تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۵:۰۶

ایرنا – تهران – چند روزی است که در سایه همه گیری بیماری کرونا، اعتراضات مردم لبنان به شرایط و اوضاع اقتصادی به ویژه کاهش شدید ارزش لیره واحد پول این کشور، دوباره شروع شده است.

 لبنان که در سال های اخیر تجاوزهایی همچون حمله رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۸۲ و ۲۰۰۶ و جنگ های داخلی را با شکست ارتش صهیونیستی در سال های ۲۰۰۰ و ۲۰۰۶ پشت سر گذاشته اخیرا با مشکلات اقصادی و داخلی و به ویژه فساد مدیران دولتی مواجه شده است، مشکلاتی که شماری از مردم این کشور را به اعتراض های خیابانی واداشته است، هرچند نفوذی های وابسته این اعتراضات را به سمت سوی مورد نظر آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان سوق داده اند.

مرحله اول اعتراضات مردم لبنان به فساد اقتصادی مدیران دولتی و دزدی ها در ۱۷ اکتبر ۲۰۱۹ (۲۵ مهر ماه ۱۳۹۸) کلید خورد و نتیجه آن استعفای سعدالدین حریری نخست وزیر متمایل به عربستان و غرب در پنجم آبان ماه همان سال بود.

دور دوم اعتراضات لبنان با عنوان "هفته خشم" در ۱۴ ژانویه (۲۴ دی ۱۳۹۸) و با تجمع معترضان مقابل بانک مرکزی لبنان در بیروت و شعبه‌های فرعی آن آغاز شد.

اعتراضات مردمی لبنان که در ابتدا با هدف رسیدگی به وضعیت و مطالبات اقتصادی آغاز شده بود٬ در این مرحله علاوه بر خواسته‌های اقتصادی٬ در اعتراض به روند کند و تعلل مسئولان این کشور در تشکیل دولت ادامه پیدا کرد.

این بار تظاهرات‌های مردم لبنان بسیار متفاوت‌تر از گذشته بود و ورود آشوبگران و خرابکاران به این اعتراضات٬ صحنه‌های خشونت‌ آمیزی را در بیروت و یک سری مناطق رقم زد؛ به‌طوری که پس از اتمام درگیری‌ها میان نیروهای امنیتی و معترضان٬ این مناطق مانند مکان‌های جنگ‌زده به‌نظر می‌رسید.

مرحله سوم اعتراضات لبنان نیز در ابتدای اردیبهشت ماه امسال (۱۳۹۹) و در سایه همه گیری بیماری کرونا در لبنان رغم خورد.  در حالی که مردم لبنان از فساد اداری و اختلاس در بانک ها ناراضی بودند و برای ابراز این ناراحتی به خیابان ها آمدند، اما به یکباره باز هم مسیر اعتراضات تغییر کرد و به سمت بسته شدن خیابان ها و بزرگراه ها و آتش زدن لاستیک در آنها  در کنار حمله به برخی بانک ها بود.

از اقدام مثبتی که در میانه اعتراضات مردم لبنان انجام شد انتخاب "حسن دیاب" از بین مسلمانان سنی مذهب به عنوان نخست وزیر لبنان در تاریخ دوم بهمن ماه ۱۳۹۸ بود، فرد با تجربه ای که ابتدا از سوی "میشل عون" رییس جمهوری لبنان معرفی و توسط حزب الله و جریان هشت مارس به رغم مخالفت جریان غرب گرای ۱۴ مارس مهر تایید مجلس لبنان را اخذ کرد؛ وی که استاد دانشگاه می باشد، در دوره نخست وزیری نجیب میقاتی، وزیر آموزش و پرورش کابینه او بود.

با بررسی پشت پرده اعتراضات لبنان و هدایت آن به مسیر خشونت و به آتش کشیدن اماکن دولتی و بانک ها به یک موضوع بر می خوریم و آن هم حضور عوامل دو حزب ضد ملی لبنان در این بین می باشد که در دوران حضور نظامیان صهیونیست در این کشور در سال های ۱۹۸۲ تا ۲۰۰۰ به عنوان بازوی این رژیم در لبنان اقدام می کردند، حزب نیروهای لبنانی یا همان فالانژهای لبنان به سرکردگی سمیر جعجع که اقدامات تروریستی فراوانی در لبنان داشته و وابستگان به حزب کتائب به سرکردگی امین جمیل که هر دو حزب هم اکنون عضو جریان غرب گرای ۱۴ مارس در لبنان می باشند.  

از اقدامات اخیر عناصر وابسته به احزاب یاد شده در لبنان که با هدایت آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان که از آنها به عنوان مثلث شوم یاد می شود، مخالفت با حسن دیاب نخست وزیر جدید لبنان می باشد، فردی که عزم خود را برای مقابله با فساد و مفسدان در لبنان جزم کرده است، اقدامی که به مذاق مسئولان و مدیران فاسد پیشین این کشور خوش نیامده و این افراد همان کسانی هستند که می توان گفت همه آنان سرمنشاء اعتراضات مردم لبنان به دلیل عملکرد خائنانه بوده است.

هم اکنون نقش سفارت آمریکا در بیروت به عنوان راس مثلث شوم در لبنان در به انحراف و خشونت کشیدن اعتراضات مردمی بسیار پررنگ می باشد به حدی که حزب الله از طریق فرانسه برای آمریکایی ها خط و نشان کشیده است.

منابع رسانه‌ای در لبنان می‌گویند، حزب‌الله از طریق فرانسه به طرف آمریکایی پیام داده که در مقابل تلاش‌های این کشور برای فروپاشاندن اقتصادی لبنان، بیکار نخواهد نشست و آنچه آمریکا در جنگ صهیونیستی و تکفیری نتوانسته به دست آورد، از طریق اقتصادی هم نخواهد توانست به دست آورد.

روزنامه اللواء لبنان دیروز (سه‌شنبه) در تشریح این خبر نوشت، به نظر می‌رسد، سید حسن نصرالله دبیر کل حزب‌ الله لبنان، آن گزینه‌ای را که در سال ۲۰۱۲ مطرح کرد، قصد دارد در سال ۲۰۲۰ نیز دوباره مطرح کند. گزینه نصرالله برگزاری «کنفرانس مؤسسان ملی» در سایه تلاش‌ها برای فروپاشاندن اقتصادی و سیاسی لبنان است.

اللواء توضیح داده که «اطلاعات به دست آمده می‌گوید، حزب‌الله به فرانسوی‌ها گفته که ساکت نخواهد نشست تا ادامه سیاست فروپاشاندن اقتصادی که آمریکا علیه لبنان با کمک طرف‌هایی داخلی در پیش گرفته و کشور را به ناکجا آبادی می‌برد، نظاره‌گر باشد و کشور را دو دستی تقدیم گروهک‌ها و توطئه‌کنندگان نخواهد کرد. حزب‌الله هرگز نمی‌پذیرد چیزی را که آنها (دشمن آمریکایی) در جنگ‌های اسرائیلی و تکفیری نتوانسته کسب کنند، در صلح به دست آورند».

این روزنامه لبنانی با اشاره به نبرد فعلی در میان سیاسیون لبنان بر سر موضوع فساد اقتصادی و بازگرداندن پول‌های تاراج شده در سایه کاهش شدید ارزش لیر مقابل دلار و اعتراض برخی جریان‌ها به رئیس کل بانک مرکزی نیز نوشت: برای نخستین بار، نزدیکان به حزب‌الله و نهادهای رسمی در کشور از وجود طرح‌ها و توطئه‌هایی برای بر هم زدن امنیت لبنان بخصوص در سایه اعتراض مردمی، سیاسی و اقتصادی فعلی که زمینه‌ را برای ایجاد خلل‌های امنیتی فراهم کرده، بشدت ابراز نگرانی کرده‌اند به گونه‌ای که بیم احیای جنگ داخلی و فتنه مذهبی در لبنان می‌رود.

اللواء به نقل از منابع نزدیک به حزب الله نوشت، آنان که فکر می‌کنند سرنگون کردن دولت حسان دیاب در این شرایط راه حل بحران چند بعدی لب نان است، در توهم به سر می‌برند. متأسفانه مخالفان می‌دانند که این دولت «فرصت آخر» است؛ یا باید رهایش کنند تا کشور را از زیر آوار بحران‌ها بیرون بکشد یا اینکه دست‌کم راه را هموار کند یا اینکه همه در لبنان مقابل گزینه کنفرانس مؤسسان جدید قرار خواهند گرفت که تحت شروط حزب‌ الله و متحدانش در کل لبنان و منطقه خواهد بود.

از نگاه حزب الله آنچه اکنون در لبنان جریان دارد، طبیعی نیست و مرتبط با همه تلاش‌هایی است که هدفش اصلاح و مبارزه با فسادی است که دولت لبنان با کمک حزب الله در درون کابینه و پارلمان این کشور آغاز کرده، اقدامی که متاسفانه با وتوهای مذهبی و طائفی جریان های فاسد روبه‌رو شده است. همین نکته نشان می‌دهد که تصمیم برای از بین بردن مشکلاتی که در لبنان وجود دارد بدون اصلاح نظام اداری این کشور امکان‌پذیر نیست.

شیخ نعیم قاسم معاون دبیرکل حزب‌الله نیز آمریکا و تل‌آویو را در وضعیت فعلی لبنان و بحران اقتصادی در این کشور دخیل دانست و ضمن اعلام اینکه فشار اقتصادی منجر به امتیازدهی حزب‌الله نمی‌شود، هشدار داد به نفع واشنگتن و تل‌آویو است وضع به نقطه بحرانی نرسد.

وی افزود که بحران‌های فعلی لبنان نتیجه انباشت سیاست‌های دولت‌های سابق است و دولت فعلی به شیوه‌های مختلف در تلاش برای حل آن است و باید به این دولت فرصت داده شود.

معاون دبیرکل حزب الله رئیس بانک مرکزی لبنان را مسؤول آن چیزی دانست که این کشور الان به آن به آن دچار شده، ولی نه به تنهایی. موضع حزب‌الله در خصوص رئیس بانک مرکزی (ریاض سلامه) واضح است و مسأله این بانک باید در داخل دولت مورد بحث قرار بگیرد نه در رسانه‌ها، تا تصمیم مناسب بر این اساس که منافع کشور بر هر چیزی مقدم است، گرفته شود.

شیخ قاسم در خصوص افزایش نرخ دلار در مقابل لیر لبنان نیز که به حدود هر دلار مقابل چهار هزار لیر رسیده هم گفت، اینکه دلار به این سطح در لبنان رسیده بدان معناست که اشتباهات زیادی از بانک مرکزی لبنان رخ داده، علت باید مشخص شود و برای حل آن تلاش شود.

معاون حزب‌الله سپس تصریح کرد: طرف‌هایی هستند که خواستار ساقط کردن دولت حسن دیاب می باشند، اما شرایط این اجازه را به آنها نخواهد داد، دولت قوی، ثابت‌ قدم و منسجم است و گام های عملی را برای قرار دادن کشور در مسیر درست آغاز کرده است.

در همین راستا "حسن دیاب" نخست وزیر لبنان هم طی سخنانی حمله به بانک‌ها و نیروهای ارتش این کشور در شهر طرابلس در شمال لبنان را برای برهم زدن امنیت لبنان و «بازی با آتش» خوانده و هشدار داده که اقدامات اخیر آشوبگران (و سران آنها) با هدف بی ثباتی و ناامن کردن لبنان می باشد که وجود مقاصد پلیدی در پس پرده دارد.

وی تصریح کرد، این طبیعی است که مردم مجدد به خیابان ها بیایند، بعد از اینکه برای آنها روشن شده که تلاش‌های سیاسی برای جلوگیری از گشوده شدن پرونده‌های فساد در کشور وجود دارد. از لبنانی‌ها می‌خواهم که علیه مفسدان وارد عمل شده و راه را به روی تلاش‌ها برای ربودن انقلاب آنها به منظور بهره برداری از آن در سیاست ببندند.

شرایط و اوضاع فعلی لبنان نشان می دهد که برخی از گروه ها و جریان های وابسته به مثلث شوم از شفاف سازی شرایط در لبنان نگران هستند و به هر طریق به دنبال برهم زدن اوضاع برای روشن نشدن مسایل و مفاسد خود هستند و به جای همراهی با مردم و دولت لبنان برای برون رفت از مشکلات به دنبال برهم زدن اوضاع هستند.