پیامبر اکرم (ص) در دهمین روز از ماه مبارک رمضان دست به درگاه الهی برداشته و اینگونه دعا کردند: اَللّهُمَّ اجْعَلْنِی فِیهِ مِنَ الْمُتَوَکلِینَ عَلَیک وَ اجْعَلْنِی فِیهِ مِنَ الْفَائِزِینَ لَدَیک وَ اجْعَلْنِی فِیهِ مِنَ الْمُقَرَّبِینَ إِلَیک بِإِحْسَانِک یا غَایةَ الطَّالِبِین؛ یعنی خدایا مرا در این ماه از توکل کنندگان، و از رستگاران نزد خود، و از مقرّبان درگاهت قرار بده، به احسانتای هدف جویندگان.
حجت الاسلام حسن عامری به خبرنگار معارف ایرنا گفت: یکی از مشکلات ما این است که برخی به دلیل برخورداری از علم یا تجربه یا موقعیتی که در جامعه دارند، چنین تصور می کنند که همواره می توانند برای خود برنامه ریزی داشته و کارهای خود را مدیریت کنند.
وی با اشاره به نامه امیرمومنان علی (ع) به مالک اشتر گفت: حضرت علی (ع) به مالک سفارش کرد مواظب باشد تا هیچوقت مناسبت ها و مناصب سبب غرور او نشود. چون گاهی مدرک تحصیلی یا درجه علمی یا موقعیت اجتماعی باعث غرور انسان می شود؛ در حالی که انسان باید در همه کارهای خود به خدا توکل کند و همانطور که در دعای روز ششم گفته شد، مقام توکل به گونه ای است که حافظ می گوید راهرو گر صد هنر دارد، توکل بایدش.
این استاد حوزه افزود: توکل یعنی اعتماد کردن به فرامین الهی ولی چرا وقتی خدا می گوید این کار را انجام ندهید، به کلام الهی اطمینان نمی کنیم و به دروغ متوسل می شویم و فکر می کنیم این دروغ در زندگی به نفع خودمان است درحالی که باید به خدا توکل کنیم و از دروغ و مال حرام دوری کرد. کسی که رشوه می گیرد، در واقع به خدا توکل ندارد و وعده های الهی را باور نمی کند. در حالی که اگر این اطمینان به خدا وجود داشته باشد، به مقام فائزین و کسانی می رسیم که در نزد خدا درجه پیدا می کنند.
اگر انسان به خدا اطمینان داشته باشد و به او توکل کند، همچون کسی است که از نردبانی به سمت بالا حرکت می کند و روی هر پله ای که گام می نهد، خدا به او درجه می دهد. چون فوز به معنای درجه است و هر کسی که درجه ای به دست می آورد، به فیض می رسد. به عبارت دیگر وقتی انسان به خدا توکل کرد و برنامه خدا را در زندگی خود پیاده کرد، بر درجاتش افزوده می شود و جزو مقربان درگاه الهی قرار می گیرد که این نیز به خاطر تلاش و عمل ما نیست بلکه به احسان الهی است.
وی افزود: دعاهای این ایام در واقع سفری بود که از مردم به مقربان رسیدیم و در روز یازدهم دوباره به سمت مردم برمی گردیم. یعنی وقتی مقرب شدیم، ماموریت پیدا می کنیم دوباره به سوی مردم برگردیم.