پس از این توافق رییس جمهوری روسیه همتای سوری خود را در جریان توافقات اخیر با رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه درباره ادلب قرار داد.
ولادیمیر پوتین در این تماس تلفنی، تاکید کرد که اجرای توافقات با طرف ترکیهای به تثبیت اوضاع در ادلب کمک خواهد کرد.
قبل از آن نیز "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه سوریه که اظهاراتش را رسانه های روسی منتشر کردند، اعلام کرد که روسیه و ترکیه یک گذرگاه امنیتی در شش کیلومتری شمال (سوریه) و نیز شش کیلومتری جنوب جاده متصلکننده لاذقیه به حلب ایجاد میکنند.
لاوروف افزود که علاوه بر آن، از روز ۱۵ ماه مارس (۲۵ اسفند ماه) گشت مشترک واحدهای نظامی روسیه و ترکیه در نزدیکی شهر سراقب که در کنترل ارتش سوریه قرار دارد و به تازگی از کنترل تروریستها خارج شده، آغاز خواهد شد.
توافق پوتین – اردوغان درباره برقراری آتش بس در استان ادلب با استقبال دبیرکل سازمان ملل متحد و همچنین اتحادیه اروپا مواجه شد تا از تشدید تنش ها در منطقه شمال غرب سوریه شود.
اما هنوز ۲۴ ساعت از دیدار پوتین و اردوغان و اعلام توافق درباره آتش بس در ادلب نگذشته بود که رئیس جمهور ترکیه طی سخنانی در خصوص توافق روسیه و ترکیه که خبرگزاری آناتولی آن را منتشر کرد، ادعا نمود که، نسبت به حملات احتمالی دولت اسد در ادلب سوریه در حالت آماده باش خواهیم بود؛ وضعیت مراکز دیدبانی در ادلب سوریه مانند سابق حفظ خواهد شد و در حال حاضر بحث هیچ تغییری مطرح نیست؛ ادلب نیز مسئله بین ترکیه و روسیه نیست؛ آنکارا هیچ مشکلی با روسیه ندارد و تنها هدف ترکیه مقابله با رژیم اسد است.
سخنانی که از آن می توان به شکست توافق پوتین – اردوغان طی ۲۴ ساعت تعبیر کرد و به اعتقاد کارشناسان باید منتظر پیامدهای آن و تشدید اوضاع در ادلب بود.
اردوغان در عین حال به خسارت های جانی و مالی ارتش ترکیه در استان ادلب طی روزهای اخیر اعتراف کرد، نظامیانی که در حمایت از گروه های تروریستی در این استان به سر می بردند و مستقیما با نیروهای ارتش سوریه وارد جنگ شدند.
ادامه تنش ها میان آنکارا – دمشق فقط به نفع صهیونیست ها و آمریکایی ها
یک روز قبل از سفر اردوغان به مسکو و دیدار با پوتین، «بشار اسد» رییس جمهوری سوریه در سخنانی گفته بود که سوریه مرتکب هیچ اقدام خصمانه ای علیه ترکیه نشده و اختلافات کنونی میان دو کشور غیرمنطقی است.
اسد در مصاحبه با شبکه خبری روسیه ۲۴ در پاسخ به این سوال که «آیا پیام شما به مردم ترکیه این است که هیچ دشمنی با آن ها ندارید؟ » گفت: طبعا، ما همواره از آن ها به عنوان مردم دوست یاد می کنیم. اکنون من از مردم ترکیه سوال می کنم که مسئله و مشکل شما با سوریه چیست؟ چه مسئله ای وجود دارد که باید به خاطر آن شهروند ترک کشته شود؟ سوریه چه اقدام خصمانه کوچک یا بزرگی در قبال ترکیه در طی جنگ یا قبل از آن مرتکب شده است؟.
رئیس جمهوری سوریه افزوده بود، میان مردم دو کشور با ازدواج اشتراکات زیادی به وجود آمده است. روزانه روابط دو جانبه بین دو کشور وجود دارد. بسیاری از گروه ها در ترکیه اصالتا سوری هستند و بسیاری از گروه ها در سوریه اصالتا ترک. این ارتباط در طول تاریخ هم بوده و از این رو غیرمنطقی است که اختلافاتی میان ما و آنها (ترک ها) وجود داشته باشد.
"بصام ابو عبدالله" معاون وزیر اطلاع رسانی سوریه نیز در همان روز در گفت و گو با روزنامه "آیدینلیک" ترکیه با تاکید بر اینکه نیروهای ارتش کشورش در استان "ادلب" علیه ترکیه نمی جنگند و با تروریستها در نبرد هستند، خواستار تداوم روند آستانه و مذاکرات مستقیم بین آنکارا و دمشق شد.
وی در این گفت وگو، دو پیشنهاد مبنی بر خاتمه دادن به ترور و فراهم آوردن زمینه بازگشت آوارگان سوری به کشورشان و مجادله مشترک دو کشور علیه نیروهایی کرد "پ. ک. ک" و "پ. ی. د" در استان ادلب در شمال سوریه را ارایه کرد.
عبدالله با اشاره به اینکه روابط ترکیه و سوریه پیش از سال ۲۰۱۰ مدلی برای تمامی کشورهای منطقه بود، این سوال را که "چه چیزی تغییر یافت؟" مطرح کرد و گفت، چرا افرادی که قبلا به عنوان گردشگر به ترکیه سفر می کردند، این بار به عنوان پناهجو به این کشور رفته اند؟
معاون وزیر اطلاع رسانی سوریه با تاکید بر اینکه یافتن یک راه حل مشترک به مذاکرات مستقیم بین دولت ترکیه و سوریه و موضع گیری در برابر گروههای تروریست در ادلب وابسته است، به گفت و گوی روسای سازمانهای اطلاعات و امنیت دو کشور در ماههای گذشته اشاره کرد و گفت: این یک دیدار بسیار خوب بود، قبل از آن نیز مقامات امنیتی ترکیه و سوریه دیدارهایی داشتند، ولی بعد از مدتی این تماسها قطع شد.
عبدالله با بیان اینکه "بشار اسد" رییس جمهوری سوریه برای حفظ منافع ملی آماده دیدار با مقامات ترکیه است، تاکید کرد که مواضع خصمانه به نفع هیچ کس نخواهد بود.
در همین راستا صدها نفر از شخصیتهای برجسته ترکیهای نیز با امضای طوماری، مخالفت خود را با سیاستهای اردوغان در سوریه و به خصوص ادلب، اعلام و تاکید کردند که دخالتهای او در ادلب، آنکارا را به ابزاری در دست کشورهای امپریالیسم و حامی تروریست قرار داده است.
دخالت های ارتش سوریه و حزب عدالت و توسعه در شمال غرب سوریه همچنین منجر به درگیری در بین نمایندگان مجلس ترکیه در چهاردهم اسفند شد.
به اعتقاد کارشناسان و تحلیل گران مسایل منطقه، ادامه تنش ها در استان ادلب به عنوان آخرین پایگاه گروه های تروریستی – تکفیری در سوریه فقط به ادامه کشتار میان مسلمانان خواهد انجامید و در این بین تنها رژیم صهیونیستی و آمریکا از این اوضاع سود خواهند برد.
اگر به تابستان سال ۱۳۸۹ بازگردیم می بینیم که در آن زمان بشار اسد و خانواده وی به مدت یک هفته در ترکیه میهمان رجب طیب اردوغان و خانواده او بودند، ولی معلوم نیست که به یکباره چرا رییس جمهور ترکیه به دشمن درجه یک سوریه بدل شد؛ نکته ای که حالا برای بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران به یک راز تبدیل شده است.
همانگونه که رییس جمهور سوریه و دیگر مقامات این کشور بارها آمادگی خود را برای گفت وگوی مستقیم با سران ترکیه اعلام کرده اند، انتظار می رود که مقامات آنکارا نیز برای حفظ جان مردم دو کشور که همگی مسلمان هستند به دور میز مذاکره نشسته و مشکلات خود را رو در رو حل و فصل نمایند تا شر جنگ در منطقه پایان یابد و غرب آسیا پس از چند سال بتواند روی آرامش به خود بگیرد.