تهران- ایرنا- برگزیده سی و سومین جشنواره بین المللی خوارزمی گفت: برقراری روابط علمی بین المللی در پیشبرد اهداف علمی کشور و فعالیت محققان بسیار تاثیرگذار است؛ محققان کشور در همکاری با محققان خارج کشور می توانند در مرز دانش قرار گرفته و سطح پژوهش‌های علمی خود را ارتقا دهند.

سعید بلالایی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا درباره فعالیت های علمی در شرایط تحریم اظهار داشت: تحریم های علمی بین المللی بسیار ظالمانه و تحت تاثیر مسائل سیاسی وضع شده است. در بسیاری از موارد اگر ارتباطات بین المللی بین محققان از طریق وزارت خانه‌های بهداشت و علوم ایران با سایر کشورهای دنیا باشد، به شدت از آنها جلوگیری می شود. در واقع تحریم ها، روابط دیپلماتیک علمی را نیز تحت تاثیر قرار می دهند.

عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در خصوص راه برون رفت از این شرایط گفت: ارتباط فردی اساتید ایران با سایر کشورها در پیشرفت امور بسیار موثر است. زمانی که اساتید ارتباط فردی با استادی در سایر کشورها دارند یا نهاد بین المللی از یک طرح حمایت مالی می کند، تحریم تاثیر زیادی ندارد زیرا این ارتباطات به دور از مسائل سیاسی است.

رتبه اول پژوهش های کاربردی سی و سومین جشنواره بین المللی خوارزمی عنوان کرد: فارغ التحصیلان، دانشجویان دکتری و پسادکتری نیاز به برقراری روابط علمی بین المللی دارند زیرا تعامل علمی در کیفیت پژوهش‌ها نقش موثری دارد.

نقش تحریم در روابط دانشگاه و صنعت

عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیر در پاسخ به اینکه شرایط حال حاضر کشور چه میزان در ارتباط صنایع با دانشگاه ها موثر بوده است، تصریح کرد: در گذشته بسیاری از صنایع نیاز خود را با واردات برطرف می کردند که باعث می شد توانایی محققان نادیده گرفته شود در حالی آنها می توانند بسیاری از محصولات را به بهترین شکل و با استفاده از دانش بومی در کشور تولید کنند.

وی ادامه داد: در چند سال اخیر بسیاری از صنایع برای رفع نیازهای خود به دانشگاه ها و پژوهشگاه ها مراجعه می کنند و دانشجویان و فارغ التحصیلان نیز با توانایی خود این پروژه ها را در قالب کار مشترک با دانشگاه یا تاسیس شرکت های دانش بنیان به اتمام می رسانند.

بلالایی همچنین گفت: پس از انقلاب در بیشتر دانشگاه ها دفاتر ارتباط با صنعت مستقر شده است اما این دفاتر تنها در برخی موارد محدود موفق بوده و به طور کلی عملکرد مثبتی نداشته اند.

وی اظهار داشت: نیاز است هر دو طرف دانشگاه و صنعت به یکدیگر اعتماد کنند تا نیاز خاص صنعت که در چرخه تولید موثر است، توسط محققان به بهترین شکل انجام شود.

خودکفایی در تولید هشت ماده اولیه برای درمان سرطان

سعید بلالایی از دانشگاه خواجه نصیر در سی و سومین جشنواره خوارزمی موفق به کسب رتبه اول پژوهش های کاربردی در گروه تخصصی فناوری‌های شیمیایی برای طرح سنتز مواد اولیه رادیوداروهای پپتیدی شده است.

وی در خصوص این طرح توضیح داد: امروزه بیماری سرطان یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر در جهان و کشور ما است. بنابراین تحقیق و پژوهش برای تشخیص و درمان آن امری حیاتی به شمار می‌آید. رادیوداروهای پپتیدی به عنوان داروهای طبیعی قرن ۲۱ و گستره درمانی بالا در بازار جهانی دارویی برای درمان بیماری‌های مختلف نظیر سرطان مورد استفاده قرار می گیرند.

بلالایی ادامه داد: در این زمینه مطالعات نشان داده است که پپتیدهای نشاندار شده با رادیو نوکلئیدهای مختلف می‌توانند برای تشخیص و در مواردی درمان گونه های متنوعی از سرطان مورد استفاده قرار گیرند. بنابراین هر ساله ارتباطات پپتیدی نوین در بازار دارویی دنیا عرضه می شود.

این برگزیده جشنواره خوارزمی تصریح کرد: تحقیق در مورد روش‌های نوین سنتز پپتیدهای دارویی در راستای تامین نیاز کشور در مسیر خودکفایی و بی نیازی از واردات داروهای دارای فناوری بالا نقش تعیین کننده‌ای در ارتقای سطح کیفی پژوهش هدفمند و کاربردی در کشور دارد. در این طرح هشت ماده اولیه برای تهیه رادیودارو های پپتیدی برای نخستین بار در کشور سنتز شد. کیت های تشخیصی تومورهای سرطانی در ایران تولید و به این ترتیب کشور از واردات این داروی ارزشمند بی نیاز شد.

وی عنوان کرد: تا پیش از این، هر یک هزارم گرم این ترکیب با قیمتی معادل ۳۰۰ تا ۸۰۰ یورو از خارج کشور وارد شده و ارزبری داشت اما خوشبختانه ما در ایران این مواد اولیه را تامین کرده‌ایم.

به گزارش ایرنا، از ٣٢٨ طرح که امسال به دبیرخانه سی و سومین جشنواره بین المللی خوارزمی ارایه شده است، ١٠ طرح داخلی و ۵ طرح خارجی به عنوان طرح برگزیده معرفی و با حضور رییس جمهور و وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تجلیل شدند.

جشنواره جوان و بین المللی خوارزمی هرساله توسط سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی برگزار می‌شود.