اسلام‌آباد - ایرنا - شیوع ویروس کرونا در پاکستان باعث شد تا این کشور تصمیم به تعطیلی مرزهای مشترک با کشورهای همسایه بگیرد و این وضعیت عرضه کالاهای اساسی واردات از ایران را تحت تاثیر قرار داد تا جایی که پیش از فرا رسیدن ماه رمضان عرضه خرمای ایرانی نیز کاهش یافت اما گزارش‌ها حاکی از اقدامات جدید اسلام‌آباد برای تسهیل تجارت مرزی و تامین نیاز روزه داران این کشور از محصولات ایرانی است.  

پس از تعطیلی مرزهای مشترک پاکستان با کشورهای همسایه از جمله جمهوری اسلامی ایران، مطبوعات پاکستانی از کمیاب شدن کالاهای اساسی مردم به ویژه در ایالت بلوچستان ناشی از تعطیلی گذرگاه مشترک مرزی و همچنین کاهش عرضه خرمای ایرانی، که محصول نام آشنا و همیشگی در پاکستان به ویژه در ایام ماه مبارک رمضان محسوب می‌شود، گزارش دادند. 
رسانه‌های پاکستانی از زمان شیوع کرونا و تمهیدات دولت این کشور برای مدیریت وضعیت حاکم به ویژه در منطقه مرزی تفتان (نقطه صفر میرجاوه ایران) نسبت به پیامدهای جدی تعلیق تجارت با ایران بر زندگی مردم ایالت بلوچستان و کاهش عرضه محصولات ایرانی به سایر مناطق پاکستان هشدار دادند. 
پس از ایالت بلوچستان که اولین ایستگاه ورود کالاهای ایرانی از جمله محصولات غذایی است، اکنون ایالت پنجاب نیز نسبت به تعطیلی گذرگاه مشترک مرزی و کاهش عرضه برخی از محصولات ایرانی شامل خرما، مرکبات شامل سیب و لیمو ابراز نگرانی کرد. 
این موضوع باعث شد تا مقامات ایالتی پاکستان به ستاد مشترک عملیات و مدیریت ویروس کرونا مراجعه کرده و از اعضای این ستاد که نخست وزیر و فرمانده ارتش از جمله مقام‌های بلندپایه حاضر در ستاد عملیات و مدیریت کرونا هستند، خواستند تا دستور العمل ویژه‌ای برای ازسرگیری تجارت در گذرگاه مرزی تفتان صادر کنند تا تامین نیازهای روزه داران در پاکستان به محصولات ایرانی در طول ایام ماه رمضان بدون هیچ مشکلی ادامه پیدا کند. 
چراغ سبز دولت فدرال با واردات نیازهای غذایی از ایران 
به گزارش امروز (شنبه) روزنامه پاکستانی «اکسپرس»، دولت فدرال (اسلام آباد) در پاسخ به درخواست دولت‌های ایالتی تصمیم به گشایش موقت گذرگاه مرزی مشترک با ایران در تفتان (میرجاوه) گرفت که هدف اصلی آن جلوگیری از کمبود موادغذایی در طول ماه رمضان و ارسال فوری محصولات ایرانی شامل خرما، سیب و لیمو به سایر مناطق پاکستان اعلام شده است. 
در این گزارش به نقل از «وقار حسین» یک مقام پاکستانی در اداره بازاریابی کشاورزی آمده است: با چراغ سبز دولت فدرال اکنون واردات نیازهای غذایی از ایران ازسر گرفته شده و با واردات خرما و سایر اقلام و ارسال آن به مناطق مختلف پاکستان دسترسی به این کالاها آسان و نرخ محصولات مشابه در بازار داخلی نیز ارزانتر می‌شود. 


تکاپوی مقامات پاکستانی برای بازگشایی مرز مشترک
موضوع گشایش گذرگاه مشترک مرزی ایران و پاکستان با اجرای پروتکل بهداشتی و مشارکت دوجانبه در مدیریت شیوع کرونا، طی روزهای اخیر از سوی اسلام آباد و همچنین دولتهای ایالتی مطرح و تحت پیگیری قرار گرفت. 
نائب رئیس مجلس پاکستان هفته گذشته طی سفر به شهر کویته مرکز ایالت بلوچستان پس از دیدار با سرکنسول ایران، اطمینان داد که دولت اسلام آباد از هیچ تلاشی برای ازسرگیری تجارت مرزی با ایران با وجود شرایط فعلی ناشی از کرونا دریغ نخواهد کرد. 
وی همچنین طی تماس با وزیرتوسعه و برنامه ریزی پاکستان در اسلام آباد از وی خواست تا راهکار موثر و فوری جهت بازگشایی مرز تفتان و ترخیص کامیون‌های متوقف در این منطقه را تهیه و تدوین کند. 
 «جام کمال خان» سروزیر ایالت بلوچستان پاکستان نیز درخصوص گشایش مرز مشترک با ایران اعلام کرد که دولت ایالتی این موضوع را در سفر اخیر عمران خان نخست وزیر این کشور به شهر کویته مطرح کرده بود و قرار شد تا وزیر توسعه و برنامه ریزی طرحی را آماده کند تا بتوانیم در شرایط جدید تجارت با ایران در مرز مشترک را ادامه دهیم. 
پاکستان به عنوان کشور همسایه و پرجمعیت یکی از از بازارهای بزرگ خرمای ایران است. صادرات خرما از ایران به پاکستان در طول سال ادامه دارد اما تنها چند هفته پیش از آغاز ماه رمضان و به دلیل شیوع کرونا و تعطیلی گذرگاه مشترک مرزی تقاضا برای دریافت خرمای ایرانی به صورت چشمگیری در سراسر این کشور افزایش یافت در حالی که رسانه‌های پاکستان بسته ماندن گذرگاه مرزی با ایران را سبب کمیاب شدن خرمای این کشور در بازار پاکستان عنوان کردند. 
مردم پاکستان به ویژه ساکنان مناطق روستایی و شهری، غذاهای متنوعی از خرما طبخ می‌کنند و معتقدند مصرف آن می‌تواند سلامتی آن‌ها را تضمین کند. 
پاکستان پس از ایران، مصر، عراق و عربستان سعودی در زمره بزرگ‌ترین تولید کنندگان خرما در جهان شناخته می‌شود و این کشور با تولیدات خود ۱۱ درصد از خرمای جهان را تولید می‌کند. علاوه براین پاکستان به عنوان پنجمین کشور تولید کننده خرما، در صادرات خرما نیز در مقام پنجم قرار دارد.