تلاش و تقلا برای مهار و مقابله با ویروس کرونا نزد مسوولان اجرایی استان همدان به عنوان اولویت اهداف اجرایی دستگاه ها نظارتی، بهداشتی و خدمات رسان، یکی از دغدغه هایی است که به ویژه با افزایش آمار مبتلایان، ذهن و عمل خادمان سلامت مردم را به خود معطوف ساخته است.
با وجود عزم مسوولان در مقابله با ویروس کرونا و توصیه های مکرر مقامات بهداشت و سلامت کشور مبنی بر منع سفر، غفلت از حجم ورود مسافران به همدان و فقدان مدیریت در سفر باعث دل نگرانی گسترده مردمان استانی شده است که پیش قراول خانه نشینی تا شکست کرونا هستند.
همه ساله پیش از شروع عید نوروز شاهد تشکیل ستاد خدمات سفر به مسافران نوروزی بودیم و چه بهتر اینکه امسال با تفاوتی که به نسبت سال های گذشته در آغازین سال جدید شد، ستاد منع سفر به عنوان هسته مرکزی در انسجام مدیریتی و هماهنگی در تصمیم گیری ها پیرامون این مساله راه اندازی می شد.
ستادی که می توانست همچون ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا، به اتاق فکر مسوولان دستگاه های اجرایی مرتبط با سفرهای نوروزی تبدیل شده و از بحران سفر در شرایطی که اوج ویروس در استان را شاهد هستیم، جلوگیری کند.
شیوع کرونا در کشور و انتشار اطلاعات متفاوت درباره آمارها و هشدارها در وضعیت این بیماری در استانهای مختلف از یکسو و عزم سفر به استان همدان از سوی دیگر جای خالی تشکیل ستاد منع سفر در نگاه مدیران مدیریت بحران را نشان داد و اثبات کرد که از این ضرورت غافل مانده اند.
این مهم در شرایطی بود که به گفته مسوولان بهداشتی، جابجایی جمعیت و ترددهای غیرضروری عامل افزایش مبتلایان به ویروس کرونا در این استان ارزیابی شده است.
موج ورود مسافران نوروزی طی روزهای اخیر به همدان و تصاویر منتشر شده در شبکه های اجتماعی از پلاک خودروهای غیربومی بازتاب گسترده ای داشت؛ به ویژه پس از توییت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که اعلام کرد که "بر اساس دادههای اینترنت مصرف شده، تاکنون یک میلیون نفر از پایتخت خارج شدند، اما همدان بیشترین جذب را داشته، ۱۰ درصد این جمعیت. بعد لرستان و چهارمحال و کرمانشاه. شمال و مشهد جذبش خیلی کم بوده است".
بازنشر این توییت محمدجواد آذری جهرمی در فضای مجازی و رسانه های استان منجر به واکنش های گسترده مردم شد؛ هر چند سید سعید شاهرخی استاندار همدان با ورود به موقع به این جریانسازی خبری، عنوان کرد: منظور از این توییت میتواند مربوط به همدانیهای مقیم تهران و سایر شهرها باشد که به زادگاه خود بازگشتهاند.
با این حال بسیاری از همین همدانی های مقیم سایر شهرها نیز طی ۲ روز گذشته حجم گسترده ای از ترددهای ورودی به استان همدان را به خود اختصاص دادند.
تردد پلاک های غیربومی به نقاط گردشگری از جمله گنج نامه نیز به چالش نوروزی شهروندان همدانی تبدیل شد و به نگرانی ها بابت شیوع کرونا نزد مردم افزود؛ آنهم درست در شرایطی که اکثر شهروندان همدانی به دور از هرگونه تفریح و تردد خارج از منزل، پای ثابت شبکه های مجازی بوده و وضعیت شهر را با استناد به تصاویر منتشر شده، رصد می کنند.
در واقع نبود راهبرد مشخص و گسیختگی در تصمیم گیری پیرامون ابزار مهار و منع ورود مسافران باعث مشکلات زیادی شده است و تدوین برنامه های اصولی باید در دستور کار قرار بگیرد.
وضعیت پیش آمده شوک مدیریتی ایجاد کرد تا در اولین سال تشویق مردم سایر استان ها به سفر نکردن به همدان، تجربه ای را در این بخش برای مهار بحران پیدا کنند.
شوک های خبری روزهای اخیر در حجم مسافرپذیری همدان، نیاز مدیریت استان برای تشکیل ستاد منع سفر قبل از بروز هرگونه بحران را بیش از پیش ثابت کرد و امیدواریم همانطور که همه ساله اراده ای برای ایجاد ستاد خدمات سفر وجود داشت، ستاد منع سفر در نوروز کرونازده همدان نیز پیش بینی و نیازسنجی شود.