لندن - ایرنا - اعضای باقی‌مانده در برجام تا دقایقی دیگر در چارچوب جلسات عادی کمیسیون مشترک برای کاهش‌ تنش‌ها و بررسی راهکارهای حفظ این توافق درسایه خروج یک‌طرفه آمریکا و کاهش تعهدات ایران تحت برجام، در وین پایتخت اتریش تشکیل جلسه خواهند داد.

رایزنی‌های غیررسمی میان مقام‌های شرکت کننده در این نشست، از صبح امروز آغاز شده است.   

سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه کشورمان دیشب وارد وین شد. او به همراه هلگا اشمید معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ریاست مشترک نشست امروز را برعهده دارد.  

میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین دقایقی پیش در توئیتر اعلام کرد که مشغول رایزنی با اعضای شرکت کننده در کمیسیون مشترک برجام است.  

بر اساس گزارش‌ها سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه به عنوان مذاکره کننده ارشد هسته ای این کشور در نشست کمیسیون مشترک برجام در وین حضور دارد.

از انگلیس هم ریچارد مور مدیرکل سیاسی وزارت امور خارجه این کشور در نشست امروز شرکت خواهد کرد.

او معتقد است که سیاست فشار حداکثری آمریکا نتیجه نداده و باعث تضعیف اقتصاد و سوق دادن ایران به سمت سیاست مقاومتی می‌شود. به گفته این دیپلمات ارشد انگلیسی سیاست آمریکا علیه ایران منطقی نیست اما اینکه ایران هم خود را به مرزهای برجام نزدیک کند نتیجه موثری نخواهد داشت.

 مور معتقد است که باید از طریق دیپلماسی، برجام را در وضعیتی که در آن قرار دارد حفظ کرد.

ایران به دنبال خروج یکجانبه و برخلاف مقررات بین‌المللی آمریکا از برجام، تلاش کرد توافق هسته‌ای را به شرط عمل دیگر طرف‌های این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی طرف‌های اروپایی به تعهدات برجامی، با هدف حفظ بهره‌مندی اقتصادی ایران، گام‌های کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی ۶۰ روزه آغاز کرد.

بر این اساس، ایران ۱۵ دی‌ماه، با صدور بیانیه‌ای گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی‌سازی، درصد غنی‌سازی، میزان مواد غنی‌شده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هسته‌ای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه می‌یابد.

تروئیکای اروپایی (فرانسه، آلمان و انگلیس) در واکنش به آخرین گام ایران و با نادیده گرفتن تعلل خود در اجرای کامل تعهداتشان در برجام، تلاش کردند تا با  استفاده از ساز وکار حل اختلاف، ایران را به اجرای کامل تعهداتش بازگردانند.   

آنها  ۲۴ دی‌ماه با صدور بیانیه‌ای تمایل خود را برای فعال کردن این ساز وکار اعلام کردند.

با این حال سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تصریح کرد که اقدام سه کشور اروپایی یک اقدام کاملا انفعالی و از موضع ضعف است.

وی توضیح داد که طرف‌های اروپایی، در مدت یک‌سال گذشته به رغم تعهداتی که هم در برجام داشتند و هم صراحتا و به‌طور رسمی پس از خروج امریکا از برجام در جلسات کمیسیون مشترک برعهده گرفتند، نتوانستند اقدامی ملموس و جدی برای ایفای تعهدات خود صورت دهند و به همین سبب نیز، کشورمان از مقررات پیش‌بینی شده در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام استفاده کرده و اجرای بخشی از تعهدات هسته‌ای خود را طی پنج گام با فواصل زمانی قابل ملاحظه متوقف کرد.

در جریان آخرین نشست کمیسیون مشترک برجام که آذرماه گذشته برگذار شد، طرف‌های اروپایی از تمایل خود برای فعال کردن سازوکار حل اختلاف در این توافق خبر دادند. اما به نظر می رسد که در نهایت از همراه کردن چین و روسیه در این نشست بازماندند.  

مایخائیل اولیانوف نشست دور قبل را سخت توصیف اما تصریح کرد که همه اعضا بر حفظ برجام تاکید داشتند.

«فو کونگ» مدیرکل سیاسی وزارت خارجه چین هم در گفت و گو با خبرنگاران گفت؛ ریشه اصلی تنش کنونی خروج آمریکا از برجام و اعمال سیاست فشار حداکثری است. به گفته وی، تمام کشورها از امریکا خواستند تا تحریم‌ها علیه ایران را بردارد تا فضا برای تلاش‌های بیشتر دیپلماتیک فراهم شود.

وی همچنین گفت از نظر چین حفظ برجام نبرد بین یک جانبه گرایی و چندجانبه گرایی، حاکمیت قانون و نظام سلطه است. کونگ با بیان اینکه پکن به برجام متعهد است و تمام اقدامات لازم را برای حفظ برجام صورت می دهیم.

این دیپلمات چینی در پاسخ به این سوال که آیا طرف‌های اروپایی ایران را به فعال کردن سازوکار حل اختلاف تهدید کردند هم گفت؛ آنها متعهد شدند که در چارچوب برجام اختلافات را برطرف کنند؛ چراکه به گفته او کشاندن مناقشه هسته‌ای ایران به شورای امنیت به غیر از شاید آمریکا، به نفع هیچکس نیست.

در نشست امروز طرف‌های باقیمانده در برجام باز هم تلاش خواهند کرد تا ایران را برای بازگشت به اجرای کامل تعهداتش متقاعد کنند. ایران بارها تاکید کرده که در صورت رفع تحریم‌ها و منتفع شدن از منافع برجام، آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود است.

سرگئی لاوروف رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه دیروز در نشست در کنفرانس خلع سلاح در ژنو امیدواری کرد که نشست آتی برجام باعث توقف روند تشدید تنش ها پیرامون این توافق بین المللی شود؛ چرا که به گفته او هنوز دیر نشده است.