شیوع ویروس کرونا در چین علاوه بر پیامدهای مهلکی که برای سلامتی و امنیت روانی میلیونها نفر در چین و شمار زیادی از کشورهای پنج قاره داشته است، اقتصاد بسیاری از کشورها را نیز هدف قرار داده و شرکت های تجاری بزرگی را زمین گیر کرده است.
در هفتههای اخیر ویروس کرونا عامل اصلی سقوط ارزش بورس کشورها، کاهش مبادلات تجاری شرکتهای بزرگ، تعطیلی دفاتر آنها در چین و در عرصه جهانی نیز باعث رویارویی این شرکتها با بحرانهای مالی شده است.
هفته گذشته سهامهای اروپایی از ترس تاثیر اقتصادی ویروس کرونا، افت داشتند. شاخص گسترده پاناروپایی، ۰.۳ درصد افت کرد که علت اصلی آن، افت شدید سهام شرکتهای حوزه سفر و تفریح بود.
شاخص اصلی بورس ایرلند نیز۱.۲ درصد پایین آمد. همچنین شاخص گسترده MSCIs که وضعیت بازارهای سهام ۴۷ کشور جهان را نشان میدهد، ۰.۲ درصد افت کرد. شاخصهای بورسی در آسیا نیز عملکردهای متفاوتی داشتند. شاخص گسترده MSCIs در آسیا پاسیفیک، ۰.۴ درصد افت کرد. شاخص نیکی ژاپن ۰.۶ درصد و شاخص کاسپی کرهجنوبی ۰.۵ درصد نیز کاهش پیدا کرد.
این ویروس خطرناک همچنین صنعت گردشگری بخش بزرگی از جهان را تحت تاثیر قرار داده است. در منطقه آسیا تنها در سال ۲۰۱۷، کسبوکارهای تفریح و گردشگری ۸۸۴ میلیارد دلار در تولید ناخالص داخلی سهم داشتند. در سال ۲۰۱۸، این سهم به یک تریلیون دلار رسید. حالا ویروس کرونا در سراسر این منطقه گسترش یافته و بر تمام بخشهای آن، اثرات جدی گذاشته است.
بر اساس گزارش بلومبرگ، تنها در چین در سال ۲۰۱۹ بخش گردشگری ۱۲۷.۳ میلیارد دلار درآمد برای این کشور خلق کرده است. اما حالا حتی اگر کل سال ۲۰۲۰ را هم در نظر بگیریم، حداقل در یک ماه اخیر آژانسداران، هتلداران و شرکتهای گردشگری با اختلال جدی در کسبوکارهایشان مواجه شدهاند.
در میان شرکت های بزرگ، کرونا بیشترین خسارتها را به شرکت آمریکایی اپل زد. تارنمای شبکه سیانان در این رابطه نوشت: برخی از شرکتهای آمریکایی از جمله اپل به سرمایهگذاران خود هشدار دادهاند که میزان فروش سهماهه اول سال ۲۰۲۰، به دلیل شیوع ویروس کرونا کاهش شدیدی خواهد داشت.
این شرکت ۱.۴ تریلیون دلاری که درآمدی ۶۷ میلیارد دلاری را برای بیلان سهماهه اول خود پیشبینی کرده بود، در بیانیهای اعلام کرد که انتظار ندارد بتواند در ماه مارس به این رقم فروش دست یابد و رقم تخمینی درآمد را تا ۶۳ میلیارد دلار پایین آورد. بنابراین ۴ میلیارد دلار ضرر خواهد داشت. اما این هشدار، برای اپل به قیمت از دست دادن ۳۴ میلیارد دلار از ارزش سهامش تمام شد.
در همین حال «آدیداس» به عنوان بزرگترین شرکت تولیدکننده کالاهای ورزشی آلمان، از شیوع ویروس کرونا در چین متضرر شده است. به گزارش نشریه هاندلزبلات، مقامات آدیداس امروز (چهارشنبه) اعلام کردند از اواخر ژانویه (اوایل بهمن) تا کنون فعالیت های تجاری این شرکت در چین ۸۵ درصد کاهش یافته است.
این در حالی است که بازار چین از جمله بازارهای اصلی فروش محصولات آدیداس بوده و این شرکت در این کشور بالغ بر ۵۰۰ شعبه اصلی و ۱۲ هزار نمایندگی فروش دایر کرده است.
به گفته مقامات آدیداس، هر چند در هفتههای اول سال جاری میلادی محصولات این شرکت فروش خوبی داشته اما به تدریج با گسترش ویروس کرونا و کاهش حضور مردم در اماکن عمومی و مراکز تجاری، درآمدهای آدیداس به شدت کاهش یافته است.
آخرین آمارهای رسمی از ابتلای بیش از ۷۴ هزار شهروند چینی به ویروس کرونا حکایت دارد و شمار تلفات این بیماری مهلک نیز به بیش از ۲ هزار نفر رسیده است.
ویروس کرونا اواخر دسامبر گذشته (آذر/دی) میلادی در بازار غذاهای دریایی شهر ووهان واقع در استان هوبی چین که به طور غیرقانونی حیوانات وحشی میفروشند، آغاز شد. این ویروس علاوه بر شهرها و استانهای چین به ۲۴ کشور دیگر در جهان نیز سرایت کرده است.
آمریکا، چین، سوئد، فرانسه، انگلیس، مالزی و فیلیپین از جمله کشورهایی هستند که مواردی از ابتلا به کرونا در آنها شناسایی شدهاند.