مشهد- ایرنا- جمهوری اسلامی ایران بر خلاف تبلیغات دشمنان ظرف چهار دهه اخیر نه تنها عمده‌ترین پناهگاه مهاجران خسته از جنگ و ناامنی در افغانستان بوده و با آغوش گشاده خواهران و برادران کشور همسایه را پذیرفته و اسکان داده بلکه همواره شاهراهی مطمئن برای انتقال کمک‌ آنان به اقوام ساکن در خاک کشورشان بوده است.

منافع غیرانسانی قدرت‌های استکباری ظرف چهار دهه اخیر با تلاش آنها و مزدورانشان در منطقه، بر ایراد خدشه به حسن همجواری، مودت و دوستی ریشه‌دار فرهنگی و تاریخی دو ملت بزرگ ایران و افغانستان متمرکز بوده است. 

دشمنان ملتهای دوست و برادر افغانستان و ایران، از این طریق در پی ایجاد تنشهای ساختگی و بی‌ریشه در روابط دو کشور بوده اند تا با بی‌ثباتی در این خطه با انتشار اخبار دروغ به سوءتفاهم میان دو ملت دامن زده و از این رهگذر طرحهای استعماری و منفعت‌جویانه خود را دنبال و محقق کنند.

این تلاشهای مذبوحانه دشمنان ملتهای ایران و افغانستان در حالی است که تعامل میان مردم و دولتهای دو کشور، همیشه در مسیر هم‌افزایی و کمکهای متقابل انساندوستانه قرار دارد. اگر هم با نقش‌آفرینی منفی بیگانگان مغرض برای مدت محدودی به سوء برداشت آلوده شود اما در نهایت سایه درخت تناور اشتراکات فرهنگی، دینی و همزبانی ریشه‌دار در تاریخ دیرقدمت روابط دو ملت، حسن همجواری و منافع مشترک ملتها و دولتهای ایران و افغانستان مانعی قوی بر سر راه تداوم چنین استثناهایی هست و همیشه خواهد بود.

شیوع بیماری ویروسی همه‌گیر کرونا که به سرعت گستره جهانی به خود گرفت و از سوی سازمان بهداشت جهانی به عنوان "پاندمی" تاثیرگذار بر ۲۳۰ کشور در سطح دنیا اعلام شد فرصتی دیگر فراهم آورد تا باز هم نقش‌آفرینی  ایران و ایرانیان در کمک به مردم افغانستان جلوه نماید.

ظرف حدود چهار ماه از شیوع ویروس کرونا و گسترش بیماری کووید ۱۹ تاکنون مبلغ ۹۵ میلیارد ریال معادل حدود ۶۰۰ هزار دلار کمکهایی که افغانستانیهای مقیم ایران و  برخی کشورهای اروپایی بر اساس عرق ملی و ماهیت انساندوستی خود برای یاری هموطنانشان در داخل افغانستان فراهم نموده‌اند از طریق ایران به آن کشور منتقل و در اختیار نیازمندان قرار گرفته است.

بر اساس اعلام سه موسسه خیریه مستقر در مشهد، مهاجران افغانستانی ساکن ایران و برخی کشورهای اروپایی از ابتدای شیوع بیماری کرونا تاکنون از طریق ایران ۹۵ میلیارد ریال معادل حدود ۶۰۰ هزار دلار کمک را برای هموطنان خود به کشورشان ارسال کرده‌اند. 

این سه موسسه عبارتند از موسسه‌ خیریه امام جواد(ع)، بنیاد خیریه کرامت و خیریه سیدالشهدا(ع) که هر سه در مشهد فعالیت دارند.

مروری بر کمکهایی که بستر جذب آنها را ایران فراهم کرده است

مسوول خیریه سید الشهدا (ع) مهاجران افغانستانی مقیم مشهد گفت: از ۱۸ اسفند ماه ۹۸ کمکهای مرتبط با کرونا در این موسسه در شهرهای مختلف ایران و افغانستان آغاز شد.

غلام سرور حمیدی افزود: در مهمانشهر تربت جام سه نوبت مواد غذایی بهداشتی بین چهار هزار نفر توزیع شد که شامل اقلامی نظیر برنح، روغن، ماکارونی، رب، شکر، نخود، مرغ، چای و مواد شوینده و بهداشتی به ارزش دو میلیارد و ۴۵ میلیون و ۴۵۲ هزار ریال بود.

وی ادامه داد: در مشهد نیز سه نوبت اقلام خوراکی و بهداشتی بین دو هزار و ۱۵۵ خانوار افغانستانی به ارزش چهار میلیارد و ۵۶۶ میلیون و ۳۵۰ هزار ریال توزیع شده است.

مسوول خیریه سید الشهدا(ع) مهاجران افغاستانی همچنین به توزیع اقلام بهداشتی و معیشتی در شهرهای کرمان، زاهدان، تهران و اصفهان بین هزار و ۳۰۰ خانوار به ارزش یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال اشاره کرد.

حمیدی گفت: در هرات افغانستان نیز دو نوبت بسته معیشتی و بهداشتی و محلول ضد عفونی کننده برای مقابله با کرونا بین دو هزار و ۵۶۷  خانوار به ارزش ۱۲ میلیارد و ۱۶۸ میلیون ریال توزیع شد.

وی ادامه داد: در شهر کابل نیز دو نوبت مواد غذایی و شوینده بین هزار و ۳۹۰ خانوار با ۶ هزار و ۴۲۰ نفر جمعیت به ارزش ۳۵ هزار دلار معادل پنج میلیارد و ۶۶۸ میلیون و ۴۸۰ هزار ریال توزیع شد.

او به توزیع بسته های معیشتی برای ۴۲۰ خانوار در ولایات مزارشریف و فراه هم اشاره و بیان کرد: ارزش بسته های معیشتی توزیع شده در این مناطق افغانستان بیش از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال بوده است.

مسوول خیریه سید الشهدا (ع) مهاجران افغانستانی مقیم مشهد گفت:مجموع کمکهای توزیع شده توسط این موسسه  ۲۹ میلیارد و ۴۵۲ میلیون و ۱۲ هزار ریال بوده است که با توزیع آنها در مجموع ۹ هزار و  ۵۵۷ خانوار در قالب توزیع کمکهای معیشتی و بهداشتی مورد حمایت قرار گرفته اند.

حمیدی افزود: علاوه بر موارد یاد شده در ماه رمضان گذشته ۲۳ هزار پرس غذای گرم در هرات و هفت هزار و ۸۵۰ پرس غذای گرم در کابل توزیع شده است.

وی به کمک افغانستانی های مقیم کشورهای اروپایی به موسسه سیدالشهدا(ع) اشاره و بیان کرد: این موسسه در کشورهای هلند و آلمان دارای نمایندگی است با این حال ۶۵ درصد کمکها از تجار، اتباع و خیرین افغانستانی مقیم ایران تامین شده است.

عضو هیات مدیریه بنیاد خیریه کرامت هم در تشریح اقدامات این موسسه به خبرنگار ایرنا گفت: این موسسه تنها در ماه مبارک رمضان ۵۰۴ بسته معیشتی به ارزش یک میلیارد و ۳۳۰ میلیون ریال بین افغانستانی های مقیم مشهد و هزار و ۲۰۸ بسته معیشتی به ارزش چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال معادل حدود ۲۵ هزار دلار بین نیازمندان افغانستانی توزیع کرده است.

ابوذر محمدی افزود: علاوه بر بسته های معیشتی یاد شده در عید فطر گذشته برای ۷۲۸ کودک یتیم شیعه که پدران آنها در عملیاتهای تروریستی و درگیریهای افغانستان کشته شده‌اند نیز پوشاک تهیه و ارسال شده است.

وی اضافه کرد: خیرین از طریق این موسسه برای انجام پیوند کلیه یک دختر ۱۹ ساله در هرات بیش از یک میلیارد ریال هزینه کرده اند همچنین مبالغی نیز برای جراحی بیمار مغز و اعصاب در شهر کراچی پاکستان، درمان ستون فقرات بیماری در قندهار و درمان چند زائر افغانستانی پیاده روی اربعین در مشهد پرداخت شده است.

عضو هیات مدیریه بنیاد خیریه کرامت به تامین هزینه و مخارج ازدواج چندین زوج افغانستانی طی ماههای گذشته هم اشاره و بیان کرد: این خیریه ماهانه هزینه دیالیز شماری از اتباع افغانستانی مقیم مشهد را نیز تقبل می‌کند.

محمدی افزود: تعمیر منازل در افغانستان به ارزش دو هزار دلار معادل ۳۳۰ میلیون ریال و پرداخت شهریه سالانه ۴۳۰ هزار افغانی معادل ۹۳۰ میلیون ریال برای ۴۲۰ دانش آموز بی بضاعت و یتیم ساکن افغانستان از دیگر اقدامات این موسسه بوده است.

کمک به ۲۸۲ خانواده گرفتار در محاصره طالبان

عضو هیات مدیریه بنیاد خیریه کرامت همچنین گفت: ۲۸۲ خانواده شیعه در کنار یک زیارتگاه در منطقه ای کوهستانی و سخت گذر به نام شاه مقصود در ۴۰ کیلومتری شهر قندهار با شرایط سختی گذران زندگی می کنند و این موسسه کمک رسانی به آنان را به عنوان یک مورد خاص انجام داده است.

محمدی افزود: طالبان از دو سال گذشته این خانواده ها را تحریم کرده و به آنان هشدار داده تا این منطقه زیارتگاهی را ترک کنند تا این گروه بتواند به راحتی به مواضع دولت حمله کند و دولت نیز از این مجموعه جمعیتی به عنوان سپر انسانی استفاده می کند و اجازه خروج به آنان را نمی دهد، طالبان راههای منطقه را بسته است و امکان ارسال کمک به آنان از مسیرهای عادی وجود ندارد.

وی با استناد به تصاویر محدودی که از زندگی این خانوارها منتشر شده است ادامه داد: به دلیل عدم ارسال موادغذایی در منطقه این خانواده های شیعه مجبور به جوشاندن سبزه ها و خوردن گیاهان صحرایی شده بودند.

عضو هیات مدیریه بنیاد خیریه کرامت گفت: در راستای نجات این افراد بنیاد خیریه کرامت امسال بیش از  یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال روغن و آرد توسط مردم محلی و از راههای صعب العبور کوهستانی ارسال کرده است تا این افراد مجبور به ترک خانه خود نشوند.

محمدی همچنین به خرید و توزیع گوشت ۴۵ راس گوسفند با هزینه مهاجران افغانستانی مقیم کشورهای اروپایی اشاره کرد و افزود: بیشتر حامیان و خیرین این موسسه هزاره های افغانستانی هستند و عمده کمکها نیز به ولایات قندهار و هلمند ارسال می شود.

وی ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون و همزمان با بروز شرایط خاص ناشی از بیماری کرونا ۱۲ میلیارد و ۷۷۳ میلیون و ۶۹۰ هزار ریال از طریق این موسسه به اتباع افغانستان در این کشور کمک شده است.

او اضافه کرد: این کمکها در مجموع از مهاجران داخل و خارج ایران جمع آوری شده است که ۳۰ درصد این کمکها را افغانستانی های مقیم سوئد، آلمان و آمریکا در اختیار موسسه قرار داده اند.

مدیر عامل موسسه خیریه امام جواد(ع) هم به خبرنگار ایرنا در مشهد گفت: این موسسه ۶۰۰ خانواده با حدود هزار و ۵۰۰ نفر عضو را در شهر مشهد سالانه زیر پوشش دارد که علاوه بر این تعداد به هزار نفر خدمات جداگانه درمانی و آموزشی ارائه می دهد.

محمد قاسم هاشمی افزود: این افراد نیازمند شامل زنان سرپرست خانوار، خانواده های بی سرپرست، افراد بیمار، سالمندان و ازکار افتادگان هستند که در ۲۴ منطقه مشهد دسته بندی و کار توزیع اقلام حمایتی توسط یک گروه ۶۰ نفره از مهاجران در این موسسه انجام می‌شود.

وی ادامه داد: از اسفند سال گذشته که ویروس کرونا شیوع پیدا کرد ۵۰۰ خانوار آسیب دیده از کرونای مقیم مشهد نیز به این جمع افزوده شد و تا کنون دو نوبت سبد معیشتی و مواد بهداشتی و ضدعفونی کننده به ارزش هفت میلیارد ریال بین این افراد توزیع شده است.

او با بیان این که میانگین جمعیت خانوارها در افغانستان بیش از ایران و حدود پنج نفر است اضافه کرد: دفتر این موسسه از سال ۱۳۷۲ خورشیدی در هرات افغانستان تاسیس شده و دو هزار و ۵۰۰ خانوار مستمند را زیرپوشش گرفته است که البته با شیوع کرونا چهار هزار و ۵۰۰ خانوار دیگر که از شیوع این بیماری آسیب دیده اند نیز طی چند ماه گذشته از خدمات موسسه بهره مند شده اند.

حمایت از ۲۲ هزار دانش آموزی بی بضاعت در هرات

مدیر عامل موسسه خیریه امام جواد(ع) گفت: این موسسه خیریه به صورت ثابت ۲۲ هزار دانش آموز و هزار و ۴۰۰ معلم در قالب ۲۰ مدرسه در ولایت هرات را زیرپوشش خدمات مالی و آموزشی خود دارد که دست کم سه هزار نفر از آنان فقیر مطلق هستند و سالانه حدود ۳۰۰ هزار دلار هزینه حمایت از این تعداد دانش آموز است که خیرین آن را تامین می کنند.

هاشمی افزود: طی سه ماه نخست امسال افزون بر ۱۳ میلیارد ریال توسط مهاجران ساکن ایران و ۲۰۰ هزار دلار معادل حدود ۳۰ میلیارد ریال نیز از افغانستانی های خیر ساکن کشورهای اروپایی به این موسسه داده شده است تا در بخشهای مختلف خیریه در افغانستان هزینه کند.

وی عمده فعالیت این موسسه را در ولایت هرات عنوان کرد و ادامه داد: دفاتر این موسسه به جز هرات در ولایات کابل، قلعه نو، فراه، قندهار، هلمند و بادغیس نیز فعال است و طی سال جاری حدود ۱۰ میلیارد ریال برای نیازمندان در این مناطق هزینه شده است.

توزیع هزاران بسته معیشتی میان مهاجران افغانستانی مقیم مشهد توسط ایرانیان  

علاوه بر کمکهای یاد شده به همت نهادهای حمایتی در ایران از جمله کمیته امداد امام خمینی (ره)، آستان قدس رضوی و اداره کل اتباع و مهاجران خارجی خراسان رضوی طی اردیبهشت ماه امسال دو سری کمکهای معیشتی در قالب طرح مواسات و همدلی بین اتباع افغانستانی ساکن مشهد توزیع شد.

مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) خراسان رضوی در خصوص توزیع سری دوم این کمکها معادل دو هزار بسته کمک معیشتی میان مهاجران افغانستانی مقیم مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: توزیع این اقلام بین اقشار کم برخوردار مهاجران افغانستانی به همت اداره کل اتباع و مهاجران خارجی خراسان رضوی و همکاری این نهاد و آستان قدس رضوی انجام شد.

حبیب الله آسوده افزود: ارزش هر بسته کمک معیشتی اهدایی شامل اقلام خوراکی مانند برنج و روغن دو میلیون و ۵۰۰ هزار ریال بوده است.

عضو هیات امنا بنیاد خیریه کرامت متعلق به مهاجران افغانستانی در مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: مراکز خیریه مهاجران افغانستانی در مشهد با این طرح همکاری داشته و علاوه بر توزیع بسته‌های کمک معیشتی، کمک‌های آستان قدس رضوی را نیز میان مهاجران توزیع می‌کنند.

ابوذر محمدی افزود: علاوه بر بنیاد خیریه کرامت، موسسات خیریه سیدالشهدا (ع) و امام جواد (ع) نیز در توزیع کمک‌های نهادهای حمایتی ایرانی و کمک‌های تدارک دیده شده توسط سایر مهاجران افغانستانی همکاری داشته و هر موسسه خیریه توزیع بسته‌های معیشتی در یک منطقه از مشهد را بر عهده دارد.

هم اکنون ۳۲۰ هزار تبعه کشور افغانستان به صورت قانونی در استان خراسان رضوی سکونت دارند.

بر اساس آخرین آمار رسمی تاکنون ۲۰۰ هزار و ۲۶۲ نفر در ایران به بیماری کرونا مبتلا شده‌اند. این بیماری تاکنون جان ۹ هزار و ۳۹۲ تن  را در کشورمان گرفته است.  
همچنین تاکنون ۱۵۹ هزار و ۱۹۲ نفر از مبتلایان به کرونا در ایران بهبود یافته‌اند.  

"پاندمی کرونا" تاکنون در سطح جهان هشت میلیون و ۶۰۹  هزار و ۸۳۳ نفر را بیمار کرده و جان ۴۵۶  هزار و ۹۶۸ تن را در ۲۱۲ کشور گرفته است.
چهار میلیون و ۵۶۰ هزار و ۷۳ نفر از افراد مبتلا به کرونا در سطح جهان تاکنون درمان شده‌اند.
در این میان آمریکا با دو میلیون و ۲۶۳ هزار و ۹۸۲ بیمار کرونا و ۱۲۰ هزار و ۶۸۸ قربانی بیشترین آمار را به خود اختصاص داده و پس از آن به ترتیب کشوهای برزیل، روسیه، هند و انگلستان قرار گرفته‌اند.

بر اساس آخرین آمارهای رسمی، ایران در جدول شمار مبتلایان و قربانیان بیماری جهانگیر کرونا جایگاه دهم را در جهان دارد.