مرجان شاکری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه از شب گذشته شاهد افزایش غلظت گرد و خاک در برخی نقاط استان کرمان هستیم افزود: کانون ریزگردهای شب گذشته و امروز کرمان منطقه یزد است.
وی اظهار داشت: گرد و غبار از حوالی سه شنبه شب در شهرستان های انار و رفسنجان و بردسیر آغاز شد و اکنون غلظت گرد و غبار در شهرستان زرند در حال افزایش است و این شرایط در شهربابک به دلیل ابرناکی آسمان قابل رویت نیست.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان اظهار داشت: با توجه به پایداری جوی ۱۲ ساعته این شرایط پیشنهاد تعطیلی ادارات و بانک های استان به استانداری اعلام و پذیرفته شد.
وی با اشاره به شرایط جوی استان کرمان و وجود گرد و غبار در این استان خواستار نصب دستگاه پایش گرد و غبار در تمام شهرستان ها شد.
شاکری با اشاره به مصوبات هیات دولت به منظور رفع آلایندگی کارخانههای مس سرچشمه و خاتونآباد از نصب و راه اندازی چهار دستگاه پایش کیفی هوا در این استان خبر داد.
وی ادامه داد: طبق مصوبه رفع آلایندگی این ۲ کارخانه توسط هیات دولت مقرر شد شرکت ملی مس اقدام به نصب و نگهداری چهار دستگاه پایش کیفی هوا در شهرهای رفسنجان، شهربابک و خاتون آباد کند.
شاکری افزود: همچنین طبق مصوبه هیات دولت در مورد رفع آلایندگی کارخانه مس سرچشمه و خاتون آباد، شرکت ملی مس علاوه بر نصب دستگاه های پایش کیفی هوا، نسبت به نگهداری از این دستگاه ها نیز موظف شد که اقدامی قابل تقدیر است.
وی با بیان اینکه هر دستگاه پایش کیفی هوا حدود ۲ میلیارد تومان هزینه دارد گفت: نگهداری از این دستگاه ها نیز بر عهده شرکت مس و این اتفاقی بی نظیر در کشور است.
شاکری ادامه داد: در این طرح بخش خصوصی در راستای ایفای مسئولیت اجتماعی، متولی پایش کیفیت هوا با نظارت مستقیم سازمان حفاظت محیط زیست شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان تاکید کرد: دستگاه پایش کیفی آنلاین هوا در کارخانه ها وجود دارد اما این دستگاه ها در مکان هایی نصب می شوند که شعاع آلایندگی کارخانه را مشخص و با نصب تلویزیون های شهری، مردم را از سلامت هوا آگاه می کند.
وی اخذ مصوبات نصب دستگاه پایش کیفی هوا در استان کرمان را توسط بخش خصوصی مدیون حمایت هایی در سطح ملی و استانی دانست و تاکید کرد: اخذ این مصوبات مدیون حمایت های معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان محیط زیست و همراهی استاندار کرمان با مجموعه اداره کل حفاظت محیط زیست است.
از بین رفتن پوشش گیاهی به دلیل خشکسالی های پیاپی و وقوع توفان شن در این شهرستان در بسیاری از ایام سال موجب بروز ریزگردها و مختل شدن زندگی اهالی این منطقه می شود.
شاخص آلایندگی ناشی از ذرات معلق در هوا بین صفر تا ۵۰ هوای پاک، ۵۰ تا ۱۰۰ هوای سالم، بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هوای ناسالم برای گروه های حساس، ۱۵۰ تا ۲۰۰ هوای ناسالم برای تمام افراد و از ۲۰۰ به بالا خطرناک است.
ذرات معلق هوا (PM) اصطلاحی است که برای توصیف ذرات جامد و مایع پراکنده شده در هوا استفاده می شود.
ذرات معلق هم از نظر جنس و هم از نظر سایز بسیار متنوع است ولی با توجه به اندازه آنها به سه نوع ذرات درشت (coarse particles) یا PM۱۰ ذرات ریز (fine particles) یا PM۲.۵ و ذرات بسیار ریز (ultra fine particles) یا PM۰.۱ تقسیم می شود.