روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم عبدالرضا فرجیراد، آورده است: در خبرها آمده است حدود ۳۰ رهبر و حدود یکصد وزیر خارجه از کشورهای مختلف در کنفرانس سال جاری شرکت میکنند. هر چند موضوع اصلی کنفرانس چرایی دوری کشورها از غرب است اما مسائل مختلف ژئوپلیتیکی جهان از جنس مسائل مربوط به عراق، سوریه، افغانستان، لیبی، پرونده هستهای ایران، یمن و چندین موضوع دیگر به بحث گذاشته خواهد شد. دلایل مختلفی را میتوان برای موضوع اصلی کنفرانس یعنی گرایش کمتر کشورها به غرب که باعث نگرانی کشورهای امریکایشمالی و اروپا شده، ذکر کرد.
بیاعتمادی به ایالاتمتحده امریکا به خاطر سیاستهای تحمیلی خود بهویژه در دوره ریاستجمهوری ترامپ و فشارهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی به دیگر کشورها حتی کشورهای متحد امریکا، بیتوجهی به توافقهای بینالمللی، کنار گذاشتن سازمانهای بینالمللی ازجمله سازمان ملل متحد، نادیده گرفتن منافع اقتصادی دیگر کشورها و صرفا توجه به منافع اقتصادی امریکا، از عوامل مهم کمتوجهی سالهای اخیر کشورها نسبت به غرب به حساب میآید. ضمن اینکه ضعف اروپا و ایجاد شکاف در اتحادیه اروپایی، رویکرد مثبت بعضی اعضای اتحادیه بهویژه شرق اروپا نسبت به چین و روسیه، برگزیت، کمکهای سرمایهای چین به کشورهای مختلف و از جمله کشورهای جهان سوم، جان گرفتن و نفوذ تدریجی روسیه در خاورمیانه، شرق دور و شرق اروپا از دیگر عوامل نگرانی غرب است.
در کنفرانس امنیتی مونیخ جاری باتوجه به اختلافات روسیه و ترکیه در رابطه با درگیریهای ادلب ملاقات وزرای خارجه این دو کشور با یکدیگر قابلتوجه خواهد بود، ضمن اینکه امریکاییها اعلام کردهاند تا دو هفته آینده خبرهای خوشی از معامله با طالبان ارایه خواهند کرد، لذا مساله صلح افغانستان نیز اهمیت دارد، بهویژه آنکه اشرف غنی، رییسجمهور افغانستان نیز در این کنفرانس سخنرانی خواهد کرد. حضور وزرای خارجه ایران و امریکا در این کنفرانس توجه خبرنگاران و رسانههای بینالمللی را جلب خواهد کرد، به ویژه آنکه مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالاتمتحده امریکا اعلام کرده برای مقابله با ایران در این کنفرانس حضور خواهد یافت.
باید انتظار داشت که وزیر خارجه امریکا علاوه بر مصاحبهها و تبلیغات منفی علیه جمهوری اسلامی ایران، ملاقاتهایی با شخصیتهای اروپایی و متحدان عرب خود صورت داده تا حضور خود را موفق جلوه دهد. بعید است که مقامات و سیاستمداران اروپایی دست همکاری و دوستی به سمت مایک پمپئو دراز کنند، زیرا اروپاییها هیچگونه اعتمادی به سیاستهای تنشزای دونالد ترامپ در منطقه خاورمیانه و مساله هستهای ایران ندارند. بر همین اساس وزیر خارجه امریکا موفق نخواهد شد اروپاییان را به سمت گفتوگو برای فعالسازی مکانیسم ماشه سوق دهد. اروپاییها ترجیح میدهند تا انتخابات بعدی ریاستجمهوری امریکا صبر پیشه کنند. طبیعی است که وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در این کنفرانس علاوه بر شرکت در پنل مربوطه در ملاقات با شخصیتهای جهانی و نیز مصاحبه با اصحاب رسانه سیاستهای خصمانه ایالاتمتحده امریکا را به چالش بکشد.