تهران- ایرنا- ملی‌پوش اسبق کشتی ایران را هر چند که با تبحر در فن فتیله‌پیچ در تشک می‌شناسند اما مصاف او با غول گرجستانی بیش از فنون نابش در یاد دوستداران این رشته مانده است.

داستان زندگی «علیرضا حیدری» رییس فدراسیون کشتی پهلوانی به زمانی بازمی‌گردد که وی در سال ۱۹۹۷ گام به اردوی تیم ملی گذاشت و توانست در زمانی کوتاه خود را به یکی از اعضای اصلی تیم تبدیل کند. او در این سال در مسابقات جهانی کراسنویارسک در ترکیب تیم ملی بود و در وزن ۸۵ کیلوگرم کشتی می‌گرفت و همه رقیبان را تا نیمه‌نهایی مقتدرانه شکست داد اما در این مرحله برابر «لتگاتچز» قهرمان آن سال پیکارهای جهانی، شکست خورد و به‌عنوان سوم رسید. با وجود این شکست، حیدری به عنوان فنی‌ترین کشتی‌گیر مسابقات انتخاب شد. این انتخاب نشان داد که ستاره‌ای نوظهور در آسمان کشتی ایران در حال ظهور است.

حیدری سال بعد و در مسابقات جهانی تهران کولاک کرد و در همان وزن ۸۵ کیلوگرم با شکست تمام رقیبان خود به‌ عنوان قهرمانی جهان رسید؛ عنوانی که با غلبه بر «یوئل رومرو» کوبایی در مرحله نیمه‌نهایی برای ملی‌پوش کشورمان جذابیت چندانی داشت. او در فینال با شکست «ماگومد ابراگیموف» مقدونیه‌ای به‌عنوان قهرمانی رسید.

حضور مقتدرانه در تشک کشتی و فنون نابی که حیدری اجرا کرد هواداران این رشته را به وجد آورد او در فتیله‌پیچ کردن حریفان تبحر خاصی داشت و با این شگرد بسیاری از بزرگان کشتی را زمین‌گیر کرد. تغییر وزن و حضور حیدری در وزن ۹۷ کیلوگرم ستاره بخت این کشتی‌گیر را کم سو کرد زیرا در این وزن کشتی‌گیری حضور داشت که برای مبارزه با او باید تمام جوانب را رعایت کرد.

نخستین آوردگاه حیدری در این وزن مسابقات جهانی استانبول بود که سال ۱۹۹۹ برگزار شد و حیدری در آن مسابقات تا فینال بالا رفت اما در این مرحله به «سعید مرتضی علی‌اف» روسی باخت و نایب‌قهرمان شد. البته حریف اصلی حیدری در این وزن علی‌اف نبود بلکه کشتی‌گیر نامدار گرجستان از سال ۲۰۰۰ به مانعی برای افتخارآفرینی ملی‌پوش ایرانی تبدیل شد.

درحالی‌که بسیاری از کارشناسان حیدری را شانس نخست کسب مدال طلای المپیک ۲۰۰۰ سیدنی می‌دانستند اما رویارویی او با «الدار کورتانیدزه» گرجستانی نتیجه‌ای جز شکست نداشت و حیدری به‌عنوان ششم رسید. داستان گرجستانی‌ها و حیدری پایان‌ناپذیر بود و در جهانی سال ۲۰۰۱ این بار نوبت به «گئورگی گوگشلیدزه» بود تا با ضربه کردن ملی‌پوش ایرانی دست وی را از مدال کوتاه کند.

پس از سه ناکامی متوالی در آغاز سده بیستم، مسابقات جهانی تهران در سال ۲۰۰۲ حیدری را احیا کرد و او در این مسابقات تا مرحله فینال تمام رقیبان را با اقتدار شکست داد. کورتانیدزه به تهران آمده بود و در سوی دیگر جدول منتظر حیدری ماند. این فینال هم حریف گرجی را فن کمر در کمر برد و قهرمان شد. سال بعد در جهانی ۲۰۰۳ نیویورک حیدری بازهم برای سومین بار در فینال و در حالت کلینچ مغلوب کورتانیدزه شد.

اما چه زمانی باید انتقام گرفت. المپیک در آتن برگزار می‌شد و حیدری در دسته ۹۷ باید در سرزمین افسانه‌های یونانی به مصاف غول گرجستانی می‌رفت، آیا امکان گذر از دست‌های توانمند این نابغه گرجستانی وجود داشت؟ برخی مدعی بودند که حیدری پیش از مسابقه عنوان کرد،  می‌رود تا برای چهارمین بار به او ببازد اما نتیجه کشتی به شکل دیگری رقم خورد. حیدری کورتانیدزه را شکست داد و دست او را از مدال طلای المپیک کوتاه کرد. غول گرجستانی حذف و حیدری به مرحله نیمه‌نهایی رسید؛ جایی که باید ماگومد ابراگیموف کشتی‌گیر روسی تیم ملی ازبکستان روبرو می‌شد. حیدری آن دیدار را واگذار اما در رده‌بندی با شکست «دانیل کورمایر» آمریکایی به‌عنوان سوم بسنده کرد.

اما سال ۱۳۹۲ و جام جهان پهلوان تختی در تهران بهانه‌ای برای حضور کورتانیدزه به عنوان رییس فدراسیون گرجستان در این پیکارها و دیدار با ۲ دوست و البته رقیب قدیمی یعنی رسول خادم و علیرضا حیدری بود.  

«الدار لوکا کورتانیدزه» که آن سال ۴۲ ساله بود، پس از سال‌ها دوری از میدان‌های مبارزه، آن سال در جام تختی به روی تشک رفت و در نخستین کشتی خود مقابل کشتی‌گیر جوان تیم ترکیه در یک کشتی نزدیک با نتیجه ۱۲ بر ۱۰ شکست خورد و در میان ابراز احساسات تماشاگران کشتی دوستان ایرانی حاضر در سالن ورزشی شهدای هفتم تیر تهران برای همیشه از دنیای کشتی خداحافظی کرد.
او همچنین در بازی‌های آسیایی ۱۹۹۸ بانکوک، ۲۰۰۲ بوسان، ۲۰۰۶ دوحه مدال طلای رشته کشتی را از آن خود کرد و چهار عنوان قهرمانی قاره کهن را در کارنامه دارد.

حیدری که در مقطعی کاپیتان تیم ملی کشتی ایران  بود، توانست ۶ مدال رنگارنگ از آوردگاه‌های جهان و المپیک کسب کند. یک مدال برنز المپیک، یک طلا، سه نقره و یک برنز جهانی از مهمترین افتخارات او است. وی هم اکنون رییس فدراسیون کشتی پهلوانی است.

علیرضا حیدری این نام‌آور کشتی ایران، پهلوانی است که در اوج آمادگی با بوسیدن چهار گوشه تشک کشتی در روز شانزدهم خردادماه ‪ ۸۷‬و در خلال جام جهان پهلوان تختی در کرمانشاه بعد از شکست برابر جعفر دلیری برای همیشه از دنیای قهرمانی خداحافظی کرد.