خبرگزاری رویترز روز شنبه به نقل از یک مقام ارشد کاخ سفید گزارش داد: ترامپ می خواهد از این نشست برای کمک به پیشرفت یک توافق سه جانبه کنترل تسلیحاتی با روسیه و چین استفاده کند.
زمان برگزاری این اجلاس سران هنوز معلوم نیست.
مقام ارشد کاخ سفید که خواست نامش فاش نشود افزود، ایالات متحده از این فرصت برای دعوت از روسیه و چین به منظور قرار گرفتن در چارچوب یک توافق بین المللی کنترل تسلیحاتی و جلوگیری از یک رقابت تسلیحاتی هزینه بر استفاده خواهد کرد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه پیشنهاد برگزاری نشست موسوم به P۵ (پنج عضو دائمی شورای امنیت) را برای موضوع های مختلفی جهانی مطرح کرده است. روسیه و چین، عضو گروه هفت که قرار است امسال اجلاس سالانه خود را در کمپ دیوید ایالت مریلند برگزار کنند، نیستند.
رویترز نوشت: مقام ارشد آمریکایی همچنین از گمانه زنی درباره محل برگزاری اجلاس پنج عضو دائم شورای امنیت خودداری کرد اما گزینه منطقی برگزاری این اجلاس در مجمع عمومی سازمان ملل خواهد بود که رهبران سیاسی جهان سالانه در شهریور ماه (سپتامبر) در آنجا گرد هم می آیند.
مقام مذکور گفت: رئیس جمهوری آمریکا به وضوح اعلام کرده که آماده است منظور کمک به منافع امنیت ملی آمریکا در هر زمانی با هر یک از رهبران جهان دیدار کند.
وی افزود: آمریکا با دیگر کشورهای عضو P۵ برای گسترش و سازمان دهی این نشست همکاری خواهد کرد.
ترامپ تلاش کرده چین را برای ملحق شدن به مذاکرات آمریکا و روسیه درباره کنترل تسلیحاتی و دستیابی به توافقی برای جایگزین کردن با پیمان استارت نو قانع کند.
پیمان استارت نو در سال ۲۰۱۵ بین واشنگتن و مسکو امضا شد و مهلت آن بهمن-اسفند ۹۹ (فوریه ۲۰۲۱) به پایان می رسد.
زرادخانه هسته ای آمریکا و روسیه بسیار بزرگتر از چین است اما تقویت نظامی پکن در منطقه آسیا اقیانوسیه زنگ هشدار را نزد متحدان آمریکا و سیاستمداران به صدا در آورده است.
چین با این استدلال کرد که قدرت هسته ای به مراتب کوچک تر این کشور در خدمت اهداف دفاعی است و تهدیدی به شمار نمی آید پیشنهاد ترامپ را رد کرده است.
مقام آمریکایی مذکور در بالا گفته است که روسیه و چین می خواهند از آمریکا که دارای توانایی نامحدود در مدرنیزه سازی و تقویت نیروهای هسته ای خود است، دوری کنند.
وی مدعی شد که آمریکا، چین و روسیه به عنوان پنج عضو دائمی شورای امنیت متعهد هستند خطر استفاده از تسلیحات را کاهش داده و در کنترل تسلیحاتی کمک کنند. خودداری از این امر غیرمسئولانه خواهد بود.
پیمان استارت جدید تنها توافقی است که برای استفاده هسته ای آمریکا و روسیه باقی مانده است. برخی از کارشناسان و قانونگذاران آمریکایی پیشنهاد ترامپ برای ادغام پکن در این پیمان را راهبرد «قرص سمی» با هدف نابودی استارت جدید و پایان دادن به استفاده آمریکا از استقرار تسلیحات هسته ای توصیف کرده اند.
استارت جدید ذخایر کلاهک های هسته ای دو کشور را به یک هزار و ۵۵۰ کلاهک محدود می کند که پایان ترین سطح در چند دهه گذشته است و محدودیت هایی را در زمینه استفاده از موشک های زمینی و زیردریایی و بمب افکن های حامل آنها اعمال می کند.
در صورت توافق دو طرف، این پیمان برای ۵ سال دیگر تمدید می شود. مسکو پیشنهاد تمدید فوری آن را داده است اما واشنگتن هنوز تصمیمی در این زمینه نگرفته است.
برآورد می شود چین حدود ۳۰۰ کلاهک هسته ای دارد.