفظ آب و خاک و پوشش گیاهی میتواند توجه ویژه ای به اقتصادی کردن مراتع کشور داشته باشد.
مدیرکل دفتر امور مراتع در ادامه به بند ب ماده ۲۹ قانون دایمی کشور اشاره کرد و افزود: خوشبختانه از سال گذشته ظرفیت خوبی در زمینه مشارکت مردمی در منابع طبیعی ایجاد شده است و دفتر مرتع در قالب این ماده قانونی توانسته از ظرفیتها و توانمندیهای جوامع محلی، تعاونی و تشکلهای مردم نهاد در جهت اعمال مدیریت مراتع استفاده کند.
گردهمایی کارگروه ملی مدیریت چرا و تنظیم تقویم کوچ با حضور مدیران کل منابع طبیعی و آبخیزداری، روسای ادارات مرتع و فرمانده یگان حفاظت و مدیران کل ادارات امور عشایری ۱۰ استان زاگرسی برگزار شد.
استان های اصفهان، ایلام، بوشهر، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، فارس، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و همدان ۱۰ استان زاگرس نشین کشور هستند.