گرگان - ایرنا - عضو هیات علمی و مدیرگروه اقتصاد دانشگاه گلستان گفت: طولانی‌شدن روند ماندگاری کرونا، سبک زندگی خرد و برنامه‌ریزی کلان اقتصادی شهروندان را عوض کرده و موجب تغییر در الگوی رفتاری خانواده‌ها خواهد شد.

حسین دلیری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بطور مثال در حوزه سبک زندگی خرد، افراد از آنجایی که نااطمینانی اقتصادی دارند، کمتر هزینه کرده و بیشتر پس‌انداز می‌کنند زیرا امیدی به آینده، مقدار حقوق و دریافتی آخر ماه خود ندارند.

وی بیان کرد: در حوزه سبک زندگی کلان نیز به علت افزایش حمایت‌های دولت از آسیب دیدگان این بیماری، تفکر بزرگ شدن بدنه دولت به دلیل افزایش هزینه‌ها و حمایت‌ از مشاغل و کسب و کارهای آسیب دیده گسترش خواهد یافت که پیامد این اتفاقات، تغییر در سبک زندگی مردم است.

مدیرگروه اقتصاد دانشگاه گلستان افزود: پس از شیوع کرونا مرز کشورهای مختلف جهان بر روی یکدیگر بسته شد که نتیجه این اتفاق، از بین رفتن تجارت و تبادل کالای ایران با کشورهای هدف اقتصادی و آسیب دیدن امنیت غذایی در برخی کشورها بود.

دلیری با اشاره به احتمال طولانی شدن دوره شیوع کرونا، پیش بینی کرد که طرز تفکر به آینده در همه بخش‌ها و حوزه‌ها دست‌خوش دگرگونی و تغییر خواهد شد.

این استاد اقتصاد گفت: از آنجایی که کسب و کارهایی زیادی بر اثر شیوع این بیماری در ایران و جهان آسیب دید، ادامه روند همه گیری این بیماری باعث تعطیلی بیشتر مشاغل خواهد شد.

وی افزود: باید به این باور برسیم که شوک وارد شده از سوی کرونا به اقتصاد ایران بزرگ بود اما در کنار اثرات منفی، موجب ایجاد برخی فرصت های مثبت برای مشاغل گوناگون شد.

دلیری ادامه داد: کرونا کسب و کارهای آی تی و استارتاپ‌ها را رونق داد و آنها توانستند با شناسایی نقاط آسیب دیده و ارائه ایده‌های نوآورانه، زنجیره اقتصاد این حوزه را به یکدیگر متصل کنند.

مدیرگروه اقتصاد دانشگاه گلستان اظهار داشت: اگر شیوع کرونا ادامه‌ داشته باشد، با ادامه تعطیلی کسب و کارها، حرکت در مسیر زندگی و رشد و رونق جامعه سخت خواهد شد که این وضعیت به بسیاری متغییرها مانند ساختار کشورها، بودجه و برنامه‌ریزی اقتصادی اجتماعی بستگی دارد.

وی با تاکید بر اینکه نقطه تعادلی بین شیوع بیماری و تعطیل نکردن کسب و کارها به علت قرار گرفتن ایران در شرایط نامناسب اقتصادی وجود ندارد تصریح کرد: اگر ماندگاری این بیماری در ایران طولانی باشد باید با برنامه‌ریزی جامع و منسجم برای تعاملات اجتماعی که زنجیره تامین آن قطع شده و افراد آسیب از کرونا فکر اساسی کرد.

استاد دانشگاه گلستان، پذیرش وارد شدن شوک بزرگ اقتصادی به کشور پس از شیوع کرونا را مهم  دانست و گفت: اثر این شوک بستگی به واکنش پس از آن دارد که این برنامه‌ریزی باید با ابزاری درست و زمان مناسب انجام و مورد استفاده قرار بگیرد.

وی ادامه داد: بعد از انقلاب اسلامی و سپری کردن دوران جنگ، شوک اقتصادی که بیماری کرونا در کشور ایجاد کرد، جزو ۱۰ شوک بزرگ ۴۰ سال گذشته بود.

دلیری به اثرات شیوع این بیماری بر اقتصاد استان گلستان اشاره کرد و گفت: گلستان به دلیل قرار داشتن در ساختار خاص اقتصادی کشور در کنار داشتن برخی واحدهای صنعتی، تولید محصولات استراتژیک کشاورزی و هم مرز بودن با ترکمنستان، محل عبور مسیر ریلی ایران به ترکمنستان و قزاقستان است که شوک ناشی از کاهش محسوس این فعالیت ها تاثیر زیادی بر اقتصاد منطقه و استان خواهد گذاشت.

عضو هیات علمی دانشگاه گلستان یادآور شد: بیماری کرونا در حوزه‌های عرضه، تقاضا و نااطمینانی اقتصادی شوک ایجاد کرده که پس از شیوع آن، گروهی از کسب و کارها که تعاملات اجتماعی داشتند تعطیل شدند و به طبع آن عده‌ای بیکار و سپس درآمدشان کم و یا قطع شد.

وی گفت: گلستان در حوزه کشاورزی به واسطه کاهش تقاضا و قطع زنجیره تامین برخی کالاها از جمله گوشت سفید دچار مشکل شد که نتیجه آن کاش قیمت عرضه شده در بازار و وارد شدن خسارت به تولیدکنندگان بود.

وی افزود: هزینه‌های دولت برای مقابله، مبارزه و درمان این بیماری افزایش یافت و دولت از مسیر دیگر در بودجه آسیب دید، زیرا از یک سو باید برای مقابله با این بیماری هزینه بیشتری می کرد و از سوی دیگر باید بودجه ای برای مشاغلی که تعطیل شده بودند در نظر می گرفت.

دلیری با بیان اینکه باقی ماندن کرونا به واکنش مستقیم ما در همین شرایط بستگی دارد گفت: برای ماندگاری در زمان طولانی بخش‎های ریز اقتصادی دارای سناریوهای مختلف خواهند بود.

وی با فرض زمان کوتاه ماندگاری این بیماری بیان کرد: در این بخش باید برای چهار میلیون و ۸۰۰ هزار شغل در کشور و ۸۰ تا ۹۰ هزار شغل آسیب دیده در گلستان فکر کاربردی و اساس شود اما اگر بیماری ادامه‌دار باشد، کسب و کارهای زیادی بطور مستقیم آسیب خواهند شد.

آمارهای وزارت بهداشت درباره ویروس کرونا حاکی است: تا جمعه ۲۳ خرداد ۹۹ مجموع مبتلایان به این ویروس در کشور به ۱۸۲ هزار و ۵۴۵  نفر رسیده و شمار فوتی‌ها هشت هزار و ۶۵۹ نفر بوده است.