تهران- ایرنا- دو ملت بزرگ ایران و افغانستان با توجه به سابقه روابط برادرانه و مستحکم، هرگز به دشمنان مشترکشان اجازه نخواهند داد با بزرگنمایی حوادث رخ داده اخیر، بین آنان فاصله بیاندازند و سفر هیات بلند پایه افغانستان به ایران و دیدار با مقامات کشورمان؛ به خوبی بیانگر آن است.

با سفر هیات عالی رتبه افغانستان به ایران، تلاش دشمنان روابط و اتحاد دو دولت و ملت برای ایجاد اختلاف و کدورت؛ ناکام ماند. طی دو ماه گذشته حوادث غمباری برای برادران مهاجر افغان در راه ورود به ایران روی داده بود که دل هر دو ملت را به درد آورد.  

اکنون که بیش از ۴۰ سال است ایران مأمن و پناهگاه خواهران و برادران مهاجر افغان شده و آنان برای گریز از خطرات ناشی از جنگ های خانمان سوز طی این سال‌ها و حملات تروریستی گروه‌های معاند اعم از طالبان و داعش و ... به سوی کشور مهربانی‌ها گسیل شده‌اند، دست پنهان دشمنان دو ملت در آستین قاچاقچیان انسان حوادث دردناکی را برای آنان رقم زد.

در همین راستا، دشمنان دو ملت با بهانه قراردادن این رخدادها اقدام به تحریک تعداد معدودی از مردم همزبان و هم کیش افغانستان کردند تا با توهین به بزرگان دو ملت، روابط آنها را به سوی گسست و تاریکی ببرند.

روابط میان ایران و افغانستان به عنوان دو همسایه قدیمی به دلیل منافع مشترک فرهنگی، سیاسی و اقتصادی همواره برای هر دو کشور حائز اهمیت بوده است. در سال‌های اخیر نیز این همکاری‌ها افزایش یافته و دو کشور توافق نموده‌اند که با تهیه و امضاء سند جامع همکاری مشترک ساختار مناسبات دوجانبه را مستحکم کنند.

دولت جمهوری اسلامی ایران در این راستا، به منظور بررسی حادثه مرزی هیاتی از مسوولان بلند پایه وزارت امور خارجه را با هدایت محسن بهاروند معاون حقوقی وزیر خارجه، سیدرسول موسوی دستیار وزیر خارجه و نماینده مرزبانی به افغانستان فرستاد.

اکنون در ادامه این دیدارها و مذاکرات جهت حل مشکلات پدید آمده، محمد حنیف اتمر سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی افغانستان پیش از ظهر یکشنبه در راس هیاتی بلند پایه مرکب از ۴۵ تن از مقامات عالیرتبه دولت افغانستان جهت یک دیدار رسمی دو روزه وارد تهران شد و با محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار کرد.

در این ملاقات، ظریف حمایت های مردم و دولت ایران از مردم افغانستان در سال‌های جهاد به رغم مشکلات و کمبودهای ناشی از تحریم‌های خارجی علیه مردم ایران، میزبانی از بیش از سه میلیون نفر از اتباع افغانستان در جمهوری اسلامی ایران در طول ۴۰ سال گذشته، فراهم نمودن امکان اشتغال به تحصیل رایگان بیش از ۵۲۰ هزار دانش آموز افغان در مدارس ایران بر اساس فرمان مقام معظم رهبری و پذیرش بیش از  ۲۲ هزار دانشجوی افغان در دانشگاه های ایران را، نشانگر حسن نیت و احساسات برادرانه مردم و دولت ایران نسبت به مردم و دولت افغانستان دانست و دستور اخیر ریاست محترم جمهوری برای درمان رایگان اتباع افغان مبتلا به کرونا در بیمارستان های کشور را به عنوان نمونه دیگری از این همراهی و همکاری با دولت و مردم افغانستان برشمرد.

حنیف اتمر نیز متقابلا از حمایت‌های مستمر جمهوری اسلامی ایران از مردم افغانستان در طول ۴ دهه گذشته قدردانی کرده و با اشاره به حضور نمایندگانی از تمام بخش های دولت افغانستان در هیات همراهش، هدف از سفر هیات را تلاش برای رفع نگرانی ها و حل مشکلات و فراهم کردن زمینه توسعه و ارتقاء روابط دانست.

سرپرست وزارت خارجه افغانستان نقش موثر و برجسته جمهوری اسلامی ایران در ایجاد اجماع منطقه‌ای و بین‌المللی در جهت حمایت از دولت و قانون اساسی جمهوری اسلامی افغانستان، ایجاد آتش بس و کمک برای آغاز گفت وگوهای بین الافغانی را برادرانه و کلیدی دانست و خواهان تداوم ایفای این نقش سازنده از سوی جمهوری اسلامی ایران برای پیشبرد روند صلح در افغانستان شد.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هجمه اخیر رسانه ای و تحرکات برخی بازیگران خارجی و جریانات سیاسی داخل افغانستان که با سوء استفاده از حوادث تلخ پیش آمده برای اتباع افغانستان در هفته‌های اخیر صورت گرفت را، تلاشی با هدف مخدوش کردن همکاری نزدیک و فضای برادرانه حاکم بر روابط دو کشور دانست و ابراز امیدواری کرد دولت افغانستان مراقبت بیشتری در جهت ممانعت از فعالیت‌های مخرب بدخواهان روابط دو کشور صورت دهد.

 در این سفر، سید انور سادات سرپرست وزارت کار و اموراجتماعی افغانستان نیز در ترکیب این هیأت به تهران سفر کرده و با محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دیدار و گفت‌وگو کرد.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران در دیدار با همتای افغانستانی خود، تفاهم‌نامه بین دو کشور ایران و افغانستان در حوزه کار را یک مسئله مهم خواند و تأکید کرد، مسائل کاری بین ایران و افغانستان باید تعیین تکلیف شود.

شریعتمداری در این دیدار گفت: “نباید اجازه دهیم این حوادث رخ دهد و روابط دو کشور لطمه ببیند. استقلال مرزها و رابطه مرزها با یکدیگر خیلی مهم است. ایجاد هویت برای مهاجران افغانستانی حائز اهمیت است و باید شرایط مطلوب‌تری را برای مهاجران افغانستانی ایجاد کنیم”.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران افزود: پیش از این تفاهم نامه‌ای بین ایران و افغانستان تهیه شده و به امضا رسیده بود و در آن سند، تمام همکاری‌های بین ایران و افغانستان اشاره شده و برای پیگیری آن کمیته مشترکی تشکیل شده است تا بررسی‌های لازم را انجام دهد. در این سند به تمام همکاری‌های دوجانبه در تمامی حوزه‌ها پرداخته شده و به زمینه‌های متقابل همکاری در این سند اشاره شده است.

وی ادامه داد: سازوکارهای این تفاهم و وظایف هر یک از طرفین در کمیته مشترک باید مشخص شود.

شریعتمداری خاطرنشان کرد: “شرایط کار مهاجران افغانستانی در ایران رو به رشد است و بیش از ۳۰ هزار کارفرمای افغانستانی در ایران داریم که فعالیت می‌کنند و نظم بخشیدن به این روند خواسته ماست و تقسیم کار باید صورت بگیرد، اگر این مسیر را طی کنیم به نتایج خوبی می‌رسیم”.

 وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران گفت: “تراز تجاری ایران و افغانستان به صورت واقعی، تراز خوبی است و همکاری دو جانبه به رشد اقتصادی دو طرف کمک می‌کند. آمادگی داریم در حوزه دارو، فولاد و پتروشیمی با کشور افغانستان همکاری کنیم.

ابراهیمی، مدیرکل اشتغال اتباع خارجی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران نیز در سخنانی گفت: برای هزار و ۴۰۰ تن از اتباع متخصص افغانستان پروانه کار صادر کردیم که ۱۵ نفر از این تعداد پزشک و پرستار بودند و در مراکز خصوصی مشغول به کار هستند. تعدادی از این افراد دارای شرکت هستند و در حوزه‌های مختلف کار می‌کنند که ۶۰ درصد در حوزه ساختمانی و ۴۰ درصد در حوزه خدماتی مشغول کار هستند.

وی گفت: در زمان کرونا شهروندان افغانستانی که تحت پوشش قرار داشتند، از خدمات درمانی یک‌سان برخوردار بودند. سال گذشته آیین نامه‌ای تدوین شد تا خدمات اتباع افغانستانی مورد توجه قرار گیرد و تسهیلاتی تخصیص یابد.

ابراهیمی افزود: بیش از ۷۰۰ هزار اتباع افغانستانی به صورت غیرمجاز زندگی و کار می‌کنند و باید کشور افغانستان این افراد را شناسایی و هویت‌یابی کند تا از شرایط بهتری برخوردار شوند.

قابل ذکر است وزارت امور مهاجرین افغانستان پیشتر اعلام کرد که ایران با میزبانی از ۲.۵ میلیون نفر، بزرگترین میزبان مهاجران و پناهندگان افغانستانی در جهان است.

«رضا باهر» معاون سخنگوی وزارت مهاجرین افغانستان گفت که این کشور ۶.۵ میلیون مهاجر و پناهنده در جهان دارد.

وی درباره پراکندگی مهاجران و پناهندگان افغان نیز خاطرنشان کرد که ایران و پاکستان به ترتیب از ۲.۵ و ۲.۴ میلیون شهروند افغانستان میزبانی می‌کنند.

برچسب‌ها