اندیشکده اروپایی "دیپلماسی مدرن" در فرانسه روز دوشنبه در یک گزارش تحلیلی به قلم "بلال مالک" کارشناس موسسه نگاه راهبردی اسلام آباد در این خصوص چنین نوشته است:
"طی چند سال گذشته، هند برنامه های نظامی گسترده ای را برای نوسازی نیروی دریایی خود آغاز کرده است. این امر عمدتاً به دلیل راهبرد کلان هند برای تسلط بر اقیانوس هند و مناطق پیرامونی آن انجام شده است.
در همین راستا ، هند از یک طرف هم برنامه توسعه سلاح های بومی و تجهیزات ساخت داخل را پیگیر است و هم از طرف دیگر قراردادهای خرید تسلیحاتی کوتاه مدت و بلند مدت فراوانی را با آمریکا و سایر فروشندگان غربی بازار بین المللی تسلیحات امضا کرده است تا بتواند نیروی دریایی خود را به خصوص در مقابل پاکستان تقویت کند.
با این کار هند توانسته است ضمن دستیابی به تسلیحات پیشرفته دریایی، روابط استراتژیک خود با آمریکا را نیز ارتقا بخشد.
از آنجایی که هند توسط آمریکا به عنوان یک "شریک نظامی اصلی" شناخته شده است، این خریدهای نظامی هم برای روابط دیپلماتیک و استراتژیک این کشور با امریکا تاثیر مثبت گذاشته است و هم براین اساس، توان تهاجمی نیروی دریایی هند در منطقه آسیای جنوبی را تثبیت کرده است.
به نظر می رسد که هند در مدرن سازی نیروی دریایی خود، تمرکز اصلی را بر تقویت قابلیت های نظامی این کشور در برابر پاکستان قرار داده است. هند عملا این هدف را با دستیابی به ناوهای هواپیما بر، زیردریایی های هسته ای و غیرهسته ای، موشک های دریا به دریا و موشک های بالستیک، موشک های ضدکشتی های پیشرفته، اژدرها و موشک های ضد زیردریایی، ناوشکن ها و هواپیماهای جنگنده و شناسایی به دست آورده است.
علاوه بر این، در نخستین سفر رسمی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا به هند در فوریه سال ۲۰۲۰ (بهمن ۱۳۹۸)، یک معامله به ارزش ۳ میلیارد دلار نهایی شد که بر اساس آن علاوه بر شش بالگرد تهاجمی آپاچی AH-۶۴E برای ارتش هند، تعداد قابل توجهی شامل ۲۴ فروند بالگرد MHah-۶۰R Seahawk به طور خاص برای نیروی دریایی هند اختصاص یافته است.
گفتنی است که این دو نوع بالگرد، دارای قابلیت بهره گیری از امکانات مخابراتی و ارتباطاتی و ناوبری دو جانبه بین ایالات متحده و هند خواهند بود.
امکانات ناوبری و ارتباطی این بالگردها می توانند کاملاً با شبکه ها و سامانه های ارتباطی ارتش آمریکا یکپارچه شوند. این امر می تواند قابلیت های دریایی هند را افزایش داده و قابلیت اقدام مشترک نظامی ایالات متحده و هند را به طرز چشمگیری افزایش دهد. مسئله ای که برای پاکستان بسیار خطرناک خواهد بود.
در یک رویداد مهم دیگر، در ۱۵ آوریل ۲۰۲۰، دولت آمریکا از مرحله دیگری از فروش سلاح های فوق پیشرفته دریایی به ارزش ۱۵۵ میلیون دلار به هند خبر داده است.
بر این اساس، آمریکا ۱۰ سامانه موشکی "هارپون بلاک ۲ - Harpoon Block II" و ۱۶ اژدر سبک "ام کی ۵۴ - MK ۵۴" به هند خواهد داد. سیستم موشکی پیشرفته هارپون در قالب سلاح های رزمی هواپیماهای جنگنده برای مقابله با زیر دریایی استفاده می شود.
اژدر سبک MK ۵۴ نیز توانایی انجام ماموریت های جنگ ضد زیر دریایی را به هند خواهد داد. این تسحیلات نیز مشخصا بر ضد پاکستان خریداری شده اند.
دولت پاکستان نیز با علم به اهداف پیدا و پنهان دولت هند، بارها مراتب نگرانی و اعتراض خود را در اینئ خصوص به آمریکا و هند اعلام کرده است.
۳۰ فروردین امسال بود رسانه های پاکستانی اعلام کردند«عایشه فاروقی» سخنگوی وزارت خارجه پاکستان ضمن اعتراض به فروش تسلیحات حساس نظامی توسط آمریکا به هند گفت: این اقدام می تواند ثبات در منطقه را به چالش بکشد.
وی با اعلام اینکه "دولتمردان آمریکا باید درک کنند که این اقدام چه اندازه می تواند باعث حساسیت اسلام آباد شود" تصریح کرد: ما نمی خواهیم شرایط در منطقه وخیم تر شود اما ممکن است هند دست به یک عملیات خودساخته زده و پاکستان را مقصر جلوه دهد.
سخنگوی وزارت خارجه پاکستان اظهار داشت: اسلام آباد حامی ثبات و امنیت در منطقه است ولی برای دفاع از خود هر اقدام ممکن را انجام خواهد داد.
فاروقی گفت: در سال ۲۰۱۷ هند بیش از هزار و ۳۰۰ بار به حریم پاکستان تجاوز کرد و در سال ۲۰۱۸ تعداد آتش باری های یک سویه هند به مرزهای پاکستان بالغ بر ۲ هزار و ۳۵۰ بار بود و حتی متاسفانه این آمار در سال ۲۰۱۹ به ۳ هزار و ۳۵۱ بار رسید و در سال ۲۰۲۰ که تنها ۴ ماه از آن گذشته شاهد ۷۶۵ تجاوز یک سویه و شلیک از سوی مرزهای هند به پاکستان بودهایم.
وی گفت: ما امیدواریم مساله کشمیر از طریق گفت وگو حل شود و دولت هند نیز باید این حقیقت را درک کند که از طریق اعمال زور و فشار نمی تواند اوضاع را در کشمیر بهتر کند.
سخنگوی وزارت خارجه پاکستان افزود: ما از هر اقدامی که باعث امنیت و ثبات در منطقه شود حمایت می کنیم و تمایلی هم نداریم در نبرد با هند شهروندان عادی هدف قرار بگیرند.
این مقام ارشد وزارت خارجه پاکستان ابراز امیدواری کرد به حقوق اقلیت مسلمان در هند احترام گذاشته شود و قوانین رسمی علیه آنها تصویب نشود.
گفتنی است در جریان سفر اخیر ترامپ به هند که با حمله افراط گرایان هندو به مسلمانان و کشته شدن ۵۰ مسلمان همراه بود آمریکا تصمیم گرفت تعدادی تسلیحات نظامی به دولت دهلی نو بفروشد.
آمریکا تلاش دارد تعدادی موشک هارپون که یک موشک ضد کشتی با قابلیت استفاده در تمامی شرایط جوی است را به هند بفروشد و البته تا به حال بیش از ۷ هزار موشک هارپون را با همکاری شرکت بوئینگ ساخته و آن را به کشورهای مختلف فروخته است.
با همه این تفاصیل، پاکستان به دلیل محدودیت های توان مالی و اقتصادی، نمی تواند با هند به طور برابر و مستقیم رقابت کند. از این رو، به نظر می رسد که اسلام آباد درحال حاضر، برای مقابله با چنین تهدیدی، توانایی های موشکی ضد کشتی و ضد زیردریایی بومی خود را توسعه داده است.
پاکستان برای بازگرداندن تعادل نظامی در حوزه نیروی دریایی، در مواجه با تهدیدات هند دو گزینه پیش رو دارد. اول، در دراز مدت خرید تسلیحات مشابه و گران قیمت از بازار بین المللی مانند روسیه و چین را تقویت کند که با توجه به مشکلات اقتصادی این کشور در حال حاضر دشوار به نظر می رسد.
راه حل دوم، مقابله موشکی و نامتقارن با سلاح های دریایی پیشرفته هند و افزایش تعداد سکوهای ضد کشتی و ضد زیردریایی در آبهای سرزمینی اش است.
ظواهر امر نشان می دهد که فعلا اسلام آباد گزینه دوم را در دستور کار خود قرار داده است. در همین راستا، در ۲۵ آوریل ۲۰۲۰ پاکستان آمادگی نیروی دریایی خود را با آزمایش موشک های ضد کشتی در شمال دریای عرب نشان داد.
شلیک موفقیت آمیز موشک های ضد کشتی توانایی های عملیاتی و آمادگی نیروی دریایی پاکستان را حداقل در موضع دفاعی تقویت کرد.
در حال حاضر، هند قصد دارد تا با کمک آمریکا و با استقرار سامانه های پیشرفته تسلیحات دریایی، خود را به عنوان یک کشور پیشرفته از نظر فناوری های جنگ اقیانوسی در جنوب آسیا بر کشورهای منطقه تحمیل کند.
البته این امر موجب افزایش بی ثباتی در آسیای جنوبی می شود. پاکستان اولین کشوری است که با این توسعه طلبی جدی نیروی هوایی دریایی هند مورد تهدید قرار گرفته است. در همین راستا، آزمایش موشک های ضد کشتی و زیردریایی با برد متوسط و کوتاه، به نظر راه حل حداقلی برای پاکستان در وضعیت اقتصادی فعلی می باشد".