تهران- ایرنا- رییس دانشگاه فرهنگیان گفت: تا چند سال آینده، ۳۳۰ هزار معلم از تعداد ۹۳۰ هزار معلم بازنشسته می‌شوند و نیاز شدید به جذب معلم خواهیم داشت؛ به همین دلیل ظرفیت جذب دانشجومعلم نسبت به سال‌های گذشته تکمیل شده است و حداقل نیاز آموزش و پرورش تا سال ۱۴۰۴ رفع می‌شود.

مقام معظم رهبری صبح چهارشنبه (۱۹ اردیبهشت ۹۷) به‌ مناسبت هفته گرامیداشت مقام معلم، با حضور در دانشگاه فرهنگیان، در دو دیدار جداگانه، در جمع مسئولان وزارت آموزش و پرورش و دانشگاه فرهنگیان و در اجتماع اساتید،‌ کارکنان و دانشجومعلمان این دانشگاه سخنرانی کردند.

حسین خنیفر روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا با اشاره به بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در دانشگاه فرهنگیان، اظهار داشت: در حضور ایشان موضوع جذب هیات علمی، افزایش بودجه و ریزش جذب دانشجویان این دانشگاه عنوان شد.

وی با بیان اینکه این دانشگاه آمایشی است، تصریح کرد: در ۳۱ استان ۹۸ پردیس و ۶۴ مرکز دانشگاه فرهنگیان فعالیت دارند. با این حال جمعیت کشور افزایش پیدا کرده و نیاز به معلم هم فوق العاده بالا است. غفلت زیادی از سال ۹۰ تا ۹۶ برای جذب معلم صورت گرفته است که برای رفع این کمبود تا دو سال آینده ۳۲۰ هزار معلم و تا سال ۱۴۰۴، ۳۳۰ هزار معلم از ۹۳۰ هزار معلم بازنشسته می شوند که نشان دهنده نیاز کشور به جذب معلم است. 

خنیفر ادامه داد: مطالعات آینده پژوهی به ما کمک می کند که این مسائل بررسی شود؛ بنابراین در حضور رهبری موضوع جذب دانشجو مطرح شد. بر این اساس، در کشور ظرفیت سنجی انجام شد؛ در سال ۹۷، ۲۵ هزار ظرفیت خالی وجود داشت که تکمیل شد و ۲۰ هزار دانشجو نیز از ماده ۲۸ جذب شدند که در مجموع ۴۵ هزار دانشجومعلم جذب و آموزش های لازم به آنها داده شد. همچنین در سال ۹۸ نیز ۲۰ هزار نفر از کنکور سراسری و ۱۲ هزار نفر از ماده ۲۸ جذب شدند که در حال آموزش هستند.

وی تصریح کرد: با سرعت جذبی که در پیش گرفته شده است، در سال ۱۴۰۴ حداقل نیاز آموزش و پرورش را رفع می کنیم اما نیاز به حمایت از سوی وزارت علوم، سازمان اداری استخدامی و سازمان برنامه و بودجه داریم. در دیدار سال گذشته، مقام معظم رهبری با شنیدن این مسائل روی چند نکته اعم از لزوم حمایت همه جانبه از دانشگاه فرهنگیان و ارتقای کمی و کیفی آن از سوی وزارت علوم و سایر دستگاه ها، نهادینه کردن علم، ایمان، مهارت و کارآفرینی در دانش آموزان تاکید کردند که نیاز است ابتدا در معلمان نهادینه شود.

خنیفر ادامه داد: همچنین رهبر معظم انقلاب نسبت به اجرایی نشدن سند تحول آموزشی انتقاد داشتند. البته ما گزارشی که به شورای عالی آموزش و پرورش دادیم، در بعضی از زمینه ها تا ۳۷ درصد موارد این سند در دانشگاه فرهنگیان محقق شده است.

رییس دانشگاه فرهنگیان عنوان کرد: مقام معظم رهبری به لزوم توجه جدی نسبت به منزلت فرهنگیان، اصلاح ساختار جذب هیات علمی و نیروی انسانی این دانشگاه نیز اشاره کردند.

به دنبال جذب اعضای هیات علمی هستیم

خنیفر عنوان کرد: نیاز است دانشگاه فرهنگیان تا سال ۱۰۴۴، دو هزار و ۸۰ هیات علمی جذب کند. در حال حاضر این نسبت یک (عضو هیات علمی) به ۸۳ (استاد) است؛ در حالی که نسبت مطلوب یک به ۱۲ است و همچنین به عنوان مثال در دانشگاه آی چی ژاپن این نسبت یک به چهار است. به دلیل اینکه ما هیات علمی جذب نکرده ایم و همیشه مطالبه می کنیم که ردیف هیات علمی به دانشگاه فرهنگیان اختصاص پیدا کند که در کمیته جذب، گزینش و پذیرش این تعداد استاد را داشته باشیم.

رییس دانشگاه فرهنگیان ادامه داد: همچنین مقام معظم رهبری بر لزوم افزایش تعداد معلمان، تعداد زیاد دانش آموزان، بازنشستگی بسیاری از معلمان و ضرورت تحقق عدالت آموزشی و توجه به دانش آموزان مناطق محروم و عشایری تاکید داشتند.

خنیفر با اشاره به دستاوردهایی که پس از حضور مقام معظم رهبری در دانشگاه فرهنگیان محقق شده است، اشاره کرد: تا پیش از این دانشگاه ظرفیت های خالی داشت که در حال حاضر با ظرفیت کامل دانشجو جذب می شود. همچنین تا حدودی بودجه دانشگاه افزایش یافته است.

وی ادامه داد: اخذ دو سری ردیف جذب هیات علمی جوان به تعداد ۵۰ نفر، شتاب فعالیت های فرهنگی، پژوهشی، قرآنی، ارتقای اساتید (۲۵۴ نفر اساتید در این دانشگاه مامور شدند که پیش از این تعداد ۴۷ نفر بودند) و ارائه طرح ۳۱-۱۰۰ (راه اندازی دانشگاه های ۱۰۰ هکتاری در مراکز ۳۱ استان) نیز از دیگر دستاوردهای دیدار با رهبری بود.

خنیفر افزود: وزارت آموزش و پرورش همیشه از دانشگاه فرهنگیان حمایت لازم را داشته و مقرر شده است هزینه آموزش مجازی ۱۱ هزار دانشجومعلم را نیز پرداخت کند. همچنین وزارت علوم، سازمان امور استخدامی برای تکمیل ظرفیت در حوزه ردیف هایی همچون اعضای هیات علمی و تکمیل ظرفیت جذب دانشجومعلم بسیار کمک کردند.

شرکت ۲۰ هزار دانشجومعلم در کلاس‌های مهارت‌افزایی فرهنگی

رییس دانشگاه فرهنگیان تصریح کرد: در حوزه مسائل فرهنگی دانشگاه فرهنگیان فعالیت های قرآنی (تحلیل، تفسیر و تحقیق قرآنی) و برگزاری دوره های هنرهای تجسمی، فن بیان و آشنایی با مخاطرات محیطی نیز داشته است. همچنین دانشجویان در دوره هلال احمر مهارت لازم را برای مقابله با حوادث غیرمترقبه آموزش دیده اند که در دوران کرونا بسیار موثر بوده است.

وی با بیان اینکه حدود ۲۰ هزار نفر از دانشجویان در تمام دوره های مهارت افزایی شرکت کرده اند، گفت: دوره های توانمندسازی مهارت آموزان به صورت مجازی انجام شده و برنامه ریزی های لازم برای تحلیل و آموزش بیانیه گام دوم صورت گرفته است.

خنیفر ادامه داد: همچنین دوره آموزش فرهنگی (زیباشناسی، تربیت زیستی، اقتصادی و علمی و فناورانه) داشته ایم که به صورت غیرحضوری بوده است و شرکت در دوره های آموزش افزایش مهارت تاب آوری و فن بیان الزامی بوده و ۱۱ هزار مهارت آموز در این کلاس ها به دلیل کرونا به صورت مجازی شرکت کرده اند.