شیراز - ایرنا- مدیر گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی شیراز اظهار کرد: مصرف دخانیات به عنوان یک عامل خطر برای هرگونه عفونت دستگاه تنفسی به شمار می‌آید ، مصرف کنندگان دخانیات در معرض خطر شدید عوارض ناشی از ابتلا به ویروس کرونا هستند.

سیامک شمس روز یکشنبه همزمان با هفته جهانی بدون دخانیات اظهار داشت : ویروسی که بیماری کرونا را ایجاد می کند  در درجه اول سیستم تنفسی را تحت تاثیر قرار می دهد، به ریه ها حمله می کند و باعث بروز آسیب خفیف تا شدید تنفسی می شود، همه گیری کرونا فرصتی مناسب برای ایجاد انگیزش افراد مصرف کننده دخانیات برای ترک و نیز ارتقای مداخلات موثر برای این افراد در سطح جامعه است.

مدیرگروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز نسبت به خطر دخانیات برای سلامت دستگاه تنفسی هشدار داد و افزود: هر ساله به مناسبت بزرگداشت روز جهانی بدون دخانیات در تاریخ ۳۱ ماه می، اقدامات هماهنگی و گسترده ای در سراسر جهان برای تنویر افکار عمومی در خصوص مضرات مصرف دخانیات انجام می شود.

وی گفت: شعار سازمان جهانی بهداشت در سال جاری با عنوان " محافظت از جوانان در برابر فریبکاری و ترفندهای صنایع دخانی و پیشگیری از مصرف دخانیات و نیکوتین در آنها"  اعلام شده است. در این راستا مقرر است، فعالیت ها و اقداماتی برای افزایش آگاهی عمومی به ویژه در گروه جوانان، در خصوص تاثیرات مضر دخانیات، از سرطان تا بیماری های تنفسی مزمن، اهمیت کاهش مصرف دخانیات و همچنین خطرات مواجهه با دود دست دوم و سوم صورت گیرد.

این مقام مسوول ادامه داد: از این رو سازمان جهانی بهداشت بر ضرورت پررنگ شدن اطلاع رسانی در مورد تاثیرات مخرب ترفندها و روش های اغوا کننده و فریبنده صنایع دخانی در زمینه افزایش مصرف دخانیات از سوی نوجوانان و جوانان به ویژه بانوان و خنثی کردن آنها تاکید کرده است.

 شمس با اشاره به اپیدمی کرونا و ترفندهای صنایع دخانی برای سوء استفاده از این فرصت برای منافع خود و گسترش بازار مصرف، شعار ملی امسال هفته ملی بدون دخانیات از ششم تا دوازدهم خرداد را "محافظت از سلامت عمومی در برابر ترفندهای صنایع دخانی و بیماری کرونا" اعلام کرد.

شمس ، نظارت و جلوگیری از عرضه و مصرف قلیان در اماکن عمومی مانند هتل، رستوران، مهمانپذیر، قهوه خانه، چایخانه، سفره خانه، کافی شاپ ها، نظارت بر دریافت مجوز عاملیت فروش مواد دخانی از سوی فروشندگان و ساماندهی وضعیت مراکز عرضه مواد دخانی مثل سیگار و تنباکو در صنوف سوپرمارکت ها، خواربارفروشی ها، نظارت مستمر شهرداری ها در محدوده تحت پوشش در راستای نظارت بر پارک ها و میادین و تفرجگاه ها برای جمع آوری و جلوگیری از عرضه و فروش و مصرف قلیان در فضای پارک ها و اطلاع رسانی و آموزش را از اهم وظایف گروه سلامت محیط در قبال کنترل دخانیات دانست.

وی اضافه کرد: از ابتدای شیوع کرونا، با انجام دو هزار و ۴۰۹ مورد بازدید از مراکز عرضه قلیان، ۱۸۳ مورد قلیان سرا در سطح شهرستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز منجر به تعطیلی شده اند و جلوگیری از هرگونه تخلف در این مراکز طی بازدیدهای مستمر در حال پیگیری است.