به گزارش خبرگزاری فرانسه، بوتفلیقه در حالی روزهای زندگی خود را سپری میکند که امروز از قدرت که سالهای طولانی به عنوان رئیس جمهوری در اختیار داشت، بسیار دور شده است.
چند دهه حیات سیاسی بوتفلیقه در الجزایر، بعد از سکته مغزی او در سال ۲۰۱۳ رفته رفته رو به افول گذاشت و اکنون تقریبا هیچ حضوری در ملاء عام ندارد.
بوتفلیقه در آوریل سال ۲۰۱۹ بعداز اوج گیری اعتراضهای مردمی در خیابانها و با فشار ارتش از ریاست جمهوری الجزایر کناره گیری کرد.
وی که تا آخرین لحظه برای ماندن در قدرت تلاش کرد اما در آن تاریخ برای آخرین بار در صفحه تلویزیون الجزایر دیده شد تا استعفای خود را اعلام کند.
سقوط دولت بوتفلیقه پس از هفتهها تظاهرات مردم علیه نامزدی او برای دوره پنجم ریاست جمهوری اجتناب ناپذیر شد.
او بعداز اعلامیه ارتش الجزایر که توسط سرلشکر «احمد قاید صالح» فرمانده وقت ستاد مشترک ارتش قرائت شد، به طور رسمی کناره گیری خود از قدرت را اعلام کرد.
بوتفلیقه ۸۳ ساله از سال۲۰۱۳ میلادی تاکنون بسیار بندرت از خانهاشدر سواحل دریای مدیترانه خارج شده است.
یک منبع در همسایگی خانه او گفت که «بوتفیلیقه به همراه خواهرش و یک تیم پزشکی زندگی میکند» .
«محمد هناد» استاد سابق علوم سیاسی در دانشگاه الجزایر هم گفت که بوتفلیقه هنوز هم از «تمام امتیازات و امکانات قبلی خود در مقام ریاست جمهوری» برخوردار است، اما تقریباً چیزی از جزئیات زندگی روزمره او به بیرون درز نمیکند.
آخرین بار و به طور رسمی در ۱۲ دسامبر گذشته از بوتفلیقه سخن گفته شد و آن روزی بود که رسانهها تصویر کارت شناسایی او را منتشر کردند در حالی که «ناصر بوتفلیقه» برادرش از طرف او در انتخابات شرکت کرد و رای داد.
«فرید علیلات» روزنامه نگار الجزایری و نویسنده زندگینامه بوتفلیقه، در مصاحبهای که ماه گذشته میلادی توسط هفته نامه فرانسوی «لوپن» منتشر شد، گفت: وی تعدادی اندکی از افراد را ملاقات و همچنان با ویلچر حرکت میکند، به دلیل بیماری قادر به صحبت کردن نیست اما همه آنچه را در الجزایر میگذرد، میفهمد و درک میکند.
خبرگزاری فرانسه نوشت: وضعیت بوتفلیقه مانع از آن نیست که برخی از روشنفکران و دانشگاهیان به خاطر فسادی که الجزایر در طول ۲۰ سال ریاست جمهوری او با آن مواجه بود و با تحرکات مردم در فوریه ۲۰۱۹ میلادی پایان یافت، خواستار اجرای عدالت نباشند.
هناد، یک تحلیلگر سیاسی نزدیک به جنبش مردمی الجزایر نیز گفت: الجزایریها هرگز قادر نخواهند بود تا زمانی که محاکمه بوتفلیقه انجام شود، دوران ریاست جمهوری او را فراموش کنند.
«عبدالعزیر رحابی» یک دیپلمات سابق الجزایر هم گفت که بوتفلیقه به خاطر وضعیت سلامتیش به زندان منتقل نشده است.
اما از زمان بازنشستگی اجباری بوتفلیقه، قوه قضاییه الجزایر تحقیقات زیادی را در رابطه با فساد سیاستمداران پیشین و بازرگانان با نفوذی که به سوءاستفاده از روابط ممتاز خود با بوتفلیقه و خانواده وی متهم هستند، شروع کرده است.
«سعید بوتفلیقه» از برادران رییس جمهوری سابق که مشاور اول وی بود و گفته شده با وخیم شدن سلامتی او «رییس جمهوری دوم» قلمداد میشد، همچنان در زندان است.
وی در ماه مه ۲۰۱۹ میلادی دستگیر و در سپتامبر گذشته به جرم توطئه علیه ارتش و دولت کنونی به ۱۵ سال زندان محکوم شد. این حکم پس از تجدید نظر در ماه فوریه تایید شد.
«حسنی عبیدی» تحلیلگر سیاسی الجزایر نیز با بیان اینکه «از نظر مردم الجزایر دوران بوتفلیقه پایان یافته است» ، تاکید کرد که الجزایریها احساس میکنند «اقدامات بد» همچنان ادامه دارد و نظامی که بوتفلیقه را ساخت هنوز وجود دارد.
وی هشدار داد: کسانی که به گذشته تمایل دارند، آماده هستند با تملق گوئی رییس جمهوری جدید را هم تشویق کنند تا همان روش را در چارچوب یک نظام غیر دموکراتیک دیگر ادامه دهد.
اکنون نیز با توجه به شیوع ویروس کرونا (کوید ۱۹) جنبش مردمی الجزایر و راهپیماییهای هفتگی آن متوقف شده است، اما فعالان بر درخواست تغییر کامل نظامی که از زمان استقلال الجزایر در سال ۱۹۶۲ تاکنون حاکم است، پافشاری دارند.
در الجزایر تاکنون نزدیک به ۶۰۰ مورد ابتلای به کرونا ثبت شده و ۳۵ تن از آنان جان باختهاند.