توافقنامه اقتصادی عراق و چین که گفته می شود مهم ترین عامل خشم آمریکا علیه دولت «عادل عبدالمهدی» بوده، از اول اکتبر (نهم مهر ۹۸) به اجرا درآمد. در این میان برای نخستین بار در عراق از نقش تخریبی امارات متحده عربی در اجرایی نشدن این توافقنامه نیز پرده برداشته شد.
مدیر کل اداره توسعه در وزارت برنامه ریزی عراق پیشتر در اظهاراتی گفت که توافقنامه اقتصادی بین عراق و چین از اول اکتبر ۲۰۱۹ با واریز ۵۰۰ میلیارد دلار به صندوق ویژه ای که برای این منظور دایر شده، در عمل به اجرا در آمده است.
«محمد محسن السید» افزود که این مبلغ از محل فروش روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت عراق و ۱۰ میلیارد دلار آن نیز از محل ضمانت بانک های چینی تامین شده است.
همزمان رسانه های عراق تصویری از شهر ساحلی «نخیل» که قرار است بر اساس توافقنامه اقتصادی، چینی ها در سواحل بصره بسازند، منتشر کردند.
امارات متحده عربی و برخی کشورهای حوزه فارس با توجه به اهمیت و موقعیت راهبردی شهر ساحلی نخیل پشت پرده تلاش می کنند با ایجاد اختلال از ورود شرکت های چینی در اجرای این پروژه مهم جلوگیری کنند.
توافقنامه اقتصادی چین و عراق که خشم شدید آمریکایی ها را برانگیخته به ارزش ۵۰۰ میلیارد دلار در سفر پنج روزه ۲۸ شهریور ۹۸ عادل عبدالمهدی به پکن به امضای دو کشور رسید.
در همین باره البلداوی به خبرگزاری المعلومه گفت که آمریکا به هیچ وجه ورود شرکت ها یا کارشناسان چین به عراق را بر نمی تابد.
وی بیان کرد که کشورهای حوزه خلیج فارس تلاش هایی را برای جلوگیری از دستیابی هر شرکت یا مجموعه از چین به منطقه خاورمیانه به ویژه عراق آغاز کرده اند.
این نماینده مجلس عراق افزود که با این وجود روابط سیاسی و اقتصادی بین عراق و جمهوری خلق چین همواره در حال افزایش است و همکاری مشترکی در همه زمینه ها میان دو کشور وجود دارد.
در همین حال «حسن خلاطی» دیگر نماینده مجلس عراق نیز پیشتر فاش کرده بود که آمریکا از عادل عبدالمهدی نخست وزیر خواسته بود تا وکلایی را برای ابطال توافقنامه اقتصادی با چین تعیین کند اما عبدالمهدی از این کار خودداری کرد.