۳۰ شهریور ۱۳۹۷، ۱۳:۵۶
کد خبر: 83038896
T T
۰ نفر

اختلاف نظر كارشناسان ترك درباره توافق ادلب

۳۰ شهریور ۱۳۹۷، ۱۳:۵۶
کد خبر: 83038896
اختلاف نظر كارشناسان ترك درباره توافق ادلب

آنكارا ـ ایرنا ـ توافق اردوغان و پوتین در شهر سوچی روسیه بر سر مساله ادلب، همچنان بحث محوری محافل سیاسی تركیه است و اكنون ضمن بروز اختلاف بین كارشناسان ترك، دو دیدگاه مختلف و متضاد در ارتباط با موفقیت اردوغان و یا امتیازدهی وی مطرح می شود.

به گزارش روز جمعه ایرنا، رسول توسون روزنامه نگار و كارشناس سیاسی با انتشار یادداشتی تحت عنوان 'تركیه، ادلب و روسیه را نجات داد' در روزنامه استار نوشت: جهانیان شاهد مذاكرات اخیر روسای جمهوری تركیه و روسیه در سوچی در خصوص مساله ادلب بودند و بی گمان از تلاش های اردوغان تقدیر می كنند چرا كه وی از بروز یك فاجعه انسانی جلوگیری كرد.
كارشناس نزدیك به حزب حاكم تركیه اضافه كرد: حل مساله ادلب در نشست سوچی همچنین ولادیمیر پوتین را از افتادن به وضعیتی سخت و دشوار نجات داد چرا كه حمله ارتش سوریه به ادلب با حمایت مسكو باعث رویارویی تركیه و اروپا با روسیه می شد اما تدابیر موثر اردوغان توانست هم از شكسته شدن غرور پوتین و هم از مقابله جهانی با مسكو جلوگیری كند.
به نوشته سردبیر سابق مجله یورونگه، اگر خلع سلاح مخالفان و تروریست های ادلب طبق توافق و زمانبندی سوچی انجام شود، بی گمان سال آینده میلادی، سال پاكسازی شرق فرات و منبج از تروریست ها خواهد بود.
ایلنور چویك مشاور ارشد اردوغان نیز چندی پیش با انتشار یادداشتی در روزنامه ینی بیرلیك تحت عنوان 'ناراضیان از حل مساله ادلب' نوشت: حل مساله ادلب بدون خونریزی و جلوگیری از حمله گسترده به این شهر در نتیجه مذاكرات دیپلماتیك تركیه با روسیه، باعث ناراحتی و نارضایتی آمریكا شد.
چویك در این یادداشت عنوان كرد: مذاكرات دیپلماتیك تركیه در نهایت به جلوگیری از حمله ارتش سوریه به ادلب منجر شد و در روزهای گذشته شاهد بودیم كه اردوغان با درایت خود توانست ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه را اقناع و راه درست حل مساله ادلب را به وی نشان دهد و به این ترتیب خطر جنگ را از سر مردم این منطقه دور كرد.
وی تصریح كرد: با حل مساله ادلب، آرام آرام موضوع شرق فرات و پاكسازی تروریست ها از این منطقه نیز در دستور كار تركیه و روسیه قرار می گیرد كه این موضوع به هیچ وجه خوشایند مقامات كاخ سفید نیست.
یالچین آكدوغان روزنامه نگار، نویسنده، سیاستمدار و معاون احمد داوود اوغلو نخست وزیر پیشین تركیه با انشار مقاله ای در روزنامه استار تحت عنوان 'قدرت تركیه، ادلب و اقتصاد' نوشت: حل مساله ادلب در نشست سوچی بار دیگر قدرت تركیه را در حل مشكلات منطقه ای بدون خونریزی نشان داد.
وی مدعی شد: جنگ داخلی در سوریه در واقع رویارویی دو قدرت بزرگ جهانی (آمریكا و روسیه) در این منطقه است و حل مساله ادلب به عنوان منطقه ای بسیار حساس، بر اعتبار اردوغان و تركیه در جهان افزود.
وی تصریح كرد: تدابیر موثر تركیه در سیاست خارجی، كشور را به عنوان قدرتی تاثیرگذار در حل معضلات منطقه ای تبدیل كرده است به طوری بدون حضور آنكارا، احتمال برافروخته شدن آتش جنگ بسیار زیاد است.
آكدوغان چندی پیش نیز با انتشار مقاله ای تحت عنوان 'سقوط ادلب به فروپاشی اتحادیه اروپا منجر می شود' در روزنامه استار نوشت: تحولات موجود در ادلب مختص به این شهر نیست بلكه بر سرنوشت سوریه و منطقه نیز تاثیرگذار خواهد بود.
وی عملیات نیروهای مورد حمایت روسیه علیه ادلب و از سوی دیگر، تحركات نیروهای آمریكایی و انگلیسی را زمینه ساز افزایش حرارت جنگ و خونریزی در منطقه دانست و بیان كرد: این وضعیت منطقه را در بحران و هرج و مرج عمیقی غرق خواهد كرد.
این نویسنده ترك تاكید كرد: البته عواقب بروز جنگ از جمله گسترش خشونت های فرقه ای، اقدامات تروریستی و سیل مهاجران، فقط و فقط گریبان تركیه را نخواهد گرفت بلكه با گذر از تركیه، به سراسر اروپا نیز سرایت می كند.
كارشناسان سیاسی نزدیك به دولت تركیه در حالی از نقش پررنگ اردوغان در اقناع پوتین به منظور حل مساله ادلب بدون خونریزی سخن می گویند ولی كارشناسان و فعالان سیاسی مخالف حزب حاكم نظر دیگری نسبت به این موضوع دارند.
كمال قلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خواه خلق تركیه به انتقاد از توافق اردوغان با پوتین درباره مساله ادلب پرداخت و اظهار كرد: اردوغان در خصوص سوریه هر آن چیزی را كه ولادیمیر پوتین می خواهد، انجام می دهد و این امر به مفهوم پیروی اردوغان از بشار اسد نیز هست.
وی تاكید كرد: تركیه برای تامین تمامیت ارضی سوریه باید با بشار اسد دیدار كند و راه های یك مذاكره مستقیم و بدون واسطه در یك چارچوب مشخص ایجاد شود چرا كه تمامیت ارضی سوریه و تداوم حاكمیت این كشور به عنوان یك دولت واحد برای تركیه و تمام منطقه بسیار مهم است اما متاسفانه اردوغان، قدرت و ظرفیت درك این موضوع را ندارد.
پرفسور حسن اونال كارشناس سیاسی مشهور و استاد روابط بین الملل دانشگاه آتیلیم آنكارا در گفت و گو با خبرگزاری اسپوتنیك به تحلیل مساله ادلب در مذاكرات سوچی پرداخت و اظهار كرد: اگر چه نباید تلاش های دیپلماتیك اردوغان به منظور جلوگیری از حمله ارتش سوریه به ادلب را نادیده گرفت اما شواهد امر نشان می دهد كه رییس جمهوری روسیه امتیازات لازم را در خصوص ادلب دریافته كرده و نسبت به ممانعت از جنگ اقناع شده است.
دكتر نعیم بابور اوغلو سرتیپ بازنشسته ارتش و مشاور علمی مركز پژوهش های سیاست خارجی و امنیتی تركیه نیز در گفت وگو با اسپوتنیك به تشریح مساله ادلب پرداخت و اظهار كرد: توافق روسای جمهوری تركیه و روسیه در سوپی بر سر حل مساله ادلب بدون خونریزی نشان می دهد كه تدابیر مورد توافق طرفین در سوچی، راه نفوذ آمریكایی ها در سوریه را كاهش می دهد و به همین دلیل روسیه نفع بیشتری نسبت به قدرت دیگر جهانی حاضر در سوریه (آمریكا) به دست می آورد و این موضوع پوتین را اقناع كرده است.
به نوشته این كارشناس سیاسی ـ امنیتی ترك، به نظر می رسد در مذاكرات سوچی، روسیه به هر آنچه كه می خواست، رسید.
به گزارش ایرنا، كمتر از دو هفته پیش، سران ایران، روسیه و تركیه در نشست سه جانبه خود در تهران در خصوص سوریه و ادلب گفت و گو كردند اما رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری تركیه بر سر حمله نظامی ارتش سوریه به پشتوانه متحدان خود به ادلب مخالف بود و خواستار دادن فرصت به افرادی شد كه از نگاه دولت قانونی سوریه و متحدان آن تروریست های تكفیری هستند و تركیه برخی از آنان را مخالفان میانه رو می خواند.
از این رو اردوغان چند روز پیش با ولادیمیر پوتین همتای روسی در سوچی دیدار و در این سفر تلاش كرد تا موافقت رییس جمهوری روسیه را در توقف حمله به شهر ادلب به عنوان آخرین پایگاه مهم تروریست ها در سوریه جلب كند.
پس از پایان نشست، پوتین از توافق با تركیه خبر داد و اعلام كرد كه تصمیم گرفتیم تا روز 15 ماه اكتبر (23 مهر) در امتداد خطوط حائل بین معارضان مسلح سوری و ارتش سوریه (در ادلب) محدوده غیرنظامی به عمق 15-20 كیلومتر ایجاد كنیم و این محدوده را واحدهای گشت سیار ارتش تركیه و پلیس نظامی روسیه كنترل خواهند كرد.
تصمیمی كه نشان داد فعلا، تركیه توانسته مانع از تلاش روسیه برای پایان دادن به كار تروریست ها از طریق نظامی در آخرین نقطه حضور آنان در سوریه و نزدیك مرزهای تركیه شود.
گشت مشترك نظامی نیز گواهی بر این مدعا است كه فعلا تركیه حضور خود در شمال سوریه را حفظ خواهد كرد.
پوتین در نشست خبری پس از این دیدار تداوم مذاكرات آستانه با مشاركت ایران، روسیه و تركیه و امكان جستجوی راه حل های سیاسی پایدار در ژنو تحت نظارت سازمان ملل را مهم خواند.
در فرایند اجرای توافق سوچی، چگونگی برخورد با تروریست ها از طرف روسیه و تركیه و نیز نقش دولت سوریه كه همواره خواهان خروج تركیه و تروریست ها از خاك خود بوده، در نحوه رفع اشغال شهر ادلب تعیین كننده خواهد بود.
اردوغان چهارشنبه این هفته طی سخنرانی در آیین 'روز جانبازان' در آنكارا افزود: برای جلوگیری از ریخته شدن خون در ادلب، توافقنامه 12 ماده ای به امضا رسید كه گامی برای برقراری صلح در آن سوی مرزهای تركیه بود.
وی بیان كرد: وزرای دفاع تركیه و روسیه در خصوص همكاری در ادلب اسنادی را امضا كردند و ما سعی كردیم در اجرای این توافق، دیگر اشكی ریخته نشود و برای همین، هر گامی كه لازم بود، برداشتیم.
رییس جمهوری تركیه تاكید كرد: در این زمینه، این گونه اقدامات ادامه خواهد داشت.
خاورم/1905**1723