به گزارش خبرنگار ایرنا از مسکو، دولت میخاییل میشوستین نخست وزیر روسیه که کمی بیش از دو ماه از آغاز بکار آن می گذرد در این مدت کوتاه با چالش های بسیار مهم و سخت روبرو شده است که حل آن، کارنامه این دولت را رقم خواهد زد.
میشوستین روز 16 ماه ژانویه حکم انتصاب خود را پس از آنکه دومای روسیه وی را در مقام نخست وزیر روسیه تایید کرد، از ولادیمیر پوتین گرفت.
در آن زمان بیماری کرونا با ویروس جدید کووید ۱۹ در چین شروع به شیوع کرده و اولین قربانیان را از پرجمعیت ترین کشور جهان گرفته بود و هنوز در بسیاری از کشورها با این بیماری مرگبار مواجه نشده بودند.
آغاز شیوع بیماری کرونا در روسیه
نخستین اخبار از ورود بیماری کرونا در روسیه به روز 12 بهمن ماه بازمی گردد.
در آن روز اعلام شد که روسیه دو تن از افراد چینی مبتلا به بیماری کشنده کرونا را در سیبری شناسایی کرده است و از این رو تدابیر جدیدی برای مقابله با گسترش این بیماری در روسیه اتخاذ شده است.
پس از آن روسیه اعلام کرد که گذرگاه های مرزی خود با چین که چند هزار کیلومتر است را می بندد.
رسانه های روسی اعلام کردند از استان هاینان چین در مجموع ۲۶۶۵ نفر به روسیه منتقل می شوند و فقط افرادی که دارای نشانه های بیماری هستند، قرنطینه خواهند شد.
در این راستا چندین فروند هواپیمای ترابری نظامی نیروی هوافضای روسیه به چین پرواز کرده و شهروندان روس را به کشور خود منتقل کردند البته همه این افراد در ابتدای ورود به روسیه قرنطینه دو هفته ای شدند.
روسیه سپس ارتباط هوایی و زمینی و ریلی با چین را متوقف کرد و هواپیماها بین دو کشور فقط بین پایتخت ها یعنی پکن و مسکو به پرواز درمی آیند.
دولت روسیه صدور روادید برای اتباع چینی را متوقف کرد و به شهروندان روس نیز توصیه شد که از سفر به این کشور اکیدا خودداری کنند.
روسیه پس از شیوع بیماری کرونا در کشورهای مختلف جهان، ارتباط هوایی و زمینی با کشورهایی که بیشترین آسیب را دیده اند ازجمله ایران را محدود کرد و صدور روادید به شهروندان این کشورها متوقف شد و فقط به افرادی که دارای گذرنامه های دیپلماتیک و خدمتی هستند و در شرایط ویژه روادید صادر می شود.
روسیه همچنین در یک هفته اخیر مرزهای خود با کشورهای همسایه ازجمله بلاروس و فنلاند را بست و پروازهای از روسیه به کشورهای اروپایی نیز محدود شده و هواپیماها فقط به پایتخت های این کشورها پرواز می کنند.
اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از انتشار کرونا در روسیه
روسیه مجموعه اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از شیوع و انتشار کرونا در این کشور پهناور با وسعت بیش از 17 میلیون کیلومتر مربع بکار گرفت.
نخستین مورد از این اقدامات قرنطینه بود و در شهرهای مختلف این کشور مراکز قرنطینه ای درنظر گرفته شد که افراد مشکوک به ابتلا به کرونا به این مراکز هدایت شده و مدت دو هفته در انجا باید بسر ببرند.
سخت ترین شرایط قرنطینه در پایتخت روسیه اعلام شده است و سرگئی سابیانین شهردار مسکو در تازه ترین تدبیر در این مورد اعلام کرده است که از روز پنجشنبه (پس فردا) افراد بالای ۶۵ سال اجازه خروج از خانه را ندارند و باید به رژیم قرنطینه برای مقابله با کرونا بپیوندند.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از کامرسانت، «سرگئی سابیانین» با بیان این فرمان اعلام کرد: این اقدام برای کاهش خطر رسیدن آلودگی به آسیب پذیر ترین شهروندان مسکو اتخاذ شده است.
شهردار مسکو گفت: از افراد مسن و دارندگان بیماریهای زمینهای میخواهم از هیچ مکان عمومی بازدید نکنند. ضمن اینکه به آنها مبلغ چهار هزار روبل (50 دلار) پرداخت می شود تا هزینههایی را که ممکن است در رابطه با رژیم خود انزوایی ایجاد شود، جبران کنم.
مطابق قوانین روسیه هرکس که مشمول قرنطینه شود و از حضور در مرکز قرنطینه ای خودداری کند به مجازات تا 5 سال حبس محکوم می شود.
در همین حال اخبار رسانه های روسی حاکی است شرایط هر روز در روسیه در مقابله با ویروس کرونا سختگیرانه تر یا جدی تر می شود.
به تازگی دولت دستورالعملی به شرکت های خصوصی ارسال کرده و از آنان خواسته تا کارمندانشان دورکاری کنند.
رفتن به مدرسه ابتدا اختیاری شد و سپس به دانشگاه ها رسید، هفته گذشته به دانشجویان اعلام شد که آموزش از راه دور صورت میگیرد بنابراین خیلی ها به شهرهای محل تولد خود بازگشتند.
تدابیر برای دانشجویان خارجی هم لحظه به لحظه سختتر میشود و آنان در صورت ترک موقت خوابگاه باید محل اقامت خود را برای مسئولان دانشگاه ارسال کنند.
خبرگزاری دولتی ریانووستی مدعی شد که دولت تمایل دارد قرنطینه به سخت ترین شکل خود اجرا شود تا نتایج شیوع ویروس کرونا شبیه به کشورهایی از جمله ژاپن، چین و کره جنوبی باشد تا اسپانیا و ایتالیا.
مورد دیگر اقدامات دولت روسیه طرح ردیابی افراد مرتبط با بیماران کرونایی است.
در این راستا نخست وزیر روسیه دستور ساخت نرم افزاری برای تلفن های همراه داده است که بر اساس آن، رفت و آمد افراد مبتلا به ویروس کرونا از طریق تلفن های همراه آنان قابل ردیابی است ضمن اینکه به دیگران هشدار میدهد فرد مبتلا به کرونا در کنار آنان قرار دارد.
به گزارش روز سه شنبه ایرنا از پایگاه خبری دولت روسیه، میخاییل میشوستین از وزیر ارتباطات روسیه خواسته است افراد مبتلا به کرونا و کسانی که با آنها ارتباط دارند را از طریق تلفن همراه ردیابی کند.
این طرح باید تا روز 27 ماه مارس (روز جمعه) شود و وزیر ارتباطات جمعی گزارشی در این مورد ارائه کند.
هرچند که دمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه طرح برای قرنطینه سخت شهرها را رد کرد و گفت که در حکومت روسیه این موضوع مطرح نیست اما سیر اوضاع حاکی از حرکت روسیه در این مسیر است.
مورد دیگر از اقدامات دولت روسیه، کنترل دارو و لوازم طبی در بازار داخلی این کشور بود.
سازمان فدرال مبارزه با انحصارگری روسیه و سازمان حمایت از مصرف کنندگان روسیه که پیشگیری از بیماری های واگیردار این کشور را برعهده دارد اعلام کردند که از گران شدن دارو و ماسک پزشکی جلوگیری می کنند.
تولید کیت های تشخیص کرونا، واکسن کرونا و تعیین ژنوم ویروس کرونا نیز از اقدامات علمی است که توسط دانشمندان روس انجام گرفته است.
نخست وزیر روسیه اخیرا تولید شش واکسن کرونا در این کشور را تایید و اعلام کرد که آزمایش این واکسن ها آغاز شده است و در تولید این واکسن ها از فناوریهای پیشرفته بیولوژیکی استفاده شده است.
به گفته میشوستین، در زمان حاضر در روسیه آزمایش شش واکسن کرونا جریان دارد و دانشمندان روس این واکسن ها را در مدت بسیار کوتاه در دو ماه تولید کردند و در تولید آن از فناوریهای بیولوژیکی و دستاوردهای موجود استفاده کردند.
دفتر مطبوعاتی آژانس فدرال پزشکی و بیولوژیکی روسیه نیز در این راستا اعلام کرد که واکسن کرونا تا ۱۱ ماه دیگر آماده خواهد شد.
دفتر مطبوعاتی آژانس فدرال پزشکی و بیولوژیکی روسیه در بیانیه ای خاطرنشان کرد که امیدوار است نخستین نتایج از آزمایش واکسن کرونا را تا ماه ژوئن سال ۲۰۲۰ بدست آورد.
آژانس فدرال پزشکی و بیولوژیکی فدرال روسیه همچنین از ساخت کیت تشخیص ویروس کرونا در کمتر از ۹۰ دقیقه خبر داد.
«ورونیکا اسکوورتسووا» رئیس آژانس فدرال پزشکی و بیولوژیکی روسیه امروز دوشنبه گفت که کیت جدید تشخیص کرونا نسبت به کیت های قبلی حساس تر است و در ۹۰ دقیقه نتیجه میدهد و تولید انبوه کیتهای جدید کرونا در این هفته آغاز میشود.
بر اساس تحقیق خبرنگار ایرنا در مسکو، کیتهای تشخیص کرونا که روسیه تاکنون استفاده می کرده است از چند ساعت تا دو روز نتیجه آزمایش را نشان میدادند.
روسیه تاکنون به ۱۳ کشور ازجمله ایران، کیت های تشخیص بیماری کرونا تحویل داده است و با این کشورها و همچنین برخی کشورهای دیگر برای مهار کرونا همکاری می کند.
اقدامات روسیه برای پیشگیری از کرونا تاکنون نتایج رضایتبخشی داده است و این کشور با جمعیت حدود 146 میلیون نفر حدود 440 نفر بیمار کرونایی دارد که اکثرا از شهروندان این کشور بودند که به سفرهای گردشگری به کشورهای اروپایی رفته بودند و در بازگشت به کشور خود شماری را نیز با تماس به این بیماری مسری آلوده کرده اند.
جلوگیری از رکود اقتصادی
رکود اقتصادی در روسیه پیامد شیوع بیماری کرونا در این کشور است که بحرانی اقتصادی را در سطح جهانی بوجود آورده است.
بر اثر شیوع کرونا سطح تقاضای نفت در بازار جهانی به دلیل اینکه چین خرید نفت را کاهش داده است، سقوط کرده است.
روسیه که روزانه 12 میلیون بشکه نفت تولید و بخش عمده آن را به صورت نفت خام یا فرآورده های نفتی به کشورهای دیگر صادر می کند نتوانست با اوپک برای تمدید کاهش تولید نفت به توافق برسد.
عربستان سعودی در این شرایط اعلام کرد که قصد دارد تولید نفت خود را از اغاز ماه آوریل به سطح 13 میلیون بشکه در روز افزایش دهد و اختلافات روسیه و عربستان سعودی موجب پایان توافق اوپک پلاس برای کاهش 1.5 میلیون بشکه در روز شد.
این مسائل باعث بروز بحران اقتصادی و مالی در روسیه شده است و بر اثر آن ارزش برابری روبل روسیه دربرابر یورو و دلار آمریکا در یک ماه اخیر حدود 40 درصد کاهش یافته است.
روز گذشته نخستین روز بازار روسیه در هفته جدید با تداوم کاهش دوباره ارزش روبل دربرابر دلار و یورو آغاز شد.
گزارش میدانی خبرنگار ایرنا از مسکو حاکی است ارزش هر دلار آمریکا روز دوشنبه با ۱.۶ درصد رشد به ۸۱.۲ و هر یورو نیز به ۸۷.۱۲ روبل افزایش یافت.
گزارش ها از مناطق روسیه حاکی است که بیماری کرونا بر سطح اشتغال مردم تاثیر گذاشته و ممکن است با ادامه بحران در ماههای آینده ،میلیونها نفر در روسیه کار خود را از دست بدهند.
معاون اتاق صنایع و بازرگانی روسیه در این پیوند به تازگی هشدار داد که بیماری کرونا ممکن است موجب ورشکسته شدن ۳ میلیون کارفرمای روس و بیکار شدن ۸.۶ میلیون نفر ختم شود.
به گزارش شبکه تلویزیونی روسی ار.ب.کا، خانم یلنا دیبووا به خبرنگاران گفت: بخاطر پیامدهای بیماری کرونا، ۳ میلیون کارفرما در روسیه در خطر از دست دادن کار و تعطیلی مراکز اقتصادی خود قرار دارند.
به گفته این مقام روس، اگر شیوع بیماری کرونا بطول بیانجامد، بیش از ۸.۶ میلیون نفر که در این مراکز کار می کنند در معرض بیکاری قرار میگیرند.
معاون اتاق صنایع و بازرگانی روسیه گفت: ارزیابی که ما در زمان حاضر از وضعیت موجود داریم متاسفانه رقم بسیار بالایی است و اگر وضع دشوار اقتصادی کنونی در روسیه ادامه بیابد حدود ۳ میلیون کارفرما مراکز خود را تعطیل می کنند.
به گفته مقام روس، از هر سه کارفرمای روس که به امور تجاری کوچک در مناطق روسیه مشغول هستند یک نفر گفته است که با کاهش تقاضا برای کالاها و خدمات وی فقط می تواند یک سه ماهه دیگر دوام بیاورد.
در این شرایط پیچیده برای روسیه، نخست وزیر این کشور به تازگی بسته حمایتی برای حمایت از مراکز اقتصادی و کارفرمایان این کشور را اعلام و از آن رونمایی کرد.
بخش مهم این بسته را ارائه وام های با بهره کم و یارانه دولتی به مراکز اقتصادی مورد نیاز، به تعویق انداختن بازپرداختن وام ها، تسهیلات مالیاتی برای مراکز اقتصادی و کاهش اجاره بهای اماکنی است که برای مراکز اقتصادی بکار گرفته می شود.
وزیر توسعه اقتصادی روسیه به تازگی در تشریح بسته حمایت اقتصادی دولت روسیه اعلام کرد به منظور حمایت از کسب و کارها و صنایع کوچک و متوسط در برابر رکود ناشی از کرونا دولت در حال تدوین پیشنویس لایحهای است که مهلت اعلام ورشکستگی یکی از مواد مهم قانون تجارت روسیه را تغییر میدهد.
به گزارش شبکه تلویزیونی روسیه24، ماکسیم ریشودنیکوف وزیر توسعه اقتصادی روسیه با بیان اینکه تقاضای تمدید مهلت بازپرداخت تسهیلات از سوی صاحبان کسب و کارها و صنایع کوچک و متوسط به دلیل شرایط ناشی از بحران کرونا مطرح شده اظهار کرد: این تقاضا توسط بانک مرکزی روسیه مورد بررسی قرار گرفته و بسته حمایتی برای تقویت بخشهای مختلف اقتصاد روسیه در برابر کرونا طراحی شدهاست.
وزیر توسعه اقتصادی روسیه تصریح کرد: برنامه ها و بسته های حمایت از اقتصاد در شرایط کرونا با همکاری بین بانک مرکزی و وزارت توسعه اقتصادی روسیه عملیاتی میشود و در برگیرنده تمدید مهلت بازپرداخت وامهای سررسید شده کسب و کارها و صنایع کوچک و متوسط است.
انتظار می رود با اجرای این بسته حمایت اقتصادی، از سقوط بیشتر اقتصاد روسیه و نرخ رشد اقتصادی آن که در سالهای اخیر به دلیل تحریم های غرب با مشکلات بزرگ مواجه شده بود و رشد تولید ناخالص ملی آن را به کمتر از یک درصد رسانده بود، جلوگیری شود.
هر نتیجه و دستاوردی که در این تلاش های دولت روسیه به دست آید در کارنامه دولت تازه کار میخاییل میشوستین ثبت خواهد شد و هیچ شکی نیست که نخست وزیر روسیه طبق عرف سیاسی معمول در پایان 100 روز از دوره نخست وزیری خود در گزارشی به این موارد اشاره خواهد کرد و به همین منظور وی تمام تلاش های خود برای گرفتن نتیجه در شرایط بحرانی شیوع کرونا در روسیه را تمرکز کرده است.
نظر شما