بجنورد- ایرنا- معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی گفت: پارسال ۹۲ حلقه چاه غیرمجاز کشاورزی در این استان مسدود و مسلوب‌المنفعه شده است.

وحید واسطه روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با مسدود شدن چاه ها، از برداشت حدود یک میلیون مترمکعب آب جلوگیری شده و در مصرف منابع زیرزمینی صرفه جویی شده است.

وی افزود: در این استان سه هزار و ۷۵۱ حلقه چاه غیرمجاز آب شناسایی شده که از این منابع آبی، ۳۴ میلیون مترمکعب آب برداشت می شود.  

واسطه با بیان اینکه یکی از مشکلات این بخش، برداشت غیرمجاز از چاه های مجاز است، اظهار داشت: میزان برداشت غیرمجاز از چاه های مجاز، ۲.۵ برابر بیشتر از میزان برداشت آب از چاه های غیرمجاز است.

وی گفت: سالانه ۱۰ تا ۱۵ میلیون مترمکعب از برداشت غیرمجاز منابع آب مجاز، کاسته می شود اما این مشکل همچنان وجود دارد و باید کشاورزان مصرف آب را مدیریت کنند.  

وی افزود: بیش از سه هزار و ۶۰۰ حلقه چاه غیرمجاز در این استان شناسایی شده است که سالانه ۳۴ میلیون مترمکعب آب از آن برداشت می شود.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی پیش از این گفته بود که مسدود و مسلوب المنفعه کردن ۳۰۰ حلقه چاه غیرمجاز کشاورزی در استان در سال ۹۸، هدفگذاری شده است.

لایروبی ۴۰ کیلومتر رودخانه

واسطه گفت: سال قبل ۴۰ کیلومتر از رودخانه های استان لایروبی شده است که این رقم، در مقایسه با سال های قبل، ۱۰ برابر شده است.

وی افزود: پارسال در ۲ مرحله، اقدامات لایروبی و بازگشایی در رودخانه های استان اجرا شده است.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبار برای جبران خسارت سیل و بارندگی های بهار پارسال به رودخانه ها و انجام لایروبی و بازگشایی مسیل ها تخصیص یافت.

سیل بهار پارسال بیش از ۵۰۰ میلیارد ریال خسارت به سازه های حفاظتی رودخانه ها و دیوارهای ساحلی این استان وارد کرد که لایروبی ها سبب می شود تا ظرفیت عبور سیلاب در رودخانه ها افزایش یافته و خسارت سیلاب کمتر شود.  

عملیات ساماندهی و لایروبی مسیل ها در سال ۹۷، در طول ۳.۲  کیلومتر انجام شده بود.

طول رودخانه های خراسان شمالی ۶ هزار و ۶۰۰  کیلومتر است که از این میزان، ۲ هزار و ۱۰۰ کیلومتر، رودخانه حساس و مهم است.  

خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد، از ۱۱ دشت استان، چهار دشت شامل دشت شیروان-فاروج، دشت اسفراین، دشت جاجرم و دشت صفی آباد ممنوعه بحرانی است،  چهار دشت استان نیز ممنوعه است که دشت های بجنورد، سملقان، شوقان و رباط را در بر می گیرد، تنها سه دشت شامل دشت های غلامان، مانه و قوری میدان دشت آزاد هستند.  

دشت ممنوعه بحرانی دشت هایی هستند که اثرات و تبعات کاهش آب زیر زمینی به صورت نشست زمین و یا تغییر کیفیت آب نمود پیدا کرده است و بر این اساس برداشت آب از منابع زیر زمینی این دشت ها به شدت محدود شده است.