به گزارش ایرنا، این دو كشور در 70 سال گذشته و پس از تشدید اختلافات در زمینه های مختلف و بویژه كشمیر تلاش كردند با خرید و تولید انواع جنگ افزارهای متعارف و اتمی دست برتر را در رقابت منطقه ای داشته باشند.
پاكستان پس از شكست سنگین در جنگ سال 1971 میلادی با هند كه منجر به جدایی پاكستان شرقی از این كشور و تشكیل كشور بنگلادش شد، تلاش گسترده ای برای ساخت و تولید انواع جنگ افزارها از جنگنده ،موشك وتانك آغاز كرد.
آزمایش اتمی هند در سال 1974 میلادی باعث سرعت بخشیدن پاكستان به تولید جنگ افزارهای اتمی شد و با بازگشت 'عبدالقادر خان' متخصص غنی سازی از هلند به پاكستان به این روند شتاب گرفت.
'عبدالقادر خان' نقش مهمی در تولید تسلیحات هسته ای پاكستان ایفا كرد و وی به خاطر خدماتش به پدر بمب هسته ای پاكستان معروف شد.
اسلام آباد نخستین بمب اتمی اش را در 28 و 30 ماه مه 1998 میلادی ودوهفته پس از آزمایش بمب هسته ای زیرزمینی هند آزمایش كرد.
هند و پاكستان بی اعتنا به تهدید كشورها و قدرت های جهانی به ساخت بمب اتمی ادامه دادند و از امضا پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای سرباز زدند.
رقابت نظامی بین دو كشور باعث شد با اینكه میلیون ها نفر از جمعیت دو كشور در فقر شدید به سر می برند،حاكمان دو كشور به جای توجه به رفاه مردم،هرچه بیشتر سهم هزینه های دفاعی را در بودجه افزایش دهند.
دهلی نو و اسلام آباد تلاش كردند با نزدیك شدن به قدرت های شرق و غرب علاوه بر تامین نیازهای نظامی خود این كشورها را پشتوانه خود قرار دهند.
هند براساس راهبرد و سیاست های خود به روسیه و پاكستان به رقیب این كشور یعنی آمریكا نزدیك شد.
براساس گزارش موسسه تحقیقات بین المللی صلح استكهلم ،روسیه در پنج سال گذشته با تامین 68 درصد از تجهیزات نظامی هند، بزرگترین تامین كننده نیازهای دفاعی این كشور بوده است.
هند علاوه بر تلاش برای واردات نیازهای خود نگاهی به ساخت و صادرات تجهیزات نظامی داشته و در نظر داشته به بزرگترین صادر كننده تجهیزات نظامی جهان تبدیل شود، آرزویی كه به رغم تلاش زیاد تاكنون موفقیتی به دنبال نداشته است.
هند با ساخت 15 نوع سلاح ازجمله موشك های هوا به هوا'استرا'، موشك زمین به زمین 'پراهار'، جنگنده های سبك، موشك كروز براهموس، تانك های ارجون ، سیستم كنترل و اخطار اولیه و انواع رادارهای جنگی و پهپاد را علاوه بر نیاز كشور برای صادرات در نظر گرفته است .
براساس اطلاعات منتشر شده به رغم تلاش هند برای ساخت تجهیزات نظامی ، واردات سلاح این كشور از سال 2007 تا 2016 حدود 43 درصد افزایش یافته است .
هند برای تقویت بنیه دفاعی و نظامی خود هر سال به بودجه نظامی افزوده به گونه ای كه درسال گذشته اعتبارات نظامی این كشور به 55.9 میلیارد دلار افزایش یافت.
این كشور قرار است تا سال 2021 حدود 620 میلیارد دلار در بخش دفاعی هزینه كند.
'نارندرا مودی ' نخست وزیر هند نیز با برنامه ساخت هند درنظر دارد 250 میلیارد دلار برای تولید جنگنده، ساخت زیردریایی و نوسازی تجهیزات نظامی هزینه كند.
** تهدید حمله اتمی
دكتر محمد عجم كارشناس مسائل شبه قاره می گوید درحالی كه جهان سرگرم حوادث خاورمیانه است هند و پاكستان همچنان یكدیگر را به حمله اتمی تهدید می كنند.
وی با مقایسه توانمندی هند و پاكستان می افزاید:هند با داشتن یك میلیون و 325 هزار سرباز و به عنوان سومین نیروی نظامی جهان از برتری نسبی نسبت به پاكستان برخوردار است.
او تصریح كرد هند چهارمین ناوگان هواپیمایی و تانك جهان را در اختیار دارد و با تجهیز به جنگنده های پیشرفته میگ 29 روسی و خرید 36 فروند جنگنده رافائل فرانسوی برتری خود را در جنوب آسیا به نمایش گذاشته است.
این كارشناس مسائل بین الملل ،ساخت و تجهیز هند به هواپیماهای رادار گریز، زیردریایی اتمی وناو هواپیمابر را از دیگر تلاش های دهلی نو برای عرض اندام در برابر رقبای سنتی این كشور در منطقه می داند.
وی می افزاید:پاكستان نیز با خرید و ساخت جنگنده های پیشرفته 'تندر جی اف'، كا8 وموشك های بابر،غوری،نصر،شاهین ،غزنوی، باخترشكن و برق تلاش كرد كه توانمندی نظامی خود را افزایش دهد.
پاكستان تلاش كرد با تولید موشك های برد كوتاه و متوسط توانایی هدف قرار دادن تمامی بخش های هند را بدست آورد ولی هند علاوه بر تولید موشك های برد متوسط اقدام به تولید موشك های برد بلند و قاره پیما آگنی یك تا پنج با برد هزار تا پنج هزار كیلومتر برای هدف قرار دادن دیگر رقیب منطقه این كشور(چین) كرد.
** نیروی دریایی
نیروی دریایی هند با بهره گیری از ناو هواپیمابر ساخت روسیه ، یك زیردریایی اتمی وشش زیردریایی فرانسوی – اسپانیایی نسبت به رقیب خود (پاكستان) از برتری نسبی برخوردار است ولی توانمندی دهلی نو در مقایسه با دیگر رقیب بزرگ منطقه ای خود (چین ) در دریا قابل مقایسه نیست.
مقامات هندی همواره از افزایش قدرت نیروی دریایی چین و حضور زیردریایی های این كشور در اقیانوس هند ابراز نگرانی كرده اند.
كارشناسان با توجه به افزایش تنش بین هند و پاكستان و تهدیدات برخی از مقامات نظامی و دفاعی دو كشور در خصوص استفاده از سلاح های غیر متعارف نگران آغاز جنگ ویران كننده اتمی بین دو كشور هستند.
آساق**267*انتشار دهنده:احمدعلی خلیل نژاد
رقابت تسلیحاتی هند و پاكستان/ خط و نشان دو قدرت اتمی شبه قاره
۹ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۹:۰۱
کد خبر:
82508924
دهلی نو-ایرنا- هند و پاكستان پس از جدایی از یكدیگر در سال 1947 میلادی رقابت تسلیحاتی گسترده ای را در شبه قاره برای برتری تسلیحاتی و نظامی بر یكدیگر آغاز كردند.