فرهاد سرخوش روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با وجود افزایش چشمگیر تبخیر آب با آغاز فصل گرما، شاهد ثابت ماندن تراز این دریاچه هستیم که نشانگر ادامه دار بودن ورود آب به این حوضه آبریز است.
وی ادامه داد: اکنون تراز دریاچه ارومیه به یکهزار و ۲۷۱ متر و ۹۱ سانتیمتر رسیده که با وجود کاهش چشم گیر بارندگیها، نسبت به سال گذشته تغییر چندانی نیافته است.
وی با اعلام اینکه حجم آب دریاچه ارومیه به بیش از پنج میلیارد و ۲۹۰ میلیون مترمکعب رسیده، گفت: وسعت این دریاچه نیز نیز طبق آخرین برآوردها، سه هزار و ۲۴۶ کیلومترمربع اعلام شده است که نسبت به یک هفته گذشته ثابت مانده است.
«سرخوش» با اعلام اینکه طرحهای مهم انتقال آب به دریاچه ارومیه طی سال جاری و به تدریج به بهرهبرداری میرسد، افزود: طرح در حال اجرای تونل انتقال آب از جنوب آذربایجانغربی به دریاچه هماکنون بیش از ۸۹ درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است و در دیماه امسال به بهرهبرداری میرسد.
همچنین مدیر طرح حفاظت از تالابهای ایران از تداوم همکاریهای دولت ژاپن با ایران برای هفتمین سال متوالی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه خبر داده است.
سند همکاری فاز هفتم پروژه «الگوسازی مشارکت مردم برای احیای دریاچه ارومیه» نیز بین برنامه عمران ملل متحد و معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست به امضا رسیده است.
طی زمستان ۱۳۹۷ و بهار ۱۳۹۸ به واسطه افزایش میزان آب ورودی به دریاچه، تراز آن طی چند ماه بیش از یک متر افزایش یافت و امید زیادی را در راستای احیای این دریاچه ایجاد کرد؛ اگرچه در ماههای بعدی و به واسطه کاهش آبهای ورودی و تبخیر آب، تراز دریاچه روند کاهشی داشت ولی سطح آن در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته همچنان بالاتر بوده است.
با وجود این افزایش نسبی تراز، نمودار تغییرات ۳۰ ساله دریاچه ارومیه بر پایه دادههای ماهوارهای نشان میدهد که این دریاچه هنوز با روزهای خوب خود فاصله زیادی دارد و افزایش بارشها و استفاده بهینه از منابع آبی بر اساس سیاستهای ستاد احیای دریاچه ارومیه میتواند ضمن ادامه روند افزایش تراز آب این دریاچه، به احیای کامل آن بیانجامد.
قبل از تشکیل ستاد احیای دریاچه ارومیه تراز این حوزه آبی بسته سالانه به طور متوسط ۴۰ سانتیمتر کاهش مییافت اما در سایه اقدامات دولت تدبیر و امید، روند خشک شدن آن متوقف شد.
هرچند تراز یکهزار و ۲۷۴ متر به عنوان ارتفاع اکولوژیک دریاچه ارومیه اعلام شده ولی این دریاچه در تراز یکهزار و ۲۷۲ متر هم شرایط مطلوب خواهد داشت و بیش از ۹۵ درصد کانونهای ریزگرد آن رفع خواهد شد.
دریاچه ارومیه در قالب طرحهای ستاد احیا قرار است ظرف مدت ۱۰ سال /از ۱۳۹۴/ به تراز اکولوژیک خود برسد که حدود یکونیم تا ۲ سال از برنامه عقب است؛ این دریاچه از اواسط دهه ۱۳۸۰ شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بینالمللی تا سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۸۰ درصد از مساحت آن خشک شد.