با آغاز شیوع ویروس کرونا از ابتدای اسفند ۹۸ در سطح کشور و همزمان با آغاز نیمسال دوم تحصیلی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با چالش چگونگی تداوم فعالیت های آموزشی مواجه شد و از این رو توجه به آموزش های غیرحضوری بر پایه فضای وب، مورد تاکید معاونت آموزشی این وزارتخانه قرار گرفت.
از این رو دانشگاه ها برای عقب نماندن از سال تحصیلی، کلاس های آنلاین را با توصیه ها و بخشنامه های وزارت علوم برگزار کردند. به موازات این اقدام، کارگروه آموزش الکترونیک در این وزارتخانه تشکیل شد و ۷۰ درصد دانشجویان دانشگاه های وزارت علوم در سایه این آموزش ها، ترم دوم تحصیلی را می گذرانند.
بر اساس آخرین گزارش دریافتی وزارت علوم از دانشگاه ها، تاکنون حدود ۲۰ دانشگاه کلاس های آنلاین را برگزار کرده اند و این کلاس ها همچنان در حال برگزاری است. در ادامه به اسامی این دانشگاه و وضعیت برگزاری کلاس های الکترونیک اشاره می شود.
دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه شهید بهشتی که از سال ۸۵ کلاس های الکترونیک را برقرار کرده تاکنون پنج هزار و ۱۲۰ کلاس برخط برای ۱۰ هزار و ۲۰۰ دانشجو از مجموع ۱۹ هزار دانشجوی خود را تحت پوشش آموزش مجازی قرار داده است.
بر اساس گزارش این دانشگاه، در روز ۱۸ اسفند که تعطیل رسمی بود کلاس های آنلاین دانشگاه شهید بهشتی برگزار و از ۱۰ اسفندماه کلاس های برخط آغاز شد. طبق اعلام این دانشگاه کلاس های آنلاین از نیم سال تحصیلی سال ۸۹ آغاز شد.
وضعیت مخابرات و اینترنت کشور مهم ترین مشکل این دانشگاه گزارش شده است.
دانشگاه پیام نور
دانشگاه پیام نور تاکنون چهار هزار کلاس برخط تعریف کرده و ۵۰ هزار دانشجو از مجموع ۲۳۰ هزار دانشجو را در این کلاس ها پوشش داده است.
دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز تاکنون ۵۷۷ کلاس آنلاین برای پنج هزار و ۵۴۰ دانشجو از مجموعه ۱۱ هزار و ۷۰۰ دانشجویی که دارد برگزار کرده است. این دانشگاه کلاس های آنلاین را از ۱۰ اسفندماه برگزار کرد و سابقه این کلاس ها در این دانشگاه به سال ۸۵ بر می گردد.
ظرفیت کلاس های مجازی این دانشگاه با وجود شیوع ویروس کرونا در حال توسعه بوده و به دیگر دانشگاه ها اعلام آمادگی برای برگزاری کلاس های مجازی داده است.
مشکل این دانشگاه در حال حاضر وضعیت پهنای باند و اینترنت کشور به خصوص در مناطق محروم، حجم وسیع دانشجویان کارشناسی و نداشتن امکانات کافی برای مجازی کردن کلاس های کامل است.
دانشگاه علم و صنعت
دانشگاه علم و صنعت ایران هم تاکنون ۲ هزار و ۲۵۰ کلاس آنلاین برای تمام دانشجویان خود که ۱۲ هزار و ۲۵۰ نفر هستند، برگزار کرده است؛ کلاس های آنلاین این دانشگاه از ۱۰ اسفندماه آغاز شد و سابقه برگزاری کلاس مجازی در این دانشگاه به سال ۸۳ باز می گردد؛ مهم ترین مشکل این دانشگاه لینک پایدار دسترسی دانشجویان و استادان از خارج دانشگاه اعلام شده است.
دانشگاه تربیت مدرس
دانشگاه تربیت مدرس تهران تاکنون ۴۵۰ کلاس بر خط برای چهار هزار دانشجو از مجموع ۹ هزار دانشجو برگزار کرده است. دوره های یادگیری الکترونیکی در مقطع کارشناسی ارشد در بیش از ۲۰ رشته از سال ۸۵ در این دانشگاه برگزار می شود و مهمترین مشکل دانشگاه تربیت مدرس دسترسی نداشتن تمام دانشجویان به اینترنت با سرعت مناسب عنوان شده است.
دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی هزار و ۵۰۰ کلاس ویژه برای دانشجویان حضوری و ۱۲۰ کلاس ویژه برای دانشجویان الکترونیک برگزار کرده است.
تعداد کل دانشجویان پوشش داده شده هفت هزار و ۷۶۵ نفر است که به تفکیک شامل ۵۹۰ دانشجوی الکترونیکی و هفت هزار و ۱۷۵ دانشجوی حضوری است.
کلاس های برخط این دانشگاه از ۱۷ اسفندماه برگزار شد و سابقه این کلاس ها در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی به سال ۸۴ باز می گردد؛ وضعیت پهنای باند و اینترنت کشور همچنین کمبود تجهیزات فاوای دانشگاه از جمله سرور مهمترین مشکل اصلی در پوشش کلاس های برخط است.
دانشگاه صنعتی شریف
در دانشگاه صنعتی شریف تاکنون ۵۷۰ کلاس برگزار شده اما آمار دقیقی از تعداد دانشجویان پوشش داده شده در دست نیست. این دانشگاه در ترم جاری هشت هزار و ۵۶۲ دانشجو دارد و کلاس های آنلاین را از ۱۲ اسفندماه برگزار کرد. آشنا نبودن استادان با امکانات الکترونیکی و نیاز به آموزش فشرده همچنین دسترسی نداشتن برخی دانشجویان به اینترنت پرسرعت در برخی مناطق محروم ۲ مشکل اصلی دانشگاه صنعتی شریف عنوان شده است.
دانشگاه صنعتی شریف از سال ۹۶ کلاس های الکترونیک را برگزار می کند.
دانشگاه تهران
دانشگاه تهران هم در این روزها ۲ هزار و ۵۰۰ کلاس برخط برای ۲۵ هزار دانشجو از مجموع ۵۰ هزار دانشجوی خود برگزار کرده است. کلاس های برخط این دانشگاه از چهارم اسفندماه آغاز شد و سابقه تشکیل کلاس های الکترونیک در دانشگاه تهران به سال ۸۲ باز می گردد.
دانشگاه فنی و حرفه ای
دانشگاه فنی و حرفه ای نیز تاکنون ۱۲ هزار و ۶۰۰ کلاس برای ۲۸ هزار و ۵۰۰ دانشجو در ۱۱۲ شهر برگزار کرده است. این دانشگاه آموزش های مجازی را از ۱۰ اسفندماه آغاز کرد و مهمترین مشکل را وضعیت اینترنت کشور از نظر سرعت و پوشش واحدهای عملی و کارگاهی زیاد در مفاد درسی اعلام کرده است.
دانشگاه های بیرجند، قم، شیراز، صنعتی شیراز، سیسان و بلوچستان، کردستان، هرمزگان، سمنان، فرهنگیان، شهید چمران اهواز و فردوسی مشهد هم بر اساس اعلام کارگروه آموزش الکترونیک وزارت علوم تاکنون کلاس های برخط را برگزار کرده اند که البته در میانه راه با مشکلاتی مشابه دانشگاه های تهران مواجه شده اند اما برقراری این کلاس ها همچنان ادامه دارد.