وی پیش از ترک تهران در فرودگاه مهرآباد هدف از سفر خود را بررسی تحولات سوریه، منطقه و لزوم ادامه رایزنی های نزدیک میان کشورهای آن اعلام کرد که با همدیگر روابط دوستانه و برادرانه دارند.
وی با بیان اینکه ایران در جهات مختلف با سوریه که کشور پراهمیتی است، ارتباط و همکاری دارد، تاکید کرد: با توجه به توطئهها در منطقه نیازمند گفت و گوهای نزدیک تر و رایزنی در مسائل مختلف هستیم و سوریه کشوری است که در سال های اخیر نشان داد که با محوریت مقاومت اهداف خوبی را دنبال می کند.
سوریه از اسفند ماه ۱۳۸۹ درگیر بحران ناشی از افزایش اقدامات تروریستی با حمایت برخی کشورهای همسایه، عرب، غربی و رژیم صهیونیستی است که تا چند روز آینده وارد دهمین سال بحران خود می شود.
روابط پارلمانی جمهوری اسلامی ایران و سوریه از چهار دهه قبل و به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی در ایران آغاز و با سفر روسای مجالس، اعضای کمیسیون ها و نمایندگان دو کشور به پایتخت های یکدیگر، وجود هماهنگی ها در تشکل های پارلمانی جهانی و ارسال پیام های تبریک و تسلیت به مناسبت های مختلف بر دامنه و گستره همکاری های آن افزوده می شود.
در همین راستا لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی از زمان آغاز بحران در سوریه با وجود برخی خطرات موجود تاکنون سه بار (۸ آذر ۱۳۸۹ - ۳ آذر ۱۳۹۱ - ۱ دی ۱۳۹۳) به سوریه سفر کرده و در جریان آن با مقام های عالی رتبه این کشور از جمله بشار اسد رییس جمهوری، همتای سوری خود و دیگر مقام های سیاسی سوریه گفت و گو کرده است.
در سفر اخیر نیز یکی از برنامه های رییس مجلس شورای اسلامی دیدار و گفت و گو با بشار اسد رییس جمهوری سوریه اعلام شده است.
در هفته های اخیر با توجه به تحولات در ادلب و پیشروی های ارتش سوریه برای آزادسازی مناطق اشغالی این کشور از دست تروریست ها، تنش در منطقه بین سوریه و ترکیه افزایش یافته است و حتی ترکیه تهدید کرده است که نیروهای بیشتر را به ادلب اعزام می کند.
پیش از این ترکیه با اعزام یگان های زرهی خود به ادلب در برابر نیروهای سوری در شهر ادلب مرکز این استان صف آرایی کرد و ارتش سوریه نیز که به دنبال افزایش تنش در منطقه نیست تلاش دارد تا با رایزنی های کشورهایی چون روسیه و ایران به موضوع ادامه اشغال ادلب پایان دهد و اکنون در پشت دروازه های سراقب در انتظار رایزنی های سیاسی برای حل بحران است.
می توان پیش بینی کرد که با توجه به مناسبات خوب بین ایران و سوریه از یک طرف و ایران و ترکیه از سوی دیگر و برخی حمایت های بین المللی از سوریه در جریان بحران اخیر این کشور یکی از محورهای دیدار لاریجانی در خصوص ادلب و مسایل حاشیه آن با ترکیه باشد.
روزنامه الوطن سوریه نیز امروز در مطلبی با اشاره به تحولات در ادلب به نقل از یک منبع دیپلماتیک ایرانی یکی از محورهای سفر لاریجانی را به سوریه اقدامات آینده با ابتکار عمل ایران بر اساس حق حاکمیت دولت و استقلال و وحدت ملی سوریه خواند.
پیشتر نیز سفارت جمهوری اسلامی ایران در سوریه در پاسخ به سوالی از سوی خبرنگار این روزنامه در ارتباط با میانجیگری ایران بین سوریه و ترکیه اعلام کرد که موضع تهران درباره حاکمیت ملی سوریه بر کل خاکش ثابت است.
چنین به نظر می رسد که با توجه به دیدگاه های موجود در ارتباط با حاکمیت سوریه ادلب و مسایل آن یکی از محورهای سفر اخیر لاریجانی به سوریه در ماههای آخر نمایندگی خود است.
در همین حال باید یادآور شد که در حال حاضر ریاست گروه دوستی پارلمانی ایران و سوریه را نیز به خاطر جایگاه و اهمیت آن و سطح روابط دو کشور روسای مجالس دو کشور بر عهده دارند و این تصمیم از مهر ماه سال ۱۳۹۵ به خاطر گستردگی و ممتاز بودن روابط پارلمانی دو کشور با حضور نمایندگان فعال اتخاذ شده است.
اصولا یکی از نگاه های مسوولان دو کشور در رده های مختلف همپا کردن و رساندن سطح مناسبات و همکاری های دو جانبه با سوریه با روابط سیاسی تهران – دمشق است تا دو طرف در همه زمینه ها بر اساس افق روابط سیاسی بتوانند همکاری های خود را گسترش دهند و سفر امروز رییس مجلس شورای اسلامی نیز از این زاویه قابل بررسی و تامل است.
در مقابل نیز روسای مجالس سوریه هر یک در دوران عهده دار بودن این پست با سفر به تهران و دیدار و گفت و گو با مقام های جمهوری اسلامی ایران بر میزان و سطح مناسبات راهبردی تهران – دمشق بیش از پیش افزوده اند.
در همین چارچوب نیز می توان از سفر حموده یوسف صباغ در ۲۷ دی ماه ۱۳۹۶، خانم هدیه خلف عباس در ششم مهر ۱۳۹۵، محمد جهاد اللحام در ۱۱ خرداد ماه ۱۳۹۴ و محمود الابرش در ۹ آذر ماه ۱۳۹۰ به تهران در راس هیات هایی از مقام های سوری برای تبادل نظر در خصوص راه های توسعه و گسترش روابط پارلمانی و سیاسی اشاره کرد.
علاوه بر سفر روسای مجالس دو کشور روسای کمیسیون ها و نمایندگان ایران و سوریه نیز به مناسبت های مختلف در دیدار با همتایان خود در ارتباط با توسعه روابط رایزنی و تشریک مساعی می کنند.
نتیجه این که با وجود برخی حساسیت های منطقه ای و جهانی از سوی برخی کشورها و طرف ها نسبت به روابط رو به توسعه بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه به عنوان یکی از کشورهای تاثیرگذار عرب در جهان و محور مقاومت این مناسبات با افق های بلند مسوولان عالی رتبه دو کشور همچنان رو به توسعه و گسترش است.
در این بین حتی توطئه هایی مانند ایجاد بحران در سوریه برای خارج کردن این کشور از محور مقاومت نه تنها نتوانست خللی در آن وارد کند بلکه موجب شد تا سوریه با پشت سر گذاشتن یک بحران جهانی از سوی کشورهای مختلف و صرف هزینه ۴۴۰ میلیارد دلاری از سوی دشمنان خود امروز قوی تر از دیروز باردیگر وارد صحنه منطقه ای و بین المللی برای ایفای نقش شود.
بی شک این دستاورد تنها در سایه روابط مستحکم دو کشور به دور از برخی ملاحظات رایج و تغییر سیاست ها در موارد مشابه صورت می گیرد و این روابط می تواند الگویی برای روابط بین تهران و دیگر پایتخت های کشورهای منطقه و جهان باشد.