در حالی که ضرورت ماندن در خانه به خاطر شکستن زنجیره انتقال ویروس کرونا تقریباً از همهسو به گوش میرسد، مردم در خانه نمیمانند و با این کار کرونا را دست کم میگیرند. ندیدن یا دست کم گرفتن کرونا توسط گروهی از مردم و خالی نکردن بازارها در حالی اتفاق میافتد که کرونا از همه قشرها قربانی گرفته است. همچنین از طرف دیگر در یک ماه گذشته شیوع ویروس کرونا در کشور، بسیاری از مشاغل را به رکود و خواب برده و برخی را تا اطلاع ثانوی تعطیل کرده و در این میان موجب بیکاری تعدادی از کارگران روزمزد شده و آنها را خانهنشین کرده است، این مهمان ناخوانده علاوه بر اقتصاد ایران، اقتصاد جهان را نیز تحتتاثیر منفی قرار داده و به تبع آن ایران نیز که یکی از کانونهای اصلی آن شناخته شده، دچار یک بحران و فاجعه اقتصادی شده است بنابراین باید اذعان کرد جدای از رکود سنگین در بازارهای داخلی، این ویروس بر تجارت خارجی کشور به شدت سایه افکنده است. بیشتر همسایگان در هفتههای اخیر بلافاصله اقدام به بستن مرزهای خود با ایران کردند و نتیجه این اقدام نیز چیزی جز تعلیق فعالیتهای بازرگانی و صادرات نبود.
بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی موضوع شیوع ویروس کرونا را از زوایای مختلفی مورد ارزیابی قرار داده اند.
رسانه های اصلاح طلب
اقدام های هنجارشکنانه
روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت: روزنامه آرمان ملی:گروهی که برای ورود به حرم حضرت معصومه(س) و امام رضا(ع) به دستورالعمل صادر شده از سوی تولیت توجه نکرده و به خشنترین شکل ممکن سعی در ورود به حرم داشتند، تصور نمیکردند کار آنقدر بالا بگیرد و آش آنقدر شور شود که بخش وسیعی از حامیان آنها، که قبلا در برابر شیرینکاریهای قبلی همین افراد مانند لیسیدن ضریح سکوت کرده بودند، از این کار برائت جسته و آن را تقبیح کنند. تشخیص اینکه دستورالعمل بستن درهای ورودی حرم امام رضا(ع) و حرم حضرت معصومه(س) از سوی تولیت تایید و منتشر شده که منصوب رهبر انقلاب است و این تصمیم با در نظر گرفتن همه جنبههای آن صورت گرفته، برای این گروه که درِ ورودی حرم حضرت معصومه(س) را به ضرب شکسته و با زور در تلاش ورود به حرم بودهاند، آنقدر دور از ذهن بوده است که عدهای از این افراد تصمیم بستن ورودیهای حرم را با برخی موضوعات تاریخی بیربط صورتبندی کردهاند. منطق پسِ گفتار این افراد چنان عجیب و چنان هولناک است که در آنها نشانی از کمترین همراهی با مردم گرفتار در موج بیماری همهگیری مانند کرونا دیده نمیشود. در حالی که این بیماری دنیا را در خود فرو برده، کشور ما یکی از کشورهای درگیر با این بیماری است و در حالی که وسعت آلودگی چنان است که همه گروهها و بخش وسیعی از فعالان عرصه مدنی، مانند گروههایی از طلاب برای رفع آلودگی از معابر شهرها آستین بالا زده و به کمک ماموران بهداشتی رفتهاند، رفتار و سخنان حیرتانگیزی که توسط این گروه ابراز شده چنان است که راهی جز این نمانده که حامیان این گروه از خود سلب مسئولیت کنند و اجتماع کنندگان را با گروههای دیگری مربوط بدانند. ۲۴اسفند ۹۸ فراخوانی برای تجمعی با عنوان «جاماندگان از مدافعان حرم» در یکی از کانالهای شناختهشده در پیامرسان بومی ایتا منتشر شد و حجتالاسلام دشتی، مدیر این کانال برای مخاطبان خود که جمعی از طلاب و حوزویان با رویکرد انقلابی به شمار میآیند، نوشت: «جاماندگان از مدافعان حرم، حرم حضرت معصومه سلاما... علیها را دریابید.
احتمال مسئولین نظامی حمله بیولوژیک و اتخاذ تصمیم براساس آن است
خبرگزاری برنا در گزارشی به گفت و گو با «بهروز بنیادی»، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و نماینده مردم کاشمر پرداخته و آورد: مسئولین نظامی هم تاکنون بر اساس احتمال، نظر خود را مبنی بر حمله بیولوژیک دانستن کرونا مطرح کرده اند و بر آن مبنا هم تمهیداتی را برای محافظت از جامعه و کشور فراهم کردند. وی در رابطه با اینکه "آیا کرونا یک حمله بیولوژیک است" گفت: در این رابطه نظر فرد اهمیتی ندارد آنچه که حایز اهمیت بوده، نظر محققان و دانشمندان است. تاکنون بررسی هایی که صورت گرفته و مقالاتی که از نظر علمی منتشر شده دال بر این موضوع نیست و کرونا را یک حمله بیولوژیک ندانسته اند اما باید صبر کرد تا تحقیقات ادامه یابد. بایستی منتظر ماند تا متخصصین حوزه ویروس شناسی و کسانی که در آزمایشگاه های معتبر در حال فعالیت هستند، نظر نهایی را ارایه دهند. مسئولین نظامی هم تاکنون بر اساس احتمال، نظر خود را مبنی بر حمله بیولوژیک دانستن کرونا مطرح کرده اند و بر آن مبنا هم تمهیداتی را برای محافظت از جامعه و کشور فراهم کردند. کسی به طور قطع نمی پذیرد که کرونا یک حمله بیولوژیک است اما باید منتظر تحقیقات تکمیلی دانشمندان در کشورهای، مختلف ماند.
قطع چرخه انتقال کرونا در دست خود ماست
روزنامه ایران در گزارشی نوشت: «سهم من در بحران کرونا» عنوان پویشی است که همزمان با شیوع بیماری کرونا از سوی ایرنا و روزنامه ایران مطرح شده است. دراین پویش هریک از شهروندان به سهم خود میتوانند در کاهش این بحران سراسری نقشی داشته باشند و بهتبع آنها وزارتخانهها و دستگاههای دولتی و عمومی نیز بههمراه سازمانهای مردم نهاد وظایفی دارند اما دراین میان نقش فعالان و نخبگان فرهنگی و اجتماعی بویژه دانشگاهیان برجستهتر و حساستر از دیگران است. آنها دراین روزها، سخت در تلاشند تا بتوانند با اجرای برنامههای علمی وتحقیقات تخصصی اوضاع را بهگونهای مدیریت کنند که تا حدودی از مشکلات و چالشهایی که بیماری کرونا برای کشور ایجاد کرده کاسته شود. حتی دراین میان خیلی از چهرهای فرهنگی و دانشگاهی هم با پیوستن به این پویش آمادگی خود را در کمک به دولت و مردم اعلام کردهاند و در این زمینه هر یک متناسب باحیطه وظایفش راهکارها و پیشنهاداتی را به اشتراک گذاشته و جملگی از مردم خواسته اند تا با اجرای توصیهها و برنامههای بهداشتی، حذف سفرهای نوروزی و ماندن در خانه زنجیره انتشار کرونا در جامعه را قطع کنند. محمود فتوحی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف: مهمترین خواسته جامعه دانشگاهی از مردم این است که در این شرایط به توصیههای پزشکان توجه کنند و در خانه بمانند. ما میدانیم که اگر مردم نکات بهداشتی را رعایت کنند میتوانیم این بیماری را براحتی شکست دهیم. با این حال بهعنوان رئیس دانشگاه فکر میکنم نخبگان و جامعه دانشگاهی یک رسالت اجتماعی بزرگی نسبت به مردم و کشورشان دارند. دانشگاهیان شبانه روزی درباره این بیماری تحقیق میکنند و میدانم همه دانشگاهها درگیر تحقیق درباره این بیماری هستند البته این را هم میدانیم تولید دارو زمان بر است اما نباید تحقیق و پژوهش را رها کنیم. البته بسیاری از دانشگاهها این کار را شروع کردهاند و ما هم در دانشگاه شریف شبانه روزی درباره این بیماری و کارهایی که میتوانیم برای کشور انجام دهیم تحقیق میکنیم. موضوع دیگر این است که آمار دقیقی از چگونگی درگیر شدن بیماران باویروس کرونا وجود ندارد به این معنا که ما نمیدانیم بیماران چگونه به کرونا مبتلا شدند هماکنون در حال ارزیابی و تحلیل هستیم که بدانیم رعایت کردن و رعایت نکردن مردم چه تأثیری در شیوع بیماری دارد. نرم افزاری را طراحی کردیم و در حال تحلیل این موضوع هستیم که رعایت کردن و نکردن توصیههای پزشکی چقدر میتواند شیوع را بیشتر کند. موضوع دیگر کمک به آموزش در مدارس است ما در دانشگاه شریف نقشه راهی را طراحی کردیم تا به مدارس درباره آموزشهای مجازی کمک کنیم. نامهای به وزیر آموزش و پرورش نوشتیم و در این نامه توضیح دادیم که چگونه میتوانیم به معلمان و دانشآموزان کمک کنیم.
کارگران ناچار به کارند
خبرگزاری ایسنا در گزارشی نوشت: طی یک ماه گذشته شیوع ویروس کرونا در کشور، بسیاری از مشاغل را به رکود و خواب برده و برخی را تا اطلاع ثانوی تعطیل کرده و در این بین موجب بیکاری تعدادی از کارگران روزمزد شده و آنها را خانهنشین کرده است، همچنین بخشی از جامعه کارگری نگران تمدید قراردادهای سال آینده خود هستند، چراکه به دلیل بیتوجهی بخش زیادی از مردم نسبت به قدرت شیوع کرونا، به گفته مسئولان وزارت بهداشت اگر مردم رعایت نکنند تا خرداد درگیر این ویروس خواهیم بود. از سوی دیگر بسیاری از کارگران علاوه بر خود نگران خانوادههایشان هستند که این روزها در خانه ماندهاند، اما آنها ناچارند در این شرایط به دلیل تأمین معیشت خود بر سر کار حاضر شوند. محمد که در یک مجموعه خدماتی فعال است میگوید: در پی شیوع کرونا، کارفرما اعلام کرده که اگر نگران مبتلا شدن کرونا هستید میتوانید بدون حقوق تا پایان سال در مرخصی بمانید، اما در این شرایط برای گذران زندگی خود و خانوادهام ناچار به کار هستم و خطر کار در این فضا را به جان خریدهام. هادی نیز میگوید: متأسفانه تست کرونای یکی از کارگران این مجموعه مثبت اعلام شده، ما نیز با توجه به اینکه با او در ارتباط بودیم نگران هستیم و از سوی دیگر این دغدغه را دارم که بهعنوان ناقل این ویروس خانوادهام درگیر کرونا نشوند اما متاسفانه اگر کار نکنم در پایان ماه حقوقی ندارم تا بتوانیم معیشت خود را تأمین کنم، بنابراین ناچار هستم کار کنم؛ از سوی دیگر خرید ماسک و دستکش نیز به هزینههایم اضافه شده و حداقل در این محیط کارفرما این تجهیزات را در اختیار کارگرانش قرار نداده است. البته کارفرما میگوید کشور در تأمین این تجهیزات دچار مشکل است و نمیتواند وقت خود را درگیر تأمین این وسایل کند. مرتضی که در یک کارگاه طلاسازی کار میکردهمیگوید: کارفرمایم بعد از شیوع ویروس کرونا، اعلام کرد که به دلیل رکود بازار و اینکه بازار طلا خرید و فروشی ندارد، این کارگاه تا پایان فروردین سال آینده تعطیل است و در عمل من به عنوان کارگری روزمرد و ساعتی، اکنون بیکار هستم و درآمدی ندارم.
تهرانیها! شیوع کرونا تصاعدی است
روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت: در حالی که ماندن در خانه به خاطر شکستن زنجیره انتقال ویروس کرونا تقریبا از همهسو به گوش میرسد، مردم در خانه نمیمانند و با این کار کرونا را دست کم میگیرند. ندیدن یا دست کم گرفتن کرونا توسط گروهی از مردم و خالی نکردن بازارها در حالی اتفاق میافتد که کرونا از همه قشرها قربانی گرفته است. در کشورهای دیگر تجربه ماندن در خانه تاثیر قطعی خود را نشان داده و اکنون یکی از مهمترین تجربههای بشری در مواجهه با این ویروس جدید است، ویروسی که هنوز درمان قطعی برای آن پیدا نشده است. اگر در برخی موقعیتهای اقتصادی و اجتماعی، دستورالعملهایی از سوی مسئولان از سوی مردم نادیده یا ناشنیده میشد، اینبار ماجرا قدری حساستر است. در باره اهمیت قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا همین بس که حرم رضوی تقریبا بعد از نیم قرن که از بسته شدن درهای ورودی آن میگذشت، بهخاطر جلوگیری از انتقال آن بسته شد؛ بسته شدن درهای حرم رضوی و حرم حضرت معصومه و به پیشواز خشم گروهی از مخالفان تندرو رفتن نشان دهنده اهمیت موضوع است. درخواست ۲۵۰ میلیون دلار برای خرید لوازم مورد نیاز پزشکی برای مقابله با این ویروس، آنهم در سختترین روزهای اقتصادی کشور، نشان دهنده حساس بودن شرایط است. اکنون باید پرسید چرا در این شرایط حساس، مردم در خانهها نمیمانند؟ تا جایی که فرمانده عملیات مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، با تاکید بر اینکه گسترش ویروس به صورت تصاعدی خواهد بود، مجبور به واکنش صریحتر شده و تهرانیها را از رفتن به استقبال مرگ برحذر داشته است. فرمانده عملیات مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با ابراز تاسف از اینکه تهرانیها هنوز خطر ویروس کرونا را جدی نگرفتهاند، از این رفتار آنها به عنوان «استقبال از مرگ» یاد کرد و در این زمینه به شدت هشدار داد. دکتر علیرضا زالی با اشاره به وضعیت کرونا در تهران اظهارکرد: به نظر من رسانهها بهاندازه کافی در زمینه کرونا به شکلهای مختلفی اطلاعرسانی کردهاند و هشدارهای گروه پزشکی به آحاد مردم منتقل شده است اما هنوز مردم بهاندازه کافی شرایط را جدی نگرفته و حساسیت بسیار مهم این بیماری را درک نکردهاند. وی با بیان این که کرونا یک بیماری مهلک و بسیار جدی است، گفت: هیچکس از این ویروس مصون نیست و نمیتوان هیچ تضمینی داد که اگر هر فردی امروز به این بیماری مبتلا شد، علامتدار باشد، بلکه ممکن است بیعلامت باشد.
کرونا از منظر گایا
روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم محمدابراهیم محجوب نوشت:اگر به پدیده کرونا از دیدگاه نظریه گایا نگاه کنیم شاید بتوانیم تبیینی کمابیش قابلفهم برای ظهور آن بهدست دهیم. نظریه گایا را پنجاه سال پیش دکتر جیمز لاولاک شیمیدان و دانشمند علوم پزشکی انگلستان برای درک تغییرات اقلیمی به میان آورد. مطابق این نظریه، کرهزمین مانند یک کل واحد خود-فرمان یا ارگانیسمی رفتار میکند که موجودات ساکن در آن، حکم اندامهای آن را دارند. نام این نظریه از اساطیر یونان قدیم اقتباس شده است. گایا نام بانوی زمین بود که نخست اورانوس یعنی آسمان را زاد و سپس، از آمیزش گایا و اورانوس تایتانها تولد یافتند و آنها نیز خدایان ساکن کوه المپ را بهدنیا آوردند. گایا در واقع همان مادر طبیعت است. به عقیده لاولاک، گرمای خورشید گرچه ممد حیات است، اگر از حد بگذرد قاتلش میشود. منتها گایا با تولید موجودات زنده و تنوع بخشیدن به آنها، دامنه تغییرات دما را در محدودهای نگه میدارد که برای حیات مناسب و مفرح ذات باشد. نکته قابلتوجه این است که تابش خورشید به تناسب گذر عمرش شدت میگیرد. به سخن دیگر، هر چه خورشید پیرتر میشود داغتر میشود و به همین نسبت حرارت بیشتری به زمین میتاباند. کما اینکه از آغاز حیات تاکنون، یعنی در سه و نیم میلیارد سال گذشته، بالغ بر ۲۰درصد به شدت تابش آن اضافه شده است. در مقابل، گایا نیز با افزایش زادآوری و تنوع گونههای زیستی، کوشیده است حرارت اضافی را به فضا برگرداند تا این کره خاکی همچنان قابل زیست باقی بماند. طبعا بهجز گرمای دریافتی از خورشید و دمای سطح زمین، عامل مهم دیگر تنظیم حیات، ظرفیت زمین برای تولید خوراک است که ربط چندانی به بحث کنونی ما ندارد. ادامه این چرخه و پایداری آن، در گرو همکاری و هماهنگی ساکنان زمین در حفظ تنوع زیستی و خنککاری مدام کره است. ارگانیسمهای زمین، کمابیش به تمامی، از روی دستوری که در ژن آنها نوشته شده، به همکاری و هماهنگی با گایا سر سپردهاند جز انسان که آخرین حلقه و حاصل جهش ژنتیکی (و شاید ناخوانده) است.
داستان آغاز کرونا
روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم سعید عابدپور نوشت:در ادامه نزاع سیاسی و رقابت بین امریکا و چین، ترامپ ویروس کرونا را ساخت چین مینامد. ترامپ آن را محصول آزمایشگاههای چینی و مایک پمپئو آن را کرونای ووهان نام مینهد. چینیها نیز بیکار ننشستهاند. سخنگوی وزارت امورخارجه چین گفته است احتمالا ارتش ایالات متحده امریکا ویروس کرونا را به شهر ووهان آورده است. دو نماینده مجلس دومای روسیه از جمله ژیرینوسکی راستگرای افراطی، انتشار ویروس کرونا را به امریکا نسبت دادهاند. بدین سان بازار نظریههای توطئه و نزاع سیاسی و جنگ لفظی بین امریکا و چین داغ است. بدون توجه به بازار داغ شایعات باید به چین و فرهنگ مصرفی مردمان این کشور نظری افکند. در دهه ۷۰ میلادی، چین مواجه با قحطی و کمبود مواد غذایی بود. در این دهه ۳۶ میلیون نفر چینی بر اثر گرسنگی مردند. حکومت کمونیستی کنترل مواد غذایی را در انحصار خویش داشت و قادر به تامین غذای ۹۰۰ میلیون نبود. از سال ۱۹۷۸ حکومت اجازه فعالیت مزارع خصوصی را داد و کشاورزان و دامداران به سمت دامداری گونههای متنوع حیوانی از جمله لاکپشت، مار و خفاش پرداختند. این مساله تا حدی از بحران گرسنگی کاست ولی عدم کنترل بهداشتی خود مسالهای بود. مرگ مائو سپس تغییر قانون تجارت حیوانات وحشی موجب استفاده از حیوانات وحشی دیگر برای پرورش یا شکار شد. چینیها از شکار خرس تا گونههای دیگر حیوانی منع قانونی نداشتند و در صورت پرداخت بهای اندکی برای مجوز امکان تهیه گوشت از حیوانات وحشی را داشتند. این بازارهای مطلوب، مکان مناسبی برای رشد ویروس بودند. بازار عرضه گوشت در شهرهای چینی تبدیل به بازار متنوع و غیرقابل کنترلی از فروش گوشت خوک، گوسفند، اردک، سگ، گربه و مرغ تا مار، تمساح، خفاش، مورچهخوار فلسدار، لاکپشت، طاووس و تا انواع حشرات شد. در این بازارها ذبح انواع حیوانات به شیوههای مختلف و بدون رعایت بهداشت انجام میشود. ۲۰ سال قبل ویروس سارس از چین به ۳۰ کشور دیگر سرایت کرد. گسترش این ویروس ۸۰۰۰ نفر را آلوده و موجب مرگ ۸۰۰ نفر شد. منشا ویروس سارس در بازار شهر فوشان در جنوب استان گواندوگ از نوعی گربه وحشی بود. حکومت، بازار فوشان را بست و فروش حیوانات وحشی را ممنوع کرد. ولی این ممنوعیت دیری نپایید و چند ماه بعد حکومت نه تنها اجازه فروش گربه وحشی بلکه رشد و تکثیر آنها را داد. بازار فروش حیوانات وحشی در چین به سال ۲۰۰۴ بالغ بر ۱۰۰ میلیارد یوآن بود. ویروس کرونا نیز با توجه به تحقیقات دانشمندان از حیوان به انسان منتقل میشود و از جمله ویروس Covid-۱۹ در بدن خفاش و مورچهخوار فلسدار یافت میشود.
کمک بانک سینا به ۷ استان درگیر کرونا
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی نوشت:مدیرعامل بانک سینا از اختصاص کمک نقدی ۵۰ میلیارد ریالی این بانک به کمیته امداد امام خمینی(ره) برای حمایت از مددجویان این کمیته در ۷ استان بحرانی درگیر با ویروس کرونا خبر داد. دکتر ایمانی با اشاره به وضعیت پاندمی ویروس کرونا در جهان و ایران به ویژه برخی استانهای بحرانی کشور و ضرورت حمایت از اقشار کم درآمد برای مقابله با این ویروس خطرناک گفت: این بانک به منظور حمایت از سیاستها و اتخاذ تدابیر لازم به منظور تهیه اقلام مورد نیاز بهداشتی و معیشتی برای پیشگیری از شیوع و مقابله با ویروس کرونا، مبلغ ۵۰ میلیارد ریال کمک نقدی به کمیته امداد امام خمینی(ره) برای حمایت از مددجویان این کمیته در ۷ استان گیلان، مازندران، گلستان، قم، اصفهان، البرز و مرکزی بهعنوان استانهای بحرانی و پیشتاز در شیوع کرونا ویروس اختصاص داد. وی با تاکید بر ضرورت مشارکت همه جانبه نهادها و ایجاد عزم ملی برای کنترل ویروس کرونا گفت: قطعا مهمترین عاملی که میتواند در مهار این ویروس خطرناک در سطح کشور موثر باشد، مشارکت همه جانبه نهادها از طریق کمک به ایجاد زیرساختها و بسترهای کنترل این بیماری از یکسو و عزم ملی و اراده همگانی در همراهی با کادر درمانی کشور از طریق رعایت اصول بهداشتی و ماندن در خانه است تا شاهد توقف و ریشهکنی ویروس کرونا باشیم. به همین منظور و در راستای اهمیت موضوع، بانک سینا مبلغ ۵۰ میلیارد ریال کمک نقدی به کمیته امداد حضرت امام(ره) اختصاص داد تا در راستای حمایت از مددجویان این کمیته در استانهای یادشده بهعنوان اقشار آسیبپذیرتر جامعه مورد استفاده قرار گیرد.
کرونا در تعقیب و گریز با تجارت خارجی ایران
روزنامه جهان صنعت در یادداشتی به قلم مجید سلیمیبروجنی نوشت: شاید اگر چند ماه پیش از ایرانیان سوال میشد که آیا روزهای پایانی سالشان با این همه نگرانی و استرس گره خواهد خورد، کمتر کسی جواب مثبت میداد. اسفندماه همیشه برای مردم ایران ماه خرید، جنب و جوش و رونق بازار و بساط دستفروشها بوده است اما امسال انواع و اقسام حوادث سرنوشت دیگری را برایمان رقم زده است. کمتر از یک هفته به پایان سال باقیمانده اما نه خبری از بهار است و نه کسی دل و دماغ بازار و خرید شب عید را دارد. اقتصاد کشور بهگونهای است که انگار چتر خاموشی بر سرش کشیدهاند، وضعیت بازارها طوری است که انگار نه انگار که شب عید در راه است. این روزها مردم حتی دل و دماغی برای بیرون آمدن از خانههایشان ندارند. همه این مصیبتها سوغات یک مهمان ناخوانده چموش و بدقلق است. کرونا ویروسی که به یکباره سر از قم درآورد و به سرعت پایش به شهرهای دیگر باز شد و شروع به قربانی گرفتن از میان هموطنانمان کرد. بحران کرونا پدیدهای مثل زلزله و حتی سیل نیست که مناطق محدود و مشخصی از کشور را دچار خود کند و سایر مناطق بتوانند با خیال راحت به زندگی عادی خود ادامه دهند. کرونا در حال حاضر بسیاری از مناطق از شمال تا جنوب و شرق تا غرب کشور را درگیر خود کرده و جدای از حوادث و مصائب دیگر است. علاوه بر اقتصاد ایران، شیوع ویروس کرونا، اقتصاد جهان را نیز تحتتاثیر منفی قرار داده و به تبع آن ایران نیز که یکی از کانونهای اصلی آن شناخته شده، دچار یک بحران و فاجعه اقتصادی شده است. جدای از رکود سنگین در بازارهای داخلی، این ویروس بر تجارت خارجی کشور به شدت سایه افکنده است. بیشتر همسایگان طی هفتههای اخیر بلافاصله اقدام به بستن مرزهای خود با ایران کردند و نتیجه این اقدام نیز چیزی جز تعلیق فعالیتهای بازرگانی و صادرات نبود. در عین حال تکثر اخبار ضد و نقیض نیز موجب افزایش سردرگمی تجار و نگرانی آنها از آینده تجارت خارجی کشور شده است. بسته شدن مرزها به جز مسائل اقتصادی، موضوعات اجتماعی را هم دربر میگیرد. این موضوع تنها ایران را دچار مشکل نکرده است بلکه تجار کشورهای همسایه که این محموله را از ایران خریداری کردهاند را نیز با مشکل مواجه کرده است. واقعیت این است که نگرانی از شیوع ویروس کرونا نهتنها فضای جامعه را ملتهب کرده بلکه نگرانیهایی را برای تجارت خارجی کشور به دنبال داشته است. قطع صادرات و حتی کاهش آن خسارت جدی به اقتصاد آن هم در هفتههای پایانی سال وارد میکند. آلودگی ایران به ویروس کرونا به طور حتم بر صنعت توریسم و هتلداری، خدمات و حضور شرکتهای ایرانی در پروژههای فنی و مهندسی کشورهای همسایه نیز تاثیر خواهد گذاشت و بخشهای خدماتی و صادراتی کشور را با چالشهای جدی مواجه خواهد کرد. در صورتی که همه کشورهای همسایه هم درگیر این ویروس شوند، اقتصاد آنها هم درگیر رکود خواهد شد و به اجبار حجم واردات آنها از ایران کاهش خواهد یافت. در این میان شاهد آن هستیم که بخش خدمات نیز به شدت تحت تاثیر کرونا قرار گرفته است.
رسانه های اصولگرا
همدستی تحریم و کرونا علیه ایران!
روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: روزنامه وطن امروز:خصومت مقامات آمریکایی نسبت به ایران سبب شده در شرایطی که دنیا از جمله ایران با بحران کرونا مواجه است، تحریمهای آمریکا که دامنه آن به حوزه درمان و دارو نیز رسیده، همچنان پابرجا باقی بماند. کرونا دیگر هیچ مرزی نمیشناسد و به یک بیماری بدون مرز تبدیل شده است. این بحران زمانی برای یک کشور حل میشود که تمام دنیا از این بیماری فراگیر مصون باشند. همین موضوع سبب شده کشورها بدون در نظر گرفتن روابط سیاسی خود سعی در تقویت کشورهای اصلی درگیر مبارزه با کرونا کنند، چرا که از شیوع بیشتر این بیماری در کشور خود هراس دارند. در چنین شرایطی ایران بهرغم تحریمهای گسترده آمریکا جزو کشورهای اصلی درگیر مبارزه با بیماری کروناست. همین موضوع سبب شده فشارها به آمریکا برای برداشتن تحریمهای یکجانبه علیه ایران بیشتر شود. روز گذشته وزیر امور خارجه برای چندمین بار طی شیوع بیماری کرونا در ایران، از کشورهای دیگر خواست آمریکا را برای برداشتن تحریمها علیه مبادلات در حوزه دارو و درمان، تحت فشار گذارند. محمدجواد ظریف با اشاره به تاثیر منفی تحریمهای آمریکا بر روند مبارزه با کرونا در صفحه توئیترش نوشت: تحریمهای غیرقانونی آمریکا موجب کاهش منابع اقتصادی ایران شد که توان مبارزه با «کووید-۱۹» [ویروس کرونا] را کاهش میدهد. آنها واقعا افراد بیگناه را میکشند. به تماشا نشستن این تحریمها غیراخلاقی است؛ این کار هیچوقت کسی را از خشم آمریکا در آینده در امان نگاه نداشته است. به کارزار جهانی و رو به گسترش عدم رعایت تحریمهای آمریکا علیه ایران ملحق شوید. مقامات ایران تاکنون چندینبار از اقدام آمریکا در تحریم دارو و لوازم پزشکی انتقاد کردهاند؛ یکی از مواردی که سبب افزایش انتقادات به آمریکا درباره تحریم دارویی ایران شد، مرگ چند نفر از بیماران پروانهای بر اثر تحریم باندهای مخصوص مربوط به این بیماری بوده است.
۱۴ راهکار ستادی و عملیاتی برای مقابله پرشتاب با کرونا
خبرگزاری افکارنیوز در گزارشی به بازتاب سخنان ابراهیم کارخانه ای نماینده دوره های هفتم و نهم مجلس شورای اسلامی پرداخته و آورد: بیم آن میرود که در تهاجمی گسترده، کشورهایی که توان مقابله با کرونا را ندارند با چالشهای جدی همهجانبه مواجه گردند؛ لذا بر مدیریت اجرایی کشور است که با تمام قدرت همه توانمندیهای کشور را برای مبارزه با این ویروس به میدان آورد. وی ۱۴ راهکار ستادی و عملیاتی را برای مقابله با ویروس کرونا مطرح کرد. متن کامل این یادداشت را در ادامه می خوانید «نظر به اینکه اشاعه و گسترش ویروس کرونا جنگ بیولوژیک تمام عیاری است که با هدف قرار دادن جان انسان ها؛ ابعاد اجتماعی فرهنگی و اقتصادی کشورها را هدف قرار داده است و بیم آن میرود که در تهاجمی گسترده، کشورهایی که توان مقابله با آن را ندارند با چالشهای جدی همه جانبه مواجه گردند؛ لذا بر مدیریت اجرایی کشور است که با تمام قدرت همه توانمندی های مادی و معنوی کشور را در قالب برنامه ریزی هدفمند در جهت مبارزه با این ویروس به میدان آورد. بر این اساس ۱۴ مورد ذیل به عنوان بخشی از راهکاری ستادی و عملیاتی جهت مقابله تا ریشهکنی کامل این ویروس پیشنهاد می گردد، و افزون بر آن ورود نیروهای مسلح حسب فرمان رهبری معظم انقلاب با تشکیل قرارگاه بهداشتی و درمانی و همگام با دیگر فعالیت ها موجبات تحول، هم افزایی و شتاب فزاینده در غلبه بر این جنگ بیولوژیک را در پی خواهد داشت :۱- تشکیل ستاد ملی هماهنگی مدیریت و مقابله با کرونا زیر نظر بالاترین مقام اجرایی کشور و متناظر آن در استانها زیر نظر استاندار با هدف بسیج هماهنگ همه توانمندی های دستگاه های اجرایی کشور. ۲- تشکیل کارگردهای عملیاتی با هدف برنامه ریزی و به میدان آوردن همه توانمندیهای درمانی، امدادی، پیشگیری و پشتیبانی کشور در جهت مقابله همه جانبه با این ویروس در قالب تشکیل: کارگروه ملی درمان کرونا، کارگروه ملی تامین و تجهیز مقابله با کرونا، کارگروه ملی پیشگیری از اشاعه کرونا، کارگروه ملی تحقیق و توسعه مبارزه با ویروس کرونا، کار گروه ملی تامین و آموزش نیروی انسانی مقابله با کرونا، کار گروه ملی مبارزه با احتکار و سوداگری با کرونا. کارگروه های عملیاتی ۶ گانه فوق با عضویت کلیه دستگاه های ذیربط و فرماندهی بالاترین مقام دستگاه اجرایی که بیشترین نقش را در آن به عهده دارد در سطح کشور و متناظر آنها در استانها تشکیل می گردد. بر این اساس تصمیمات کلی در «ستاد ملی هماهنگی مدیریت و مقابله با کرونا» اخذ و جهت اجرا به کارگروهای عملیاتی ابلاغ میگردد.
مجازاتهای کرونایی؛ از جریمه مالی تا حبس
خبرگزاری فارس در گزارشی آورد: از وقتی کرونا آمد توصیههای بهداشتی برای مراقبت فردی و جلوگیری از شیوع بیماری هم از راه رسید. بهمرور این توصیهها در کشورهای درگیر به «دستور» تبدیل شدند و در برخی کشورها نیز به «قانون». بالطبع تخلف از قانون هم مجازات دارد. اما درباره کرونا نکته جالب سنگین بودن مجازاتهاست که از بالا بودن میزان تهدید و خطر این پدیده حکایت دارد. برخی کشورها چاره کار را در جریمه متخلفان از دستورهای بهداشتی جستجو کردهاند و دامنه مبارزه با کرونا را به حوزههای قانونی، انتظامی و قضایی کشاندهاند. با این شرایط میتوان انتظار داشت کرونا پای عدهای را به دادگاه و زندان هم باز کند! کشور توریستی ایتالیا به کانون کرونا در اروپا تبدیل شده است مجازات سفر در کشور توریستها! در ایتالیا از همان روزهای نخستین شیوع کرونا ساکنان ۱۱ شهر در ۳ استان شمالی لُمباردی، پادووا و ونتو در منطقه قرمز قرار گرفتند و قرنطینه شدند. ۴۰۰ پلیس نیز ۳۵ ایستگاه بازرسی در اطراف این شهرها برقرار کردند تا کسی فرار نکند؛ جریمه فرار هم ۳ ماه حبس تعیین شد. البته ۶ نفر فرار کردند که زود بازداشت شدند. با گسترش ویروس کرونا در ایتالیا منطقه قرمز در این کشور نیز مدام بزرگتر شد تا اینکه بالاخره در سراسر کشور وضعیت قرمز اعلام شد. حالا در بخش شمالی ایتالیا حدود ۱۶ میلیون نفر رسماً در قرنطینه هستند و برای خروج از قرنطینه باید مجوز ویژه بگیرند. علاوه بر آن بنا به اعلام نخستوزیر ایتالیا مردم سراسر این کشور فقط برای کار و تهیه غذا و اقلام بهداشتی اجازه دارند از خانه خارج شوند. پلیس حق دارد از افراد دلیل تردد در خیابان و اماکن عمومی را جویا شود و اگر پاسخ قانعکننده ارائه نکنند ۲۰۰ یورو جریمه میشوند. اگر هم فردی خارج از شهر یا استان محل زندگیاش باشد از همانجا یکراست به حبس میرود. درواقع این روزها در کشور توریستی ایتالیا، سفر مجازات حبس دارد. علاوه بر آن اعلامشده است در صورت تکرار خروج از قرنطینه، افراد ممکن است به «قتل عمد» متهم و به حبس طولانی تا ۲۱ سال محکوم شوند.
کرونا در قطب پزشکی کشور همچنان قربانی میگیرد
سایت خبری باشگاه خبرنگاران جوان به گفت و گو با ابراهیم سلمانی سخنگوی ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا در استان یزد پرداخته و آورد: با تقدیر از تلاشهای بی دریغ پزشکان، پرستاران و کادر درمانی بیمارستانها و مراکز درمانی استان در مقابله و پیشگیری از شیوع بیماری کرونا، تاکید کرد: شهروندان یزدی برای حفظ جان خود، خانواده ها و کادر درمانی در خانه بمانند نکات بهداشتی را رعایت کنند. او با اشاره به اینکه عموم مردم میتوانند با خود مراقبتی قطع کننده چرخه انتقال ویروس باشند، افزود: بهترین راه برای مقابله با کرونا ویروس رعایت بهداشت فردی و اینکه در خانه بمانید تا از این بیماری در امان باشید. وظیفه فردی و اجتماعی هر کسی است که بارعایت بهداشت فردی و عدم حضور در مکانهای پر ازدحام از شیوع این بیماری جلوگیری کند، زیرا این بیماری در افراد مسن و سالمند تاثیر بیشتری دارد. او گفت: آمار مبتلایان کرونا ویروس در قطپ پزشکی کشور به چهار صد بیست و شش نفر رسید و چهل و نه نفر بر اثر این بیماری جان باختند.
امیدهای دارویی برای درمان کرونا
روزنامه خراسان در گزارشی نوشت: در کنار تمامی خبرهایی که این روزها درباره کرونا منتشر می شود که احتمالا خیلی از آن ها خوشایند نیستند، اما سیستم بهداشت و درمان کشور و البته دانشمندان داروساز در ایران و دیگر کشورها نیز بیکار ننشسته اند و در مسیر سرعت بهبود و درمان مبتلایان، اکنون به موفقیت های خوبی رسیده اند. اگرچه هیچ سیستمی هنوز اعلام نکرده به داروی ضدکرونا دست یافته اما خبرها در این باره امیدوارکننده است. یک ترکیب دارویی موفق در ایران در همین زمینه یک شرکت دانش بنیان ایرانی زیر مجموعه معاونت علمی ریاست جمهوری موفق شده در نتایج آزمایشگاهی و ویروس شناسی، داروی درمان بیماری کرونا را کشف و شناسایی کند که میتواند مدت بستری بیماران مبتلا به کرونا را تا چهار روز کاهش دهد. مصطفی قانعی دبیر ستاد زیست فناوری درباره تجربه روزهای گذشته می گوید: ضایعه ریوی پس از بروز بیماری کرونا در ریه ایجاد میشود که به بستری، رفتن به بخش ICU و حتی در مواردی به مرگ منجر میشود که با این ترکیب دارویی جدید بیماران رو به بهبودی می روند. طبق اعلام آقای قانعی در گروهی که این سه ترکیب دارویی را دریافت کردند، ۴۰ درصد این بیماران قبل از ۴ روز بستری در بیمارستان ترخیص شدند. ستاری: خبرهای خوشی در راه است همچنین در این باره سورنا ستاری در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت : «در این مدت کوتاه محققان و شرکتهای دانشبنیان اقدامات بسیار مهمی را انجام دادهاند. شش قرارداد برای توسعه ساخت کیتهای تشخیص کرونا بسته شده است. خوشبختانه محصول کیت تشخیصی سه شرکت به تأیید اولیه رسیده است و تا هفته آینده تولید انبوه برخی از شرکتها عرضه خواهد شد. ساخت کیتهای تشخیص در این مدت کم در بخش خصوصی نشاندهنده عمق اشراف علمی جامعه زیستفناوری کشور است...دستگاه هایی که تاکنون در کشور تولید نمیشده از پالس اکسیمتر و بایپپ گرفته تا سیتیاسکن در حال دریافت تأییدیههای لازم است...خبرهای خوش در راه است.» اولین تست در آمریکا انجام شد و اما در حوزه تولید و کشف کرونا، خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد که اولین تست واکسن ویروس کرونا بر انسان و روی یک داوطلب در آمریکا انجام شد. یک مقام دولت آمریکا در این باره گفته بود که نخستین مرحله از آزمایش بالینی واکسن کرونا دوشنبه ۲۶ اسفند آغاز شد. با این حال مقامهای مرتبط با امور بهداشت و سلامت تاکید کردهاند که برای انجام آزمایشهای کامل و نتیجهبخش بودن واکسن احتمالی، به زمانی بین یک سال تا ۱۸ ماه نیاز است. کشف واکنش سیستم ایمنی به کرونا دراسترالیا همچنین بی بی سی دیروز نوشت: دانشمندان استرالیایی نحوه واکنش سیستم ایمنی به ویروس کرونای ٢٠١٩ را شناسایی کردند.
ویروس کرونا و جنگ نرم علیه جمهوری اسلامی ایران
خبرگزاری دفاع پرس در گزارشی نوشت: جنگ روانی و رسانهای قسمتی از جنگ نرم و ترکیبی است که دولتها و نهادهای غیر دولتی علیه رقیبان و دشمنان خود جهت شکلدهی باورها، ارزشها هنجارها، ادراکات و اثرگذاری بر اذهان و افکار عمومی در جهت ترغیب رفتار دلخواه از آن استفاده میکنند؛ رسانههای نوین در عصر حاضر ابزار مهمی جهت ترغیب افکارعمومی، شکلدهی به باورها و ارزشهای موجود جامعه هستند. رسانههای معاند با جمهموری اسلامی ایران در طول دو، سه دهه اخیر با پیشرفت تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات، بدنبال راهاندازی جنگ نرم علیه جمهوری اسلامی بودهاند و این جنگ رسانهای بدون وقفه و مستمر تاکنون بنا به سوژههای مختلف ادامه داشته است. این روند در چند ماه اخیر و همزمان با اغتشاشات آبان ماه ۹۸ براثر گرانی بنزین، بطور فزایندهای ادامه داشته است؛ ترور سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی، اختلافافکنی بین دولت و ملت ایران و عراق، راهپیمایی ۲۲ بهمن ۹۸ و انتخابات مجلس در دوم اسفند موضوعاتی بوده که درچند ماه اخیر سوژه رسانههای معاند بوده است. با شیوع بیماری کرونا از ووهان چین، نخستین مورد از فوت ناشی از ابتلا به این ویروس، در روز ۳۱ ژانویه ۲۰۲۰ گزارش و به ثبت رسید و این ویروس به سرعت در سراسر کشورهای منطقه و جهان تکثیر شد، تا جهان را به یک بحران تازه بیولوژیکی وارد کند. در این رابطه رسانههای معاند جمهوری اسلامی ایران با سوژهیابی و با استفاده از ابزار شایعه و جنگ روانی بهدنبال راهاندازی بحرانی ساختگی در داخل کشور و ایجاد یک جو ایران هراسی در خارج ایران برآمدند که در ادامه بدان پرداخته میشود ...شیوع بیماری کرونا در چین، به آغاز وضعیت اضطراری در تمام جهان منجر شد؛ تاکنون صدها نفر در اثر ابتلا به این بیماری فوت کردهاند و هر روز خبرهایی در خصوص افزایش تعداد مبتلایان به این ویروس منتشر میشود. نقش رسانهها در کنترل و مدیرت بحران و همچنین مهار آن بسیار اثرگذار بوده است؛ برخی رسانهها با ارائه آمار غیر واقعی در مورد میزان شیوع و فوتشدگان از این ویروس در داخل ایران و در راستای پروژه ایران هراسی و بحرانسازی گام برمیدارند.
تهمت شبکه تلویزیونی دولتی هند به مسلمانان در رابطه با کرونا
خبرگزاری خبر آنلاین در گزارشی نوشت: یکی از کانال های تلویزیونی هندوستان از مسئله کرونا برای زیر سئوال بردن اعتقادات دینی مسلمانان استفاده کرده و مدعی شده که جوانان مسلمانی که از خارج آمده اند به دلایل مذهبی حاضر به دادن تست کرونا نیستند. کانال تلویزیونی کارناتاکا در ۱۴ مارس برنامه ای را پخش کرد و در آن ادعا شد که چهار جوان مسلمان در خیابان سلطان بهاتکال در کارناتاکا پس از بازگشت از دادن تست ویروس کرونا امتناع ورزیده اند. مجری این برنامه به نقل از این جوانان گفت که آن ها تست ویروس کرونا نمی دهند و می گویند که در محدوده دین ما جایی برای آزمایش و تست وجود ندارد. اما این جوانان از خارج برگشته اند و باید آزمایش بشوند. این کانال نمایش خود را براساس بیانیه محلی انجام داد و ادعا کرد: آنها (این چهار جوان) (از خارج) آمده اند. وقتی مقامات بهداشتی به ملاقات آنها رفتند، آنها فریاد زدند و مجری خبری خواستار بازداشت آن ها شده است. گفتنی است وب سایت راست افراطی اوپل ایندیا و یک وب سایت خبری دیگر این ماجرا را به نقل از این کانال تلویزیونی منتشر کردند. وبلاگ های هندوی افراطی نیز خبر را به سرعت ترویج دادند. شایان ذکر است پخش برنامه تلویزیونی مذکور با اتکا به حرف های یک فرد محلی و نه مقام های بهداشتی یا مسئول تهیه شده است، و در نهایت این برداشت ها از تکرار ادعاهای غیرقابل اطمینان یک فرد محلی و انتقادات بی پایه و اساس و غیرمسئولانه مجری به وجود آمده اند. جالب اینکه اضافه کردن زاویه دید دینی به خبر توسط مجری معرفی شده و از فرد محلی مستقیما نمی شنویم که از هویت مذهبی جوانان یاد کند و یا به دلایل دینیِ آن ها از خودداری از تست کرونا اشاره ای داشته باشد. در نهایت بررسی های دقیق تر خبرنگاران با معاون سرپرست بهداشت منطقه و دستیار کمیسر محلی نشان داد که هیچ موردی از بیماری کرونا در آن منطقه دیده نشده است.
وضعیت ابتلا زرتشتیان یزد به کرونا بحرانی است/چالش جدید گرمخانهها
خبرگزاری ایمنا در گزارشی نوشت:سپنتا نیکنام در صفحه توئیتر خود با اشاره به وضعیت نامطلوب یزد در ابتلاء به کرونا، اظهار کرد: "در جایگاه نماینده مردم پیگیر مسائل کرونا در شهر هستم. در جایگاه رئیس انجمن زرتشتیان یزد وضعیت ابتلای زرتشتیان را بسیار بحرانی میدانم شاید اگر زودتر از شیوع مطلع میشدیم مراسم ویژه زرتشتیان در ماه بهمن را لغو میکردیم تا با جمعیتی کمتر از دو درصد شهر شاهد ۳۰ درصد آمار فوت کرونا نباشیم. "محمدرضا حیدری رئیس شورای شهر مشهد در واکنش به بسته شدن درهای حرم امتم رضا (ع) توییت زد: "مواضع و اقدامات پیشگیرانه تولیت محترم آستان قدس رضوی طی روزهای اخیر ارزشمند و دلگرمکننده است. با همکاری مجدانه مردم مشهد و همراهی خیرین، نهادهای مردمی، نماینده عالی دولت، مدیریت شهری و سایر دستگاهها و نهادهای نظامی و انتظامی به ویژه جهادگران عرصه سلامت، کرونا را شکست خواهیم داد. "محمدجواد حقشناس عضو شورای شهر تهران نیز به گرمخانههای پایتخت اشاره کرد و توییت زد: سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران این روزها در گرمخانهها به تنهایی در حال خدمت به بیخانمانهای شهر است. بار سنگین معتادان متجاهر و آزادشدگان از ندامتگاهها نیز به آن اضافه شده است، اگر برای این دو گروه فکری نشود چالش جدیدی خواهیم داشت.
انصاری: آمریکا کشورهای کمک کننده به ایران را تهدید می کند
خبرگزاری تسنیم در گزارشی به بازتاب سخنان غلامرضا انصاری معاون اقتصادی وزیر امور خارجه ایران پرداخت و آورد: غلامرضا انصاری درباره انتقال دانشجویان ایرانی در چین به ایران گفت: این افراد در قرنطینه تحت کنترل و امن وارد کشور شوند. مراودات ما در وزارت خارجه بعد از کرونا ضمن اینکه تحت کنترل بود با چین به علت اهمیتی که چین برای ما داشت با دانشجویان آغاز شد و بعد از اینکه کشور در تاریخ ۲۸ بهمن ماه درگیر بیماری کرونا شد؛ وزارت امور خارجه بیشتر وارد وارد ماجرا شد تا اینکه ستاد عالی تشکیل و ماموریتهایی توسط ریاست جمهوری به وزارت خارجه واگذار شد و جناب وزیر هم مسوولیت را به بخش اقتصادی دادند. رئیس جمهور و وزارت خارجه حرکت گستردهای در سطح بین المللی آغاز کردند که از جمله آنها انجام مکاتبات با نهادها و سازمانهای بین المللی و تشریح معضلات این بیماری با وجود تحریمها در کشور بود. آقای ظریف در مکاتبات خود خواستند حداقل تا زمانی که مشکل کرونا وجود دارد تحریمها متوقف شوند. کرونا بار اقتصادی مهمی بر دوش کشور گذاشته که همزمانی آن با تحریمها مسائل را پیچیدهتر کرده است که در این مقطع اروپایی ها به عنوان طرف برجامی بهتر است یک چهره انسانی از خود نشان دهند. خوشبختانه مرزهایی که محور تجارت ما هستند، باز هستند. برخی از کشورهای همسایه ما در مورد وضعیت کرونا وضعیت مشخصی ندارند. مرزهای ترکیه باز بوده و مرزهای ما با عراق و کشورهای شرقی برخی باز و برخی نیز تحت کنترل هستند. تلاش ما این است که از طریق پروتکلهای دوجانبه وضعیت مرزها را به باثبات تبدیل کنیم. وی در خصوص اظهارات مقامات آمریکایی در خصوص آمادگی برای کمک به ایران در زمینه مقابله با ویروس کرونا گفت: ایران نیازی به کمکهای مشمئزکننده آمریکایی ها ندارد. اگر آنها راست می گویند تحریم ها را در این شرایط شیوع کرونایی متوقف کنند.
تدابیر حمایتی دستگاهها برای کمک به اصناف در برابر کرونا
روزنامه کیهان در گزارشی نوشت: پدیده شیوع ویروس کرونا، در هفتههای گذشته اکثر کشورهای دنیا را درنوردیده و علاوه بر سلامت انسانها، اقتصاد جهانی را هم دچار چالش جدی کرده است. کشور ما هم از این قاعده مستثنی نبوده و در حوزههای مختلف با این موضوع دست بهگریبان است. در همین رابطه، مشاور مالیاتی اتاق اصناف در یک برنامه رادیویی با بیان اینکه اصناف با شیوع ویروس کرونا وضعیت بدی پیدا کردهاند گفت: رستورانها، شیرینی فروشها، آجیل فروشها، پوشاک و تقریبا اغلب اصناف درگیر این قضیه شدند و اگر دولت کمک نکند وضعیت اصناف و اقتصاد تا دو سه ماه آینده بغرنج و به شدت سختتر خواهد شد. ۹۰درصد اصناف در شرایط کنونی تصریح کرد: در حال حاضر ۶۵۰ هزار واحد تولیدی از این بابت آسیب دیدهاند اما مشکل آسیبدیدگی اصناف فقط در پایان سال نیست. مرکز پژوهشهای مجلس هم به تازگی در گزارشی به بررسی آثار شیوع ویروس کرونا بر کاهش رشد اقتصادی و افزایش تورم در کشور، تأکید کرده است: عمدهترین بخشهای آسیبپذیر، بخشهای «خدمات واحدهای غیرمسکونی»، «حملونقل زمینی بار به جز راهآهن»، «تولید، انتقال و توزیع برق»، «بانک» و «استخراج نفت خام و گاز طبیعی» خواهد بود. با بروز مشکل فوق برای کسب و کارهای مختلف، مجموعهها و نهادهای دولتی و عمومی هم برای کمک به کسبه برای گذر از شرایط کنونی فعال شدهاند. در همین رابطه رئیس سازمان بسیج اصناف، بازاریان و فعالان اقتصادی کشور خبر داد: بعد از شیوع ویروس کرونا در کشور، بسیج اصناف از شنبه سوم اسفندماه ۹۸ برای دستیابی به ۳ هدف، ستاد ویژه کرونا را تشکیل داد.