شهرکرد- ایرنا- مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری گفت: برای صادرات تولیدات صنایع‌دستی و هنرهای سنتی استان به‌دنبال بازارهای جدید صادراتی در بازارهای جهانی هستیم.

مهرداد جوادی روز یکشنبه در نشست استاندار چهارمحال و بختیاری با  تعدادی از فعالان صنایع‌دستی به ‌مناسبت هفته ملی صنایع‌دستی و هنرهای سنتی تاکید کرد: این اقدام با همکاری شرکت توسعه صادرات استان و با هدف کشورهای آسیای میانه در دستور کار قرار گرفته است.

وی، با اشاره به قطع صادرات نمد تولیدی چهارمحال و بختیاری به بازارهای خارجی افزود: اعمال تحریم‌های ظالمانه استکبار جهانی علیه جمهوری اسلامی ایران باعث شده است تا در یک سال گذشته صادرات در این حوزه قطع شود.

جوادی تصریح کرد: البته با وجود تمامی مشکلات، تنگناها و تحریم‌ها، ارزش صادرات چمدانی صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری به کشورهای ترکیه، عراق، امارات متحده عربی، فرانسه و آلمان در سال گذشته به ۱۰۹ هزار دلار رسید.

وی یادآور شد: تولیدات صنایع‌دستی و هنرهای سنتی با کمترین هزینه، بیشترین میزان اشتغال‌زایی در مناطق شهری، روستایی و عشایری را به‌دنبال دارد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: البته فعالان این حوزه به‌علت گرانی مواد اولیه و کمبود سرمایه در گردش با مشکلاتی روبه‌رو هستند.

وی گفت: همچنین هنرمندان روستاهایی که به شهر تبدیل شده‌اند، نمی‌توانند از تسهیلات روستایی و عشیاری بهره‌مند شوند.

جوادی تاکید کرد: کاربردی شدن تولیدات صنایع‌دستی و هنرهای سنتی جزو برنامه‌های میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قرار دارد.

وی افزود: افزایش اعتبارات ملی و استانی در حوزه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی به‌منظور ارتقای کمی و کیفی تبلیغات، آموزش و ترویج ضروری است.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: این استان ۵۲ رشته شهری،روستایی و عشایری در حوزه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی دارد.

مهرداد رئیسی تصریح کرد:هم‌اینک افزون‌بر ۱۲ هزار هنرمند صنایع‌دستی و هنرهای سنتی در استان شناسایی شده که از این تعداد پنج هزار و ۵۰۰ تا ۶ هزار نفر در فصل‌های مخلتف سال فعال هستند.

وی یادآور شد: ۷۰ درصد محصولات صنایع‌دستی و هنرهای سنتی در چهارمحال و بختیاری به‌دست بانوان تولید می‌شود.

رئیسی تاکید کرد: در سال گذشته آموزش‌های رایگان صنایع‌دستی به ۷۰۰ هنرجو ارایه، بیمه ۲۵۰ هنرمند صادر و برای ۹۷۷ نفر ایجاد اشتغال شد.

وی اظهار داشت: هم‌اینک ۷ نشان بین‌المللی، ۵۱ نشان ملی و ۳ نشان جغرافیایی برای صنایع‌دستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری صادر شده است.

معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: با توجه به معرفی شهرکرد به‌عنوان "شهر ملی نمد"، پیگیری‌ها برای ثبت نشان جغرافیایی نمد و معرفی آن در سطح ملی و بین‌المللی در حال انجام است.

نماینده هنرمندان صنایع‌دستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: با وجود تمامی حمایت‌های انجام شده از فعالان این حوزه اما هنوز مشکلاتی مانند گرانی مواد اولیه، نبود ثبات در قیمت‌ها، نوسانات نرخ ارز و نبود بانک اطلاعاتی جامع وجود دارد.

غلام‌رضا زیلابی تصریح کرد: در حوزه صادرات صنایع‌دستی و هنرهای سنتی استان مشکلاتی مانند تبلیغات، محقق نشدن برندسازی، رها شدن آموزش‌دیدگان و محدود بودن سهمیه شرکت در نمایشگاه‌های بین‌المللی خودنمایی می‌کند.

یکی از صادرکنندگان تولیدات صنایع‌دستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری در زمینه تولید فرش‌های نمدی نیز گفت: تحریم‌ها، فشارها و شرایط کنونی، باعث شده تا صادرات این محصولات سخت و دشوار شود.

نیرومند تاکید کرد: بنده ۱۶ سال انواع فرش‌های نمدی تولیدی در شهرکرد را به کشور آمریکا صادر کرده و اکنون با مشکلات صادرا ت مواجه شده‌ام.

وی یادآور شد: با وجود اعمال تحریم‌‎های استکبار جهانی علیه جمهوری اسلامی ایران، اما باز هم یک سال تولید محصولات خود را ادامه داده و تولیدات را انبار کردم.

نیرومند تصریح کرد:اکنون تولید این محصول مقرون به‌صرفه نیست و واحد تولیدی من با مشکلات شدیدی مواجه و مجبور به تعدیل ۳۵ نفر نیروی کار مستقیم شده‌ام.

وی اظهار داشت: مشکلات حوزه صادرات صنایع‌دستی و هنرهای سنتی در دوران شیوع ویروس کرونا پیچیده‌تر شد.

این صادرکننده محصولات صنایع‌دستی و هنرهای سنتی تاکید کرد: پیش از اعمال تحریم‌ها، میزان صادرات فرش‌های نمدی تولیدی در شهرکرد سالانه ۴۰۰ هزار دلار بود که این میزان به ۲۰ هزار دلار کاهش یافت.

وی یادآور شد: هم‌اکنون هزینه حمل بار هوایی از قیمت کمتر از یک دلار به‌ازای هر کیلوگرم به افزون‌بر ۶ دلار و مدت زمان آن از سه روز به یک ماه افزایش یافته است.

به گزارش ایرنا، در این نشست گزارشی از وضعیت صنایع‌دستی و هنرهای سنتی تولیدی چهارمحال و بختیاری ارایه شد.

بافته‌های داری مانند فرش‌بافی، گلیم‌بافی، جاجیم‌بافی و قالی‌بافی، چوخابافی، نمدمالی، کلاه‌مالی، گیوه دوزی، سرمه‌دوزی، منبت‌کاری، سفال‌گری، خورجین‌بافی، بافت سیاه چادر، قفل‌سازی، حجاری، گره‌چینی، احجام فلزی خاتم و مشتقات آن‌ها از مهمترین صنایع دستی شهری، روستایی و عشایری چهارمحال و بختیاری به شمار می‌رود.

۲۰ تا ۲۶ خرداد به‌عنوان هفته ملی صنایع‌دستی و هنرهای سنتی نام‌گذاری شده است.