«یوسف مولایی» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به حکم دادگاه لوکزامبورگی برای نقض انسداد حساب بانکی ایران در بانکهای این کشور برحسب خواست آمریکا گفت: حکم دادگاه لوکزامبورگی برای آزادسازی حساب بانکی ایران بر این استدلال صادر شده که خواست آمریکا برای توقیف و انتقال این پول به ایالات متحده برخلاف حقوق بینالمللی است.
وی ادامه داد: درخواست آمریکا برای توقیف پول ایران براساس احکام و قوانین داخلیاش بوده است که براساس آن، کشورها را وادار میکند مصونیت دولتها را نادیده بگیرد و این در حالی است که مصونیت دولتها براساس حقوق بینالملل به رسمیت شناخته می شود.
این حقوقدان بینالمللی با بیان اینکه نقض درخواست آمریکا به خاطر در تضاد و تقابل بودن آن با حقوق بینالمللی بوده است، اظهار داشت: دادگاه لوکزامبورگی در حکم خود تاکید کرده نمیتواند مصونیت دولتها را نادیده بگیرد و یادآور شده اجازه نمیدهد یک کشور، کشور دیگر را وادار به انجام اقدامی برخلاف قوانین خود کند.
مولایی در پاسخ به این سوال که آیا حکم دادگاه لوکزامبورگی میتواند رویهای برای نقض احکام دیگر محاکمی که به خواست آمریکا تن دادهاند شود، تصریح کرد: نمیتوان انتظار داشت که چون یک دادگاه در لوکزامبورگ چنین حکمی را صادر کرده، دیگر دادگاهها هم چنین اقدامی را انجام دهند. در واقع، این مسئله را نمیتوان به همه جا تعمیم داد چراکه کشورها روابط خارجیشان را براساس ملاحظات سیاسی تنظیم میکنند.
وی افزود: البته این حکم که ۱۰۰ صفحه بوده و دارای ۶۰ صفحه پیوست است، دارای ظرفیتهای بسیاری است که باید روی آن کار کرد و با تحلیل آن، به تولید ادبیات و گفتمانسازی در آن چارچوب اقدام کرد. در آن موقع میتوان امیدوار بود که احکام مشابه بیشتری تولید شود.
این استاد حقوق بینالمللی با اشاره به ظرفیت بنیادین حکم دادگاه لوکزامبورگی خاطرنشان کرد: آمریکا براساس احکام محاکم داخلی خود، ایران را متهم به فعالیتهای تروریستی کرده و خواستار از استفاده از اموال بانک مرکزی ایران برای پرداخت غرامت به قربانیان حادثه ۱۱ سپتامبر کرده است. این حکم، با توجه به جایگاه سیاسی، اقتصادی و نظامی آمریکا یک چالش بزرگی برای ایران بود اما حکم دادگاه لوکزامبورگی آن حکم را به چالش کشید و رد کرد.
مولایی آزادسازی و رفع توقیف از پولهای بلوکه شده ایران را جدا از امکان انتقال آن به ایران دانست و ابراز داشت: حکم دادگاه این بوده که آمریکا حق توقیف و انتقال آن را ندارد اما به معنای آن نیست که بتوانیم به راحتی آن را به داخل کشور برگردانیم به ویژه آنکه ایران از نظر بانکی و سوئیفت تحریم بوده و قرار گرفتن در لیست سیاه FATF هم کار جابهجایی پولها را سختتر کرده است.
وی با اشاره به یک موافقتنامه همکاری میان ایران و لوکزامبورگ بیان کرد: یکی از اقدامات خوبی که طی سالهای اخیر انجام شد، امضای موافقتنامه همکاری تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری ایران و لوکزامبورگ بود که سال قبل در مجلس تصویب و به تائید شورای نگهبان رسید که ظرفیت خوبی برای همکاری میان دو کشور ایجاد کرد.
این حقوقدان بینالمللی اضافه کرد: من فکر میکنم قاضی صادرکننده حکم به سود ایران نیمنگاهی به این موافقتنامه داشته و در صدور حکم به سود ایران موثر بوده است.