علی رسولیان روز دوشنبه در نشست کارگروه تنظیم بازار خراسان رضوی افزود: این طرح که از سوی سازمان جهاد کشاورزی تدوین شده، کمبود نهاده برای تولیدکنندگان را کاهش داده و به عرضه مطلوب آن و حذف دلالها از این بازار کمک میکند.
وی ادامه داد: طرح تولید کنسانتره نهاده دامی پس از تایید ستاد تدبیر خراسان رضوی به اجرا گذاشته خواهد شد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست با اشاره به وجود ۷۴ کارخانه تولید خوراک دام در این استان گفت: بخش عمدهای از این کارخانهها به دلیل کمبود نهاده در حال تعطیلی بودند.
محمدرضا اورانی افزود: به منظور افزایش نظارت بر روند توزیع نهاده دامی و بهرهوری در استفاده از آن، طرح تولید کنسانتره نهاده در قالب انعقاد قرارداد بین تشکلها و کارخانههای خوراک دام تدوین و به صورت آزمایشی اجرا شد.
وی ادامه داد: در این طرح قراردادی بین تشکل و کارخانه مربوطه با هماهنگی کمیته کنترل کمی و کیفی خوراک دام در هر شهرستان منعقد میشود، اتحادیههای مباشر نهاده را برای کارخانه خریداری میکنند و آن را از طریق سامانه بازارگاه نهادههای کشاورزی در اختیار آنان قرار میدهند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: کارخانه با فرمولی که شامل اختلاط چهار نهاده سبوس، جو، سویا و ذرت و تولید کنسانتره از آن است و از سوی سازمان جهاد کشاورزی در اختیارش گذاشته میشود، کنسانترهای از نهادههای دامی تولید کرده و به عنوان خوراک دام عرضه میکند.
وی افزود: تاکنون فقط سبوس به کارخانههای خوراک دام تحویل میشد و آن کارخانه قادر به تولید کنسانتره نبود، اما اکنون هر چهار نهاده لازم برای تولید کنسانتره در اختیار کارخانه گذاشته میشود.
اورانی ادامه داد: قیمت هر نهاده مشخص و نرخ نهایی کنسانتره به تصویب کمیته کنترل کیفی و کمی نهاده هر شهرستان میرسد و در نهایت کنسانتره با قیمت مصوب از کارخانه تحویل دامدار میگردد
وی گفت: در دنیای توسعه یافته امروز، نهاده دامی دیگر به صورت خام تحویل دامدار یا مرغدار نمیشود چرا که تولید کنسانتره از نهاده ضمن افزایش بهرهوری در استفاده از آن، قیمت را کاهش داده و از ورود تولیدکننده به بازار دلالی جلوگیری میکند.
تشدید نظارت بر بازار لوازم خانگی
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی همچنین در این نشست با تاکید بر قرار گرفتن لوازم خانگی در زمره کالاهای دارای اولویت در حوزه نظارت و بازرسی گفت: سقف افزایش قیمت این اقلام از سوی کارخانهها ۲۵ درصد است و قیمت انواع اقلام در سامانه بارگزاری شده است و فروش بالاتر از آن تخلف به شمار میرود.
علی رسولیان افزود: از امروز نظارت بر بازار لوازم خانگی در خراسان رضوی افزایش مییابد و در این خصوص بازرسی از انبارها به صورت ویژه انجام میگیرد.
رییس اتحادیه صنف فروشندگان لوازم خانگی مشهد نیز در این نشست گفت: از اردیبهشت ماه امسال تولیدکنندگان برخی لوازم خانگی قیمت آنها را از پنج تا ۲۵ درصد افزایش دادهاند و این قیمتها توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان بررسی و در سامانه ۱۲۴ حوزه نظارت ثبت شده است.
رضا رزقیان مقدم افزود: برخی تولیدکنندگان لوازم خانگی علت افزایش قیمت تمام شده تولید خود را افزایش قیمت مواد اولیه بویژه محصولاتی که از شرکت فولاد مبارکه اصفهان دریافت میکنند اعلام کردهاند.
وی ادامه داد: شرکت فولاد مبارکه اصفهان نرخ محصولات خود را ۵۰ درصد افزایش داده و این امر بر قیمت تولید برخی لوازم خانگی اثر گذاشته است با این حال از ابتدای خرداد ماه دستگاههای نظارتی اجازه افزایش قیمت را به تولیدکنندگان لوازم خانگی بیش از سقف مجاز ندادهاند.
رییس اتحادیه صنف فروشندگان لوازم خانگی مشهد با اشاره به کمبود برخی لوازم خانگی در بازار گفت: برخی شرکتهای لوازم خانگی تولید کمتری نسبت به گذشته دارند و به نمایندگیهای فروش کمتر کالا میدهند.
وی افزود: تولیدکنندگان بخاری و آبگرمکن نیز در اسفندماه سال گذشته قیمت این دو قلم کالا را افزایش دادند.
رزقیان مقدم ادامه داد: در مجموع شاید برخی فروشندگان لوازم خانگی در بازار اقلام را گرانتر از قیمت مصوب به فروش برسانند اما فروشگاههای معتبر و نمایندگیهای شرکتهای تولیدکننده لوازم خانگی نه کالای قاچاق دارند و نه اقلام را بدون در نظر گرفتن قیمت مصوب و عدم رعایت هفت درصد سود قانونی خود عرضه میکنند.
وی گفت: تمامی نمایندگیهای شرکتهای تولیدکننده لوازم خانگی باید انبارهای خود را در سامانه جامع انبارها به ثبت برسانند در غیر این صورت کالاهای آنها قاچاق محسوب میشود.
رییس نظارت و بازرسی بر اصناف خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: طبق بازرسیهای انجام گرفته، شمار کالاهای قاچاق در رسته لوازم خانگی بسیار کاهش یافته است و اغلب فروشندگان احتساب سود قانونی خود برای عرضه کالا را رعایت میکنند.
امیر دلداری افزود: واحدهای تولیدی لوازم خانگی از اردیبهشت ماه قیمت تولیدات خود را افزایش دادهاند و گرانی در بازار این اقلام از مبداء تولید نشات میگیرد و ارتباطی به توزیع کنندگان ندارد.
افزایش قیمت ماکارونی و کاهش قیمت برنج و حبوبات
رییس اتحادیه صنف عمده فروشان موادغذایی مشهد نیز در این نشست با اشاره به وضعیت مطلوب بازار مواد غذایی گفت: قیمت ماکارونی در بازار مشهد به دلیل رشد قیمت گندم نسبت به فروردین ماه امسال ۴۵ درصد افزایش یافته است.
سید حسینعلی شرف زاده افزود: در مقابل قیمت حبوبات نسبت به فروردین ماه امسال ۱۰ تا ۱۳ درصد کاهش یافته که دلیل آن بارندگی مطلوب و کشت و برداشت مناسب حبوبات بوده است.
وی ادامه داد: قیمت برنج ایرانی نیز به دلیل شروع فصل برداشت نسبت به ماه قبل ۱۰ درصد کاهش یافته اما برنج پاکستانی به دلیل حذف ارز دولتی آن به قیمت هرکیلوگرم ۱۹۸ تا ۲۰۰ هزار ریال در عمده فروشی بازار مشهد عرضه میشود.
رییس اتحادیه صنف عمده فروشان موادغذایی مشهد قیمت برنج هندی را کمتر از قیمت برنج پاکستانی دانست و گفت: قیمت هر کیلو برنج هندی در بازار مشهد ۱۵۰ هزار ریال و قیمت هر کیلو برنج ایرانی در بازار ۱۸۰ تا ۱۹۰ هزار ریال است.
وی افزود: موجودی برنج پاکستانی در مشهد مناسب نیست اما وفور برنج ایرانی با قیمت مناسب، تقاضا برای برنج پاکستانی را کاهش داده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی نیز در این باره گفت: حذف ارز دولتی از مواد غذایی که مشابه آن در داخل کشور تولید میشود، باعث کاهش فساد و متعادل شدن قیمت کالاها در بازار میگردد.
رسولیان افزود: دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی برنج وارداتی را حذف کرد و شرایط بازار نشان داد قیمت برنج بدون ارز دولتی یا با ارز دولتی چندان تفاوتی ندارد لذا حذف ارز دولتی در مورد سایر اقلام وارداتی نیز میتواند قیمت آنها را در بازار کنترل کند.
وی ادامه داد: اگر کمبود برنج ایرانی در بازار وجود نداشته باشد دلیلی برای واردات برنج خارجی وجود ندارد و میتوان نیاز مردم را با برنج ایرانی تامین کرد.
معاون استاندار خراسان رضوی علت افزایش قیمت ماکارونی را افزایش قیمت خرید تضمینی گندم دانست و گفت: قیمت خرید تضمینی گندم از هر کیلو ۱۷ هزار ریال در سال گذشته به ۲۵ هزار ریال در سال جاری رسیده و این امر بر قیمت ماکارونی اثر گذاشته است.
رییس اداره بازرگانی داخلی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: از آنجا که مصرف آرد در نانواییها زیاد است اغلب بخشی از این آرد نیمه یارانهای به سایر بخشهای صنفی و صنعتی انتقال مییابد و قیمت آرد را افزایش میدهد.
حمیدرضا رجوعی افزود: حمل آرد از محل کارخانه تا نانوایی و مصرف آن نظارت جدی میطلبد تا از خروج آرد از نانواییها به دیگر واحدهای صنفی و صنعتی جلوگیری شود.