مسوول بهرهبرداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی روز شنبه با بیان این مطلب به خبرنگار ایرنا گفت: در خراسان شمالی ۳۵۰ گونه گیاه دارویی در تمام نقاط استان می روید و مهمترین آن ها که قابلیت صنعتی شدن دارند باریجه، کتیرا و آویشن است.
علی رضا احمدی اسکویی افزود: سال ۹۸ یک هزار و ۱۴۷ هکتار عملیات توسعه و احیای رویشگاههای گیاهان دارویی در استان اجرا شده است.
وی گفت: آویشن یکی از گیاهانی است که هم اکنون در سطح مراتع استان دیده می شود.
وی با بیان این که گشت ها و نظارت های منابع طبیعی موجب شد تا خطر انقراض گیاهانی مانند شیرین بیان رفع شود اظهار داشت: هم اکنون تمام گونه های گیاهی این استان با وجود برداشت بی رویه برخی از آن ها مانند چریش در وضعیت بحرانی نیستند و نمی توان گفت در معرض انقراض قرار دارند.
وی با بیان این که گیاهان دارویی استان قابلیت کشت دارند افزود: هم اکنون در گریوان، راز و جرگلان و غلامان و هم چنین در شیروان گیاهان دارویی در سطح ۲۰ هکتار از راضی استان کشت میشود.
وی میزان برداشت گیاهان دارویی از عرصه های منابع طبیعی خراسان شمالی را در سال قبل ۴ تن بیان کرد و اظهار داشت: برداشت گیاهان دارویی تا اواخر مرداد ماه ادامه دارد.
احمدی اسکویی افزود: برخی از گونه های گیاهان دارویی با برداشت بی رویه مواجهند که همین امر موجب شد امسال برداشت این گیاهان که شامل چریش و کنگر است با ممنوعیت مواجه شوند.
در خراسان شمالی ۳۵۰ گونه گیاه دارویی، معطر و ادویه ای شناسایی شده است که بیشتر این گونه ها قابلیت صنعتی شدن دارند، اما برداشت های غیراصولی از اصلی ترین مخاطراتی است که رویشگاه گیاهان دارویی را تهدید می کند.
در سطح جهان بیش از ۳۰ هزار گونه گیاهی وجود دارد که از این تعداد هشت هزار گونه در ایران شناسایی شده است.
تنوع گیاهان در ایران سه برابر بیش از تنوع این گونه ها در اروپا است و این مزیتی برای کشور ما به شمار می رود.
هشت هزار گونه گیاهی در ایران وجود دارد که ۲ هزار و ۳۰۰ گونه گیاهی از این تعداد، ارزش دارویی دارد و رویش هزار و ۷۸۲ گونه از این گیاهان منحصر به ایران است.
سطح زیر کشت گیاهان دارویی خراسان شمالی هزار و ۲۸۵ هکتار با تولید هزار و ۹۲۰ تن است که گیاهان دارویی معروف ترین آنها زیره سبز، آویشن باغی، باریجه، نعنا فلفلی، خاکشیر، گشنیز، کدو تخم کاغذی و کتان است.
گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، بیش از ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است.