ارومیه- ایرنا- آواربرداری در مناطق زلزله‌زده خوی که از ۲ روز قبل در روستای «کوتان‌آباد» بخش قطور آغاز شده بود طی روز گذشته، جمعه نیز با حضور فعال نیروهای عملیاتی به پنج روستای دیگر گسترش یافت و بخش قابل توجهی از لاشه دام‌های تلف‌شده معدوم‌سازی شد. 

اکنون ۶ روز از زلزله «قطور» و «زرآباد» شهرستان خوی که برخی روستاهای سلماس را نیز تحت تاثیر قرار داد، می‌گذرد؛ امدادگران به دنبال رفع کمبودهای زلزله‌زدگان و توزیع غذای گرم هستند و تیم‌های عملیاتی هم علاوه بر آواربرداری در زمینه‌های بهداشتی و درمانی، معدوم‌سازی لاشه دام‌ها و تعمیرات ساختمانی فعال هستند. 

گسترش محدوده آواربرداری از «کوتان‌آباد» به روستاهای «گرناویک»، «میرعمر»، «هسته‌جوک» و «راویان»

محمود بدلی، رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجان‌غربی می‌گوید «عملیات آواربرداری طی روز گذشته از روستای «کوتان‌آباد» به روستای دیگر بخش قطور همچون «گرناویک»، «میرعمر»، «هسته‌جوک» و «راویان» گسترش یافت اما در برخی از مناطق به علت شیب‌دار بودن روستاها آواربرداری با ماشین‌آلات سنگین امکان‌پذیر نیست و به صورت دستی انجام می‌شود». 
محمود بدلی با اشاره به حضور مستمر ۷۰ کارشناس و ارزیاب این نهاد در منطقه زلزله‌زده قطور برای ارزیابی میزان خسارت واحدهای مسکونی نیز اضافه کرد: تاکنون ارزیابی ٩۵ درصد مساکن روستایی این منطقه به اتمام رسیده‌است و به زودی عملیات ارزیابی تکمیل می‌شود. 
رییس دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی خوی هم با تاکید بر اینکه حفظ سلامت مردم زلزله‌زده در اولویت قرار دارد، می‌گوید: چهار تیم پزشکی به صورت رایگان در حال عرضه خدمات درمانی به زلزله‌زدگان هستند و در صورت نیاز، داروی رایگان در اختیار آنان قرار می‌دهند. 

عرضه خدمات پزشکی و دارویی رایگان در مناطق زلزله‌زده

دکتر فاطمه مقدم تبریزی افزود: علاوه بر فعالیت این تیم‌های پزشکی، خدمات  بهداشت خانواده، سلامت روان، بهداشت محیط و مبارزه با بیماری‌ها نیز در این مناطق ارایه می‌شود تا وضعیت پایدار بهداشتی در منطقه حفظ شود. 
«یک تیم نیز در زمینه پیشگیری از ویروس کرونا فعال است و موارد مشکوک به این بیماری را مورد بررسی قرار می‌دهد که خوشبختانه تاکنون موردی از شیوع این بیماری در منطقه وجود نداشته‌است».
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری آذربایجان‌غربی که طی روزهای گذشته به عنوان جایگزین استاندار در مناطق زلزله‌زده مستقر شده‌است، می گوید: تعداد لاشه دام‌های معدوم‌سازی شده در این مناطق طی روز گذشته به ۴۵١ مورد رسید و فعالیت جمع‌آوری و دفن بهداشتی آنها همچنان ادامه می‌یابد.

تعداد لاشه‌های دفن‌شده دام‌ها در مناطق زلزله‌زده به ۴۵۱ مورد رسید

«آیدین رحمانی رضائیه» افزود: بر اساس برآوردها ۲ هزار و ۲۰۰ دام در زلزله‌های هفته گذشته منطقه تلف شدند و به دلیل محدودیت‌های به کارگیری ماشین‌آلات سنگین در مناطق روستایی، کار معدوم‌سازی در برخی از موارد به صورت دستی انجام می‌شود.  
وی همچنین به توزیع پنج هزار غذای گرم و یکهزار جیره غذایی خشک طی روز گذشته، جمعه در این مناطق اشاره کرد و اظهار داشت: امدادرسانی با جدیت تمام و با حضور فعال نیروهای هلال احمر در منطقه ادامه دارد. 
وی همچنین بیان کرد: آواربرداری خانه‌های روستایی نیز کلید خورده‌است و مصالح هر ساختمان در محوطه آن تجمیع و موارد قابل استفاده تفکیک می‌شود تا هزینه‌های بازسازی کاهش یابد و اهالی نیز در این زمینه مشارکت مناسبی دارند. 

مشارکت مناسب زلزله‌زدگان در آواربرداری خانه‌های روستایی و تفکیک مصالح قابل استفاده 

وی مهمترین دغدغه زلزله‌زدگان را پرداخت خسارت از سوی بیمه اعلام کرد و در مورد آخرین وضعیت آن گفت:  فردا، یکشنبه جلسه‌ای با حضور نمایندگان شرکت بیمه‌گر، بنیاد مسکن و دولت برگزار و در صورت تایید ارزیابی‌ها، کار پرداخت خسارت تا چند روز دیگر آغاز می‌شود. 

معاون فنی و سلامت اداره‌کل دامپزشکی آذربایجان‌غربی نیز از حضور هفت تیم در این مناطق خبر می‌دهد و که نظارت بر جمع‌آوری و دفن لاشه‌ها را برای پیشگیری از شیوع بیماری‌های «شاربن» و «هاری» و سایر بیماری‌ها را بر عهده دارند.
غلامرضا ملکی می‌گوید: وظیفه دامپزشکی استان نظارت بر جمع‌آوری و دفن بهداشتی لاشه‌هاست زیرا در صورت عدم دفن سریع و بهداشتی آنها، امکان بروز مشکلاتی از نظر زیستی دور از انتطار نیست. 
وی در مورد جزئیات این عملیات وقت‌گیر نیز ادامه داد: دفن بهداشتی در چاله‌های هشت متری و بعد از سم‌پاشی یا آهک‌پاشی روی لاشه‌ها انجام می‌شود تا حیوانات وحشی نتوانند به آنها دسترسی پیدا کنند.
سرپرست اداره‌کل آموزش فنی‌ و حرفه‌ای‌ آذربایجان‌غربی‌ هم از اعزام یک تیم پنج نفری تعمیرات تخصصی این سازمان جهت خدمات‌رسانی به مردم زلزله‌زده از روز گذشته خبر می‌دهد.

عرضه خدمات تعمیرات ساختمانی به صورت رایگان 

محمدسلیم عباسی افزود: این اکیپ از نیروهای داوطلب مرکز آموزش فنی‌وحرفه‌ای خوی هستند که در تخصص‌های تعمیر لوله‌کشی، جوشکاری درب و پنجره، برق، الکترونیک و سایر تخصص‌های فنی همراه با تجهیزات لازم برای کمک به خانوارهای مناطق زلزله‌زده اعزام شدند.
وی ادامه داد: نیروهای فنی‌وحرفه‌ای تا اطلاع ثانوی و به صورت رایگان خدمات خود در حوزه تعمیرات را در این مناطق ادامه خواهند داد.

مدیرعامل هلال‌احمر آذربایجان‌غربی نیز گفت: تا پایان روز گذشته، جمعه حدود پنج هزار دستگاه چادر، چهار هزار و ۲۰۰ والور و بیش از  پنج هزار بسته غذایی ۷۲ ساعته در بین مردم توزیع شده‌است.

تعداد چادرهای توزیعی به پنج هزار دستگاه رسید

«سعید رهبر سوره» بیان کرد: از سایر استان‌ها نیز بیش از سه هزار چادر و چهار هزار بسته غذایی به منطقه ارسال شده و پیگیری لازم از سازمان مدیریت بحران کشور و سازمان شهرداری و دهیاری‌های کشور جهت تامین نیازهای منطقه انجام گرفته‌است.
 وی می‌گوید که «۶۰ گروه شامل بیش از ۳۰۰ نفر از امدادگران آذربایجان‌غربی و آذربایجان‌شرقی در منطقه فعالیت دارند و کمبودی در خصوص تامین اقلام غذایی وجود ندارد؛ هرچند دغدغه‌های جزئی اهالی هم باید مورد توجه قرار گیرد».
به گزارش ایرنا روز یکشنبه - چهارم اسفندماه - ابتدا منطقه «قطور» و سپس «زرآباد» خوی با زمین‌لرزه نسبتا شدیدی لرزید که این امر در مجموع موجب مصدومیت حدود ۱۰۴ نفر، بستری شدن ۱۰ نفر، تلف شدن صدها راس دام، تخریب چهار هزار واحد مسکونی و وارد شدن خسارت جزئی به یکهزار واحد دیگر در روستاهای خوی و سلماس شد.
امدادگران و مسوولان آذربایجان‌غربی بلافاصله پس از زلزله اول در ساعت ۹:۲۲ راهی منطقه «قطور» شدند و ارزیابی میزان خسارت تا شامگاه همان روز ادامه داشت؛ تا اینکه در ساعت ۱۹:۳۰ زلزله نسبتا شدید دیگری به بزرگی ۵.۹ ریشتر «زرآباد» را لرزاند و خسارت‌های زلزله اول را دوچندان کرد؛ تا جایی که شبکه برق و مخابرات برای چند ساعت قطع شد اما در یک اقدام جهادی و پس از چند ساعت، زیرساخت‌ها دوباره در بامداد دوشنبه وصل شد.
زلزله دوم در «زرآباد» تنها چند مصدوم جزئی داشت اما تمرکز امدادگران و مسوولان بر روی آن موجب شد تا توزیع اقلام امدادی در بین زلزله‌زدگان قطور به فردای آن روز یعنی صبح روز «دوشنبه» موکول شود که متاسفانه برخی‌ها بلافاصله این تاخیر را در فضای مجازی به حساب نقصان کار گذاشتند.
اما امدادگران، مسوولان و حتی نیروهای سپاهی و مرزبانی که از نخستین ساعات پس از وقوع زلزله اول در منطقه حضور داشتند، از روز دوشنبه به بعد به صورت جهادی کمبودها را یکی پس از دیگری رفع کردند و بسیاری از افراد مطلع اکنون بر این عقیده هستند که دست‌اندرکاران ستاد مدیریت بحران آذربایجان‌غربی در این حادثه غیرمترقبه، سنگ تمام گذاشتند.