تهران - ایرنا - روزنامه «واشنگتن پست» در یکی از سرمقاله‌های خود نوشت: کشورهای فقیر و نواحی محروم؛ مستعد تولید فاجعه کووید-19 هستند. آمریکا و سایر کشورهای ثروتمند جهان باید به وظیفه اخلاقی خود عمل کنند و برای پیشگیری از بروز این فاجعه جهانی اقدام نمایند.

این روزنامه آمریکایی امروز (سه شنبه) در این سرمقاله آورده است: اروپا و آمریکا گرفتار اپیدمی «ویروس کرونا» هستند. اما این همه گیری؛ خیلی زود مقهور پاندمی و شیوع جهانی ویروس در کشورهای فقیر و نقاط محروم کره زمین خواهد بود.
نواحی‌ در آفریقا، خاورمیانه و آمریکای لاتین وجود دارد که اگر کرونا پایش به آنجاها برسد، فرار از آن غیرممکن خواهد بود. نه طرح فاصله‌گذاری اجتماعی و نه شستن دستها با آب و صابون جوابگو خواهند بود. فکر درمان بیماران مبتلا به کرونا را هم در این نواحی تقریبا باید از سر بیرون کرد.
واشنگتن پست نوشت: نتیجه چه می شود، آمار حیرت‌انگیز مرگ و میر در این کشورها، اختلالات بزرگ اجتماعی و راه افتادن موجی جدید از پناهجویان به سمت مرزهای اروپا و آمریکا.
گسترش شیوع ویروس در کشورهای حوزه مدیترانه و دریای کارائیب کند بوده، اما هیچ تضمینی نیست که ویروس وارد کشورهای گرمسیری نشود و منتشر نگردد.
به نوشته این روزنامه آمریکایی، «نوار غزه» هفته پیش مواردی از ابتلا به کرونا را گزارش کرد.
نوار غزه که قریب به 2 میلیون فلسطینی را در خود جای داده؛ خطه ای است که وسعتش فقط دو برابر شهر «واشنگتن دی سی» است که رسما «منطقه کلمبیا» نامیده می شود. این شهر فقط 40 تخت بیمارستانی مخصوص مراقبتهای ویژه دارد. «کرانه باختری» هم دهها مورد ابتلا به ویروس کرونا را گزارش کرده است. در آفریقا هم کشورهای جنگزده‌ای همچون سومالی و کنگو موارد ابتلا به ویروس را گزارش کرده‌اند.
واشنگتن پست افزود: جهان همین حالا هم گرفتار مشکل بغرنج مهاجران و پناهجویان است. گرداگرد جهان اردوگاههای آوارگان و پناهندگان پهن شده و میلیونها انسان در آنها اسکان داده شده‌اند.
فقط یک میلیون جمعیت قوم «روهینگیا» از کشور میانمار گریخته‌اند و به بنگلادش در همسایگی آن پناه برده‌اند.
در سوریه که هنوز از زیر ‌آوار جنگ بیرون نیامده است؛‌ در استان «ادلب» در شمال شرقی آن بیش از یک میلیون انسان در ماههای اخیر خانه و کاشانه خود را رها کرده و آواره شده‌اند. این مردم از شر بمبارانهای بی‌امان فرار می‌کنند.
در شمال شرق سوریه در اردوگاه «الهول» هم اکنون 70 هزار نفر نگهداری می‌شوند که اکثرشان را زنان و کودکان تشکیل می‌دهند. همه این افراد از شر گروه تروریستی «داعش» فرار کرده‌اند و در این اردوگاهها بدون آب و غذا روزگار سپری می‌کنند. مسلما در یک چنین محیطی، صحبت کردن از ارائه خدمات بهداشتی سخنی بس گزاف است.
"آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل طی صحبتهایی پیرامون این موضوع چهارشنبه گذشته بیان کرد:‌ اینها جاههایی هستند که ساکنانش بالاجبار و از سر استیصال و برای فرار از بمباران، خشونت، جنگ و سیل به ‌آنجا پناه آورده‌اند و در این اردوگاههای پناهندگان و یا سکونتهای غیررسمی در مزارع و علفزارها زیر سقفهای پلاستیکی تنگاتنگ هم در یک فضایی تنگ کنار هم زندگی می‌کنند.
دبیرکل سازمان ملل توضیح داد: مگر می‌شود در مورد این انسانها قانون فاصله‌گذاری اجتماعی را حاکم کرد. مگر می‌شود در مورد این انسانها قانون قرنطینه شخصی را حاکم کرد. اینها نه آب آشامیدنی چندان سالمی در اختیار دارند و نه صابونی که با آن اصول اولیه بهداشت را رعایت کرده باشند و دستانشان را بشویند و خودشان را در برابر ویروس ضد عفونی کرده باشند.
گوترش تاکید کرد: اگر خدای نکرده این مردمان ناگهان بیمار بشوند، به هیچ نظام بهداشت و درمانی دسترسی ندارند که بتواند تخت بیمارستانی و دستگاه تنفس مصنوعی در اختیارشان قرار بدهد.
واشنگتن پست اضافه کرد: نواحی که به آنها اشاره شد، پتانسیل‌های تولید "فاجعه کووید- 19 " هستند.
آمریکا و سایر کشورهای ثروتمند امروز سخت درگیر جنگیدن با ویروس در داخل هستند و از نواحی "فاجعه خیز کووید 19"  غافل مانده‌اند.
دبیرکل سازمان ملل به درستی اشاره کرد که کشورهای ثروتمند جهان باید علاج واقعه قبل از وقوع کنند و به کمک این پتانسیل‌های قوی تولید فاجعه بشتابند. این هم یک وظیفه اخلاقی است و هم یک راهکار برای قطع این همه‌گیری است.
گوترش تاکید کرد: دست روی دست گذاشتن و کاری انجام ندادن،‌ باعث می‌شود تا ویروس ردپایش در کشورهای شکننده و آسیب‌پذیر برجای بماند و در نتیجه کل دنیا در برابر ویروس آسیب‌پذیر بشود. ویروس همین حالا هم دارد دنیا را سِیر می‌کند.
روزنامه آمریکایی افزود که اگر این ویروس سرکش پایش به این خطه‌های مستعد فاجعه برسد، باید خود را آماده رویارویی با موجی جدید از پناهجویان کنیم که روانه شمال خواهند بود.
این طرح گوترش برای پاسخگویی به بحران کرونا بود و با همکاری «سازمان بهداشت جهانی»  و آژانسهای کمکهای بشردوستانه سازمان ملل و گروههای غیردولتی تهیه شده بود.
سازمان ملل در این طرح 2 میلیارد دلار بودجه در نظر گرفته برای تهیه کیت های آزمایش تشخیص بیماری، تجهیزات برای کادر درمانی، تهیه آب آشامیدنی سالم و سیستم فاضلاب و امکانات بهداشتی برای مناطقی که فاقد آن هستند.
دبیر کل گفت که تامین این بودجه در مقایسه با اعتباری که کشورهای غربی در داخل برای شهروندان خود هزینه می‌کنند، بسیار ناچیز است. اما همین بودجه ناچیز هم برای شکست دادن ویروس و بیماری کرونا بسیار مهم است.