تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۸

زنجان - ایرنا - شب‌های قدر ماه مبارک رمضان امسال همانند سال‌های دیگر نیست چرا که ورود میهمان ناخوانده‌ ویروس کرونا موجب شده این مراسم معنوی پرشور نیز که پیش از این به‌صورت جمعی و با آیین‌های باشکوه برگزار می‌شد، زیر سایه سنگین کرونا قرار گرفته و انفرادی برگزار شود.

 شب قدر، شب نزول قرآن و با فضیلت‌ترین شبِ سال و شب رحمت الهی و آمرزش گناهان است، شبی که همه مقدرات سالانه انسان با ملاحظه اراده و اختیار و قابلیت‌ های او رقم می خورد و شبی برتر از هزار ماه است.

 شب قدر از شب‌های مقدس و متبرک اسلامی است و خداوند در قرآن مجید از آن به بزرگی یاد کرده و سوره‌ای نیز به نام "سوره قدر" نازل فرموده است.

در تمام سال، شبی به خوبی و فضیلت شب قدر نمی‌رسد، این شب، شب نزول قرآن، شب فرود آمدن ملائکه و روح نیز نام گرفته است.

بر اساس روایات و احادیث یکی از شب‌های ۱۹، ۲۱ و ۲۳ رمضان، شب قدر است و مؤمنان و روزه‌داران در این سه شب به دعا و راز و نیاز با خداوند می‌پردازند و شب زنده‌داری می‌کنند و امشب نیز همان شبی است که فرشتگان خداوند از عرش به زمین می‌آیند و مهمان دل‌های شب زنده‌داران می‌شوند و سرنوشت یکساله همه مقدر می شود.

دلباختگان آکنده از معنویت و عشق در این شب‌های ویژه با تمام وجود دست های التماس خود را به سوی آسمان بالا می برند، تا شاید رحمت بیکران الهی شامل حالشان شود و از خدای خود بهترینها را طلب کنند.

اما شب‌های قدر ماه رمضان امسال حال و هوای دیگری به خود گرفته است هر چند تعداد بسیار محدودی از مساجد، امامزاده‌ها و حسینیه‌ها برای برگزار این مراسم با رعایت پروتکل‌های بهداشتی آماده می شوند اما بسیاری از مومنان تریج می دهند در عزلت و تنهایی با معبود پرودگار خود به راز و نیاز بپردازنند.

معصومه ۴۵ ساله شهروند زنجانی با اشاره به اینکه همه ساله در شب‌های قدر به مسجد محله خود رهسپار می شدم، گفت: امسال بخاطر بیماری کرونا بسیاری از حوزه ها به ویژه مساجد و حسینیه ها برای جلوگیری از تجمعات تعطیل شدند.

وی اضافه کرد: هر چند با اعلام ستاد کرونا برخی مساجد واجد شرایط برای برگزاری این مراسم معنوی با رعایت دستورالعمل ها در نظر گرفته شده، اما بخاطر ایمنی دیگران ترجیح می دهم که در منزل این مراسم پر فضلیت را از رسانه های دیداری و شنیداری دنبال کنم.

این شهروند زنجانی خاطرنشان کرد: هر چند کرونا مشکلات متعددی را برای جوامع به وجود آورده است اما درس هایی از قبیل با هم بودن، به فکر هم بودن و اینکه می توان به دور از اجتماعات آنچنانی برای همدیگر طلب خیر و خوبی را داشت نیز آموخته است.

رضا ۳۳ ساله دیگر شهروند زنجانی نیز با بیان اینکه برگزاری این مراسم معنوی به صورت جمعی حال و هوای دیگری دارد، گفت: امسال به دلیل شرایط کرونایی و از طرفی بیماری پدرم ترجیح می دهم، مراسم شب قدر را در منزل و با خلوص بیشتری برگزار کنم.

وی اضافه کرد: هر چند تعدادی از مساجد و اماکن مقدس در شب های قدر پذیرای روزه داران خواهند بود، اما این مهم نیز باید با نظارت های بهداشتی و با رعایت دستورالعمل های بهداشتی انجام شود تا مشکلی بوجود نیاید.

 درک شب قدر فرد را بیمه می‌کند

مسوول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های استان زنجان با اشاره به فضیلت شب های قدر گفت: در شب قدر سوره قدر بر قلب پیامبر اکرم(ص) نازل شد که در واقع این واقعه یک مبداء تاریخی و تحول بشریت محسوب می شود.

حجت الاسلام عنایت الله شامی افزود: طبق این سوره، شب های قدر شبی که همه مقدرات سالانه انسان با ملاحظه اراده و اختیار و قابلیت‌ های او رقم می خورد، شبی برتر از هزار ماه اعلام شده است و در این میان اگر انسان بتواند حقیقت و عمق شب های قدر را درک کند، در واقع عمر با عزت خود را بیمه کرده است.

وی اضافه کرد: قدر به معنی اندازه بوده و سرنوشت انسانها به تناسب جایگاه وجودی شان در همان شب تعیین می شود و طبق روایات متعدد برنامه ریزی مدیریت نظم هستی نیز انجام می شود.

این کارشناس مذهبی ادامه داد: اهمیت "شبهای قدر" در این است که در صورت توفیق عبادت، دعاها مورد استجاب درگاه حق قرار گرفته و درهای رحمت نیز به روی بندگان گشوده می‌شود و بهتر است  این مهم به دور از مسائل مادی و با طلب عاقبت بخیری باشد.

وی با اشاره به همزمانی شب های قدر با بیماری کرونا اضافه کرد: اصل این شب بر احیا، شب زنده داری و مناجابات با پرودگار باریتعالی بنا نهاد شده، اما به دلیل شرایط کرونایی می توان این مراسم را در خلوت و تنهایی انجام داد که ارتباط معنوی بیشتری نیز برقرار می شود.

حجت الاسلام شامی افزود: این در حالی است که با نگاهی به زندگانی پیامبر اسلام می‌توان به این نکته پی برد، که ایشان عبادات را در خلوت به دور از اجتماع برگزار می کردند.

وی اظهار داشت: در این میان برگزاری اجتماعات آسیب هایی نیز به دنبال دارد و حتی می تواند تاثیر غیر واقعی داشته باشد و بر این مبنا آنچه توصیه شده برگزاری شب های قدر به صورت فردی است.

کرونا فرصتی برای عبادت در خلوت و تنهایی 

مسوول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های استان زنجان ادامه داد: هر چند بیماری کرونا مشکلات و مصایب مختلفی را برای جوامع به وجود آورد، اما می توان گفت که این بیماری فرصتی را برای انسان‌ها فراهم کرد تا در خلوت و تنهایی ارتباط معنوی بیشتری را با خدای خود برقرار کنند.

وی اضافه کرد: اجتماعات جنبه شعاری، تظاهر داشته و اگر آسیب شناسی دقیقی در این خصوص انجام گیرد خواهیم دید که این نوع اجتماعات در مقایسه با عبادات فردی چندان خالصانه نیست.

حجت الاسلام شامی تاکید کرد: کرونا نعمتی است که مسلمانان به ویژه ایرانی ها بتوانند شب‌های قدر امسال را در خلوت، در کنار خانواده و حتی تشویق دیگران به این کار را انجام دهند و از تظاهر، منیت ها به دور باشند.

وی اظهار داشت: شب های قدر فرصتی گرانبها برای شستشوی آینه دل و زودن آن از بدی ها و تیرگی هاست و بهترین فرصت برای تمرین خودسازی و آراسته کردن جان و روح با نیکی ها و فضایل خوب اخلاقی است.

این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه طبق اعلام ستاد کرونا شب قدر امسال در تعدادی از مساجد با رعایت پروتکل ها برگزار می شود، گفت: مومنان روزه دار برای حضور در این مکان ها به نکات اعلام شده توجه کنند و در صورت وجود مشکل و یا علائم بیماری از حضور در جمع خودداری کنند چرا که حتی ورود آنان حرام است و به عبارتی دیگر تخلف از انضباط‌های اجتماعی گناه و معصیت محسوب می شود.

وی یادآوری کرد: انجام کار مستحبی نباید به بهای آلوده کردن دیگران باشد و در این ارتباط رعایت دستورات اعلام شده امری ضروری است.

مسوول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های استان زنجان خاطرنشان کرد: بیماری کرونا نشان داد که انسان کنونی با تمامی پیشرفت های آنچنانی هنوز به کشف مجهولات دست نیافته و به واسطه همین، بسیاری از ابرقدرت های جهان با ناکامی مواجه شده اند.

وی یادآوری کرد: در کشورمان با همکاری مدافعان سلامت و مدیریت یکپارچه اقدامات شایسته ای در خصوص این بیماری انجام گرفت که مهار کامل بیماری به همکاری بیش از بیش مردم نیاز دارد.

مراسم احیا فقط برای سه شب در مساجد زنجان برگزار می شود

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان نیز در این ارتباط با بیان اینکه مساجد این استان همچنان تعطیل خواهند بود، گفت: بر اساس تصمیم اتخاذ شده در ستاد استانی، فقط برای سه شب احیای شب‌های قدر، تعداد معدودی از مساجد در شهر زنجان و نیز در شهرستان‌ها با رعایت پروتکل‌های بهداشتی بازگشایی می‌شوند.

حجت الاسلام مختار کرمی افزود: طی جلسه‌ای مقرر شد در مساجدی که شرایط لازم برای برگزاری برنامه های شب قدر دارند، با اولویت در فضای باز و رعایت فاصله اجتماعی و پروتکل‌های بهداشتی مراسم شب قدر برگزار شود.

این مسؤول گفت: برنامه محوری شهر زنجان از محل امامزاده حضرت ابراهیم این شهر برای استفاده همه مردم استان از شبکه استانی اشراق به صورت مستقیم پخش می شود.

وی اظهار داشت: در مساجد دیگری که از طرف ستاد استانی برای برگزاری مراسم شب های قدر تعین شده است، مراسم به صورت محدود و از ساعت ۲۳ تا ۱ بامداد اجرا می‌شود.  

حجت الاسلام کرمی با بیان اینکه توصیه ما برای مردم، ماندن در خانه و بهره‌گیری از پخش مستقیم صدا وسیما از مراسم احیا است، خاطرنشان کرد: از حضور کودکان، سالمندان و افرادی که بیماری زمینه ای دارند، در مساجد جلوگیری خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: افراد شرکت کننده در مراسم احیا در مساجد مشخص شده باید مهر، سجاده کتاب دعا، قرآن و چادر نماز شخصی را برای استفاده، همراه داشته باشند.