ایلام - ایرنا - اقتصاددان و مدرس دانشگاه‌های ایلام گفت: شیوع کرونا به جهانی شدن بیشتر فضای مجازی و اینترنت دامن می‌زند و بدنبال آن فرصت‌هایی برای نوآوری‌ در زمینه اقتصاد و پول ایجاد می‌شود.

اسفندیار محمدی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با حذف کرونا، کمتر شدن یا پیدا شدن واکسنی برای آن و همچنین با برداشتن محدودیت از مرزها و ارتباط کشورها با یکدیگر برخی تحولات اقتصادی به سمت تغییرات مثبت سوق پیدا می‌کند.

محمدی با بیان اینکه ممکن است تغییراتی نیز با از بین رفتن کرونا ماندگار باشد، افزود: روی‌آوردن به دنیای مجازی به خصوص در زمینه خدماتی مانند آموزش و تغییر فرهنگ‌ها از جمله رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و کاهش مراودات غیرضروری ممکن است به عنوان فرهنگی ماندگار شود و در آینده به همین شکل رفتار و همیشه خود را برای پیامدی مانند کرونا آماده کنند و به تبع آن زیرساخت‌ها نیز تغییر و به دنبال راه‌های میانبر برای ارتباطات باشند.

محمدی تاکید کرد: بنابراین این تغییرات پایدار خواهد ماند اما تغییرات اقتصادی، تولید، سود و سرمایه ممکن است کوتاه مدت باشد و پس از رفع این مشکل دوباره به حالت قبل بازگردد.

 به گفته وی، حتی در صورت کشف واکسن کرونا نیز تجاری شدن دوباره زیرساخت‌ها و خارج شدن جهان از رکود اقتصادی حداقل ۲ سال طول خواهد کشید.

تقویت زیرساخت‌های اینترنتی راهی برای رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و متوقف نشدن تولید

اقتصاددان ایلامی گفت: اولین گام برای مقابله عواقب منفی کرونا، ایجاد زیرساخت‌ها، تقویت فضای اینترنت و فضای مجازی خصوصا در زمینه‌های خدمات و آموزش، شیفت‌بندی مناسب حضور کارکنان در تمام بخش‌هاست به طوری که هم فاصله‌گذاری اجتماعی رعایت شود و هم اینکه تولید متوقف نشود.

وی با بیان اینکه با توجه به قاعده مزیت نسبی در اقتصاد، هیچ اقتصادی نمی‌تواند به صورت مطلق پایدار باشد و به تولید خود ادامه دهد و باید در این میان مبادلاتی صورت گیرد، اظهار داشت: همه دنیا با تمام تمهیدات علمی و زیرساخت‌های مناسب نگران موج بازگشت کرونا هستند و در کشور ما نیز باید برنامه‌ریزی لازم برای ماندگاری طولانی‌مدت کرونا اندیشیده شود.

وی یادآور شد: در کشور ما زیرساخت‌ها بخصوص زیرساخت‌های اقتصادی و مجازی مرتبط با اصناف ضعیف است و مردم نیز مجبورند برای حفظ زندگی‌شان بیرون از خانه و با حضور فیزیکی کار کنند.

وی اضافه کرد: برای ساماندهی به این امور تهیه زیرساخت‌ها بخصوص زیرساخت‌های ارتباطی، اقتصادی، جذب‌سرمایه‌گذاری خارجی و توزیع مناسب درآمد ضروری است.

 محمدی تصریح کرد: دولت باید درآمدهایی را در اختیار قشر آسیب‌پذیر قرار دهد و افراد کمتری با حضور فیزیکی در جامعه حضور یابند و در این رابطه باید سیاست‌هایی برای جلوگیری از تورم بیشتر اتخاذ شود چرا که با افزایش تورم قطعا حضور فیزیکی مردم بیرون از خانه بیشتر خواهد بود.

رییس دانشگاه علمی کاربردی ایلام گفت: دولت باید سیاست‌های لازم را با هماهنگی بین سازمان مرکزی و سازمان‌های محلی به صورت هماهنگ در راستای یک سیاست کلی و پروتکل‌های مشخص و در نهایت در قالب سیاست‌های جهانی پیش ببرد.

وی تاکید کرد: نمی‌توان یک پروتکل را در مورد یک صنف، فعالیت اقتصادی و خدماتی ارائه داد بدون اینکه با سیاست‌های کلی، جهانی و بهداشتی همخوانی داشته باشد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: شعار سازمان بهداشت جهانی از ابتدا تاکنون "تست تست تست" بوده است یعنی نمونه‌گیری ضروری است و تا اینکار در کشور ما به طور کامل انجام نشود نمی‌دانیم در هر صنفی، منطقه یا استانی چند نفر بیمار وجود دارد.

محمدی تاکید کرد: وقتی اطلاعات شفاف در این زمینه وجود نداشته باشد به طور قطع مهار بیماری و اتخاذ سیاست در رابطه با آن هم ابتر خواهد ماند بنابراین ما باید تا آنجا که می‌توانیم به لحاظ بهداشتی تست‌ها را افزایش دهیم و مشخص کنیم کدام مناطق پرخطر یا کم خطرند و به تبع آن سیاست‌های ملی محلی مناسب را در چارچوب سیاست‌های جهانی اتخاذ کنیم که مورد تایید و علمی باشد و بتوانیم بر این مشکل غلبه کنیم.

ایران پس از کرونا متفاوت خواهد بود

اقتصاددان ایلامی گفت: ایران پس از کرونا با ایران پیش از کرونا به دلیل اینکه فاصله‌های اجتماعی همچنان باید رعایت شود و بعضی زیرساخت‌های آسیب دیده باید بازسازی شوند متفاوت خواهد بود.

محمدی اظهار داشت: به دلیل آسیب اصناف و ماندن اقشار بسیاری از مردم در خانه  و عدم پاسخگویی نیازهای خانواده‌شان به لحاظ اقتصادی و جبران گذشته زمان زیادی باید سپری شود تا اقتصاد به حالت اولیه بازگردد که البته بستگی به زمان ماندن کرونا دارد.

وی تصریح کرد: حتی با فرض اینکه کرونا در ایران پایان یابد تبعات اقتصادی، اجتماعی، فردی و فرهنگی زیادی بوجود خواهد آمد و در این زمینه باید سیاست‌های لازم اتخاذ شود.

محمدی گفت: از طرفی به دلیل همین محدودیت‌ها تمهیدات بخش آموزش و روی آوردن به فضای مجازی و الکترونیکی بیشتر می‌شود که خود یک مزیت است، از سویی دیگر نیروهای زیادی که در سازمان‌های دولتی، غیردولتی و شرکت‌ها مشغول بوده‌اند هم اکنون با این شیفت‌بندی‌ها مشخص شده است که مازاد هستند و این موضوع می‌تواند سرآغازی برای کاهش هزینه‌ها  و تحول بسیار بزرگی باشد.

دو سوم تولید ناخالص ملی در دست دولت است

مدرس دانشگاه‌های ایلام گفت: بدلیل اینکه اقتصاد ایران بیشتر دولتی است بیش از دو سوم تولید ناخالص ملی و اتخاذ سیاست‌ها در دست دولت است و بخش خصوصی توان زیادی در تصمیم‌گیری ندارد.

محمدی اظهار داشت: در ابتدا دولت باید زیرساخت‌ها را درست کند و شفافیت اطلاعاتی داشته باشد و ارتباطات خود با کشورهای پیشرو در زمینه علمی را بیشتر کند و با احتیاط بیشتری با نظام‌هایی که شفافیت اطلاعاتی ندارند در زمینه‌های اقتصادی رفتار کند.

وی افزود: از طرفی زیرساخت‌های اجتماعی، فرهنگی، بهداشتی و اقتصادی باید در کشور ایجاد شود که مردم بتوانند با پشتوانه آن زیرساخت‌ها به کسب و کار بپردازند و انتقال بیشتری از اقتصاد دولتی به اقتصاد خصوصی صورت گیرد.

اقتصاددان ایلامی تاکید کرد: تا آنجا که ممکن است رقابت اقتصادی وجود داشته باشد تا شرکت‌ها و سازمان‌ها بتوانند با افراد کمتری کار و تولید را انجام دهند و این مازاد نیرو که خودش هزینه‌های بزرگی را برای شرکت‌ها دارد، کاهش پیدا کند.

وی یادآور شد: با چابک‌سازی اقتصاد کشور می‌توان در مواجهه با این تغییرات محیطی و بحران‌ها بهتر عمل کرد از جمله می‌توان با توجه ویژه به سازمان بورس بعنوان زیرساخت مناسبی برای جذب سرمایه، به صورت آزاد و با تحلیل درست وارد دنیای بازار شوند.

محمدی تاکید کرد: با کاستن از استخدام در بخش دولتی و کاهش هزینه‌های مبادله، دولت بتواند این زیرساخت را فراهم کند که بتوانیم حداقل پس از کرونا سریعتر از حالت رکود خارج شویم و به یک حالت طبیعی و نرمال در بخش‌های مختلف بازگردیم.

سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون ۲۰۲ هزار و ۵۸۴ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند و با فوت ۱۱۵ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، شمار جان باختگان کرونا در کشور به ۹ هزار و ۵۰۷ نفر رسید.

سیما سادات لاری روز شنبه درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در کشور و موارد فوت ناشی از این ویروس بیان کرد: در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر امروز (۳۱ خرداد ۱۳۹۹) و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۳۲۲ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۵۹۵ مورد بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور ۲۰۲ هزار و ۵۸۴ رسید.

وی ادامه داد: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۱۵بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری تاکنون به ۹ هزار و ۵۰۷ نفر رسید.

معاون وزیر بهداشت گفت: خوشبختانه تا کنون ۱۶۱ هزار و ۳۸۴ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. همچنین ۲۸۴۲ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.

لاری بیان کرد: تاکنون یک میلیون و ۳۹۵ هزار و ۶۷۵ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: استانهای خوزستان، خراسان رضوی، کرمانشاه، آذربایجان های شرقی و غربی، گلستان و کردستان در وضعیت هشدار قرار دارند.