ترحم بهزاد در نشست هماندیشی برای بررسی روشهای مرتعداری نوین در ایران افزود: اکنون حدود ۱۰ درصد از ممیزی مراتع کشور باقی مانده است که این میزان در برنامه ششم توسعه به پایان میرسد.
وی به تهیه طرح مرتعداری اشاره کرد و گفت: طرح مرتعداری اکنون علاوه بر تولید علوفه بر حفظ پوشش گیاهی و ارتقای بهبود معیشت مردم نیز تاکید دارد.
بهزاد مراتع کشور را به سه بخش ممیزی شده، دارای پروانه چرا و طرح مرتعداری تقسیم کرد و گفت: مراتع ممیزی نشده، سهم بسیار ناچیزی دارد که برای حفاظت آن با یگان حفاظت منابع طبیعی تفاهمنامه همکاری امضا شده است.
مدیرکل دفتر فنی مرتع سازمان جنگلها گفت: امسال سیاستهای دفتر مرتع را در بخش تولید و برداشت علوفه و پیشگیری از حریق به استانها ابلاغ کردهایم و در زمینه آموزش چهار دوره کارگاه آموزشی برای کارشناسان مرتع و سه دوره آموزشی برای بهرهبرداران در نظر گرفته شده است.
برای مدیریت مراتع کشور نیازمند روشهای نوین هستیم
در این نشست معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان جنگلها نیز گفت: افزایش جمعیت، افزایش روز افزون جوامع محلی وابسته به مراتع و شیوه معیشت بهرهبرداران، مدیریت بر مراتع کشور را با تغییراتی روبهرو کرده است و امروز ما برای مدیریت مراتع کشور نیازمند روشهای نوین هستیم و در این مسیر باید در مرتع همانند کشاورزی با توجه به شرایط اقلیمی و اجتماعی از تکنولوژی و فناوریهای جدید بهرهمند شویم.
خسرو شهبازی در ادامه به بند ب ماده ۲۹ قانون احکام دائمی دولت اشاره کرد و آن را ظرفیتی مناسب برای ایجاد مشارکت مردم، تعاونیها و جوامع محلی دانست که میتواند در پایداری مدیریت مراتع کشور اثرگذار باشد.
در نشست انجمن علمی مرتعداری علاوه بر بررسی روشهای نوین مدیریت مراتع، مسائلی همچون نحوه مشارکت انجمن علمی در راهبردهای نوین مرتعداری، بررسی مسائل و مشکلات مرتبط با مرتعداری و نامگذاری روز جهانی مرتع بحث و تبادلنظر شد.
نشست هماندیشی اعضای هیات مدیره انجمن علمی مرتعداری به منظور بررسی مشکلات و ارائه راهکار برای اجرای بهینه روشهای نوین مرتعداری در ایران در معاونت آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان جنگلها برگزار شد.
توجه به ظرفیت مراتع برای حفظ آب
حسین ارزانی استاد دانشگاه و رئیس انجمن علمی مرتعداری ایران گفت: مراتع کشور از ظرفیتهای بسیار بالایی برخوردار است و ما باید در کنار چرای دام از سایر پتانسیلهای مراتع بهرهمند شویم.
وی با تاکید بر اینکه ارزش زیستمحیطی مراتع بیش از ارزش اقتصادی آن است، اظهار کرد: در کنار ارزش تفریحی و گردشگری، مراتع سبب حفظ آب میشود و در ایران که با مشکل کمآبی مواجه است میتوان از ظرفیت مراتع برای حفظ آب استفاده کرد؛ چرا که ۵۰ درصد سطح کشور پوشش مرتعی است و این پوشش کمک بسیاری در حفظ و کنترل آب میکند.
ارزانی گفت: اخیرا اعتبارات خوبی برای حفظ، احیا و مدیریت مراتع کشور از محل صندوق توسعه ملی در اختیار سازمان جنگلها قرار گرفته است و سازمان قصد دارد آن را برای احیای مراتع هزینه کند، اما مشکل مراتع فقط احیای آنها نیست بلکه مدیریت مراتع نیز باید در اولویت سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری قرار بگیرد.
نظر شما