سمنان- ایرنا- اعتیاد بلای خانمان سوزی است که لازمه پیشگیری از گرفتاری جوانان و نوجوانان این مرز و بوم در این مرداب باتلاقی، آموزش، آگاهی بخشی و استفاده از ظرفیت مشارکت مردمی و اجتماعی کردن مسوولیت مبارزه و اصلاح قوانین است.

بیست و ششم ژوئن برابر با پنجم تیر روز جهانی مبارزه با مواد مخدر نامگذاری شده تا اهمیت موضوع بر جامعه جهانی بیش از پیش نمایان شود و بشر امروز بداند مبارزه با مواد مخدر در عصر کنونی به یک موضوع فنی و معادله چند مجهولی و پیچیده تبدیل شده است و ارتقای آگاهی و آموزش لازمه حل این معادله چند مجهولی است و با روش‌های سنتی نمی‌توان با این پدیده مقابله کرد و باید راهبردهای مبارزه با مواد مخدر به‌ روز شود.
راهکارهای مبارزه با مواد مخدر در بخش پیشگیری باید تقویت شود و آموزش به جوانان و نوجوان به منظور جلوگیری از گرایش آنان به اعتیاد بومی‌سازی شود.
اعتیاد هیولای بی اخلاقی است که مختص قشر خاصی از جامعه نیست و فقیر و غنی، زن و مرد، کهنسال، بزرگسال، جوان و نوجوان و با سواد و بی سواد را درگیر خود می‌کند.
پیشگیری از گرایش جامعه جوان، نخبه و فعال به اعتیاد از طریق ارائه آموزش‌های متناسب به منطقه و آداب و رسوم به افراد و آموزش نحوه برخورد به اطرافیان مانند والدین و مراکز آموزشی که با افراد در تماس هستند، محقق می‌شود.
در جامعه باید به گونه‌ای اطلاع رسانی شود تا اعتیاد همچون کرونا برای مردم حساسیت ایجاد کند و برای ریشه‌کن شدن آن تلاش کنند.
جامعه امروز تمام آمار ابتلا و مرگ و میر ناشی از کرونا را با دقت رصد می‌کند و برای سلامت خود نکات بهداشتی را رعایت می‌کند و اکنون باید نسبت به دام اعتیاد در جامعه به‌گونه‌ای اطلاع‌رسانی و بر آموزش تمرکز شود تا مقابله با اعتیاد به یک مسوولیت اجتماعی تبدیل شود.
در کنار اقدام های پیشگیرانه برای مقابله با اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر لازم است در برخی موارد قوانین مورد بازنگری قرار بگیرد به طور مثال به گفته کارشناسان در قانون معتاد مجرم نیست و بیمار تلقی می‌شود و یا اینکه به گفته کارشناسان برای درمان قطعی یک معتاد ۲ سال زمان لازم است، اما اکنون بعد از چند ماه درمان معتاد بهبودیافته به حال خود رها می‌شود که معمولا این افراد دوباره به سمت اعتیاد گرایش پیدا می‌کنند و دائم یک چرخه ناقص شناسایی و دستگری معتاد متجاهر، مدتی کوتاه درمان و سپس رها سازی تکرار دوباره چرخه ناقص رخ می‌دهد.
مقابله با اعتیاد تنها مربوط به دستگاه خاصی نیست و تمام دستگاه‌های اجرایی باید پای کار باشند و در این زمینه همکاری و هم‌افزایی داشته باشند به طور مثال برای تخریب ساختمان‌های مخروبه که به محلی برای حضور معتادان و رد و بدل مواد مخدر تبدیل شده است همه دستگاه‌های اجرایی باید پای کار باشند.
کشور به دلیل قرارگیری در مسیر ترانزیت حمل مواد مخدر به کشورهای اروپایی و استان سمنان به دلیل موقعیت جغرافیایی، همجواری با کویر و قرارگیری در مسیر ترانزیتی و همجواری با چندین استان کشور از معبرهای مهم در زمینه قاچاق مواد مخدر به شمار می‌رود که مسوولان برای سد راه دشمنان اقدام های نوینی را در این استان اجرایی کردند.
 


زنان در زمینه اعتیاد شکننده‌تر از مردان هستند
پژوهشگر حوزه درمان و کاهش آسیب اعتیاد گفت: شکنندگی بانوان در زمینه اعتیاد بیشتر از مردان است و افزایش تعارضات خانوادگی و چالش‌های روابط بین والدین موجب افزایش استرس و فشار بیشتر در دختران جوان و نهایتا گرایش آنان به اعتیاد می شود.
مجتبی رجب پور افزود: فشار کاری والدین و افزایش مشغله آنان در دختران این احساس را به وجود می آورد که مورد غفلت و بی توجهی واقع شدند و این احساس نیز خود از عوامل زمینه‌ساز گرایش دختران به اعتیاد است.
وی ادامه داد: خیانت همسران و مشکلات روابط عاطفی و زناشویی نیز زنان را در مسیر انواع آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد قرار می دهد.
مدرس روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی سمنان بیان کرد: توجه زیاد و کاذب به معیارهای زیباشناختی، استفاده از داروهای روانگردان برای لاغری نیز موجب آسیب پذیری بیشتر بانوان می شود.
پژوهشگر حوزه درمان و کاهش آسیب اعتیاد اظهار داشت: آموزش و اطلاع‌رسانی به جامعه، آموزش مهارت‌های موثر در زندگی از دوران کودکی به افراد، تقویت عزت نفس افراد از دوران کودکی و توجه به فرزندپروری صحیح از نکات مهم و بازدارنده از اعتیاد در نوجوانی و جوانی است.

سهم پنج درصدی زنان در متهمان دستگیر شده در زمینه مواد مخدر
رییس پلیس مبارزه با موادمخدر استان سمنان گفت: پنج درصد از متهمان دستگیر شده در استان سمنان در زمینه مواد مخدر را زنان تشکیل می‌دهند.
سرهنگ عباس نادعلی ابراز داشت: در سه ماه نخست امسال ۹۹۶ متهم در زمینه مواد مخدر دستگیر و چهار هزار و ۳۲۴ کیلوگرم انواع مواد مخدر در استان سمنان کشف شد.
وی ادامه داد: حدود نیمی از متهمان مواد مخدر را در استان افراد دارای تحصیلات زیر دیپلم تشکیل می‌دهند.
وی بیان کرد: تحصیلات ۳۸ درصد متهمان دستگیر شده استان سمنان در سه ماه نخست امسال دیپلم، ۲۹ درصد سیکل، ۱۳ درصد ابتدایی، ۷ درصد بی سواد و چهار درصد فوق لیسانس است.
وی تصریح کرد: سال گذشته ۳۴ درصد متهمان دستگیر شده در استان در زمینه مواد مخدر را دارندگان مدرک تحصیلی دیپلم تشکیل می‌دادند و همچنین سال گذشته ۹ نفر با مدرک تحصیلی دکتری در زمینه مواد مخدر دستگیر شدند که نشان می‌دهد دشمنان نخبگان را هدف گرفته‌اند.
وی اظهار داشت: ۶۳ درصد کشف مواد مخدر در سه ماه نخست امسال در استان  سمنان مربوط به تریاک، ۱۴ درصد مربوط به حشیش، ۱۰ درصد مربوط به هرویین، هفت درصد مربوط به مرفین و یک درصد مربوط به کراک بود.
وی تصریح کرد: سه ماه نخست امسال ۱۵ باند حرفه ای قاچاق مواد مخدر توسط پلیس استان سمنان منهدم شد که اعضای سه باند مسلح بودند.
به گفته نادعلی، ۴۲ درصد متهمان دستگیرشده در استان سمنان سه ماه نخست امسال نگهدارنده مواد مخدر، ۳۷ درصد خرده فروش، ۲۴ درصد معتاد، سه درصد حمل کننده و سه درصد قاچاقچی حرفه‌ای بودند.
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان سمنان خاطرنشان کرد: رسانه‌ها نقش مهم و کلیدی در حوزه پیشگیری از مواد مخدر دارند و می‌توانند با ارایه آموزش‌های لازم و اطلاع‌رسانی به والدین در پیشگیری از شیوع اعتیاد در جامعه کمک کنند.
به گفته نادعلی در بخش قضایی، کیفری و انتظامی در زمینه مبارزه با مواد مخدر در استان سمنان در سال‌های گذشته اقدامات خوبی انجام شد، اما در بخش اجتماعی غفلت شده است و باید این مقوله مهم بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.
وی اضافه کرد: زنگ خطر واقعی افزایش اعتیاد در زنان و کاهش سن اعتیاد در ۱۵ سال اخیر در کشور به صدا در آمده است و میانگین سن اعتیاد در کشور ۲۴ سال و شروع سن اعتیاد ۱۳ تا ۱۴ سال گزارش شده است.
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان سمنان گفت: ۵.۴ درصد جمعیت ۱۵ تا ۶۴ ساله کشور که جمعیت فعال محسوب می‌شود اعتیاد دارند.


مشارکت مردمی لازمه ریشه‌کنی اعتیاد
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سمنان گفت: مبارزه با مواد مخدر به تنهایی و توسط یک نهاد خاص امکان‌پذیر نیست و مشارکت مردمی بر مبنای اعتماد و سرمایه اجتماعی لازمه ریشه‌کنی بلای خانمان سوز اعتیاد است.
حسن ارگی در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: تمام ظرفیت‌ها برای جلب مشارکت‌های مردمی به منظور ریشه‌کن شدن اعتیاد استفاده شود.
وی ادامه داد: اقشار مختلف جامعه مانند روحانیان ، معلمان ، استادان دانشگاه‌ها ، هنرمندان ، ورزشکاران و اصناف با همکاری دستگاه‌های دولتی و غیردولتی باید پای کار باشند و برای ریشه‌کن‌سازی اعتیاد همکاری کنند.
وی بیان کرد: اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر فرآیندی است که طی آن افراد و قشرهای مختلف جامعه در روند مبارزه با مواد مخدر در بخش های گوناگون مشارکت کنند و نقش‌های کلیدی به عهده گیرند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سمنان تاکید کرد: افزایش آگاهی اجتماعی، اعتماد اجتماعی و سرمایه اجتماعی برای افزایش مشارکت مردمی نکته مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.

طرح یاری‌گران زندگی اقدامی موثر در پیشگیری از اعتیاد در بین دانش‌آموزان
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سمنان تصریح کرد: اجرای طرح یاری گران زندگی به منظور نهادینه کردن رویکرد اجتماعی مبارزه همه جانبه با مواد مخدر و روانگردان‌ها با مشارکت حداکثری مردم و مسوولان از جمله اقدامات انجام شده از سوی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سمنان است.
وی اضافه کرد: طرح یاری‌گران زندگی در سه بخش پیشگیری از اعتیاد، درمان و کاهش آسیب، صیانت و حمایت اجتماعی در سطح ملی تدوین و به مرحله اجرا درآمده است.
وی خاطرنشان کرد: ستاد مبارزه با مواد مخدر با وزارت آموزش و پرورش تفاهم‌نامه همکاری برای اجرای طرح یاری‌گران زندگی امضا کرده و در استان سمنان هم این طرح اجرایی شده است.
ارگی یادآور شد: اجرای برنامه های پیشگیری از اعتیاد در محیط‌هایی مانند خانواده و محله‌ها از طریق برگزاری کارگاه آموزشی ، همایش ، جشنواره ، نمایشگاه و توزیع بسته های آموزشی از دیگر برنامه‌های شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سمنان است.
وی تصریح کرد: شناسایی ، تعقیب و انهدام شبکه های قاچاق مواد مخدر و مقابله با عوامل اصلی استان و خارج از استانی و اجرای طرح‌های ویژه جمع آوری خرده فروشان مواد مخدر و روانگردان‌ها برای کاهش دسترسی به مواد مخدر از دیگر برنامه‌ها برای مقابله با اعتیاد است.
ارگی، اجرای طرح پیشگیری از کشت شاهدانه و خشخاش با همکاری دستگاه‌های مرتبط و رصد و کنترل کویر را از دیگر برنامه‌های مقابله با اعتیاد در استان سمنان برشمرد.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سمنان گفت: رصد ارائه حمایت‌های اجتماعی به‌منظور صیانت از معتادان بهبودیافته و خانواده آنان به ویژه آموزش‌های فنی و حرفه ای ، اشتغال و توانمندسازی و استانداردسازی فعالیت سازمان‌های مردم نهاد فعال درحوزه مبارزه با مواد مخدر با جدیت پیگیری می‌شود.

مقابله با اعتیاد نیازمند یکپارچه‌سازی نظارت اجتماعی

مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سمنان گفت: تدوین و اجرایی شدن برنامه یکپارچه‌سازی نظارت اجتماعی لازمه دستیابی به نتیجه مطلوب در ریشه‌کن شدن آسیب‌های اجتماعی مانند اعتیاد است.

امیر بینابی ابراز داشت: دستگاه‌های اجرایی مختلف در مقابله با آسیب‌های اجتماعی مانند اعتیاد نقشه راه و برنامه‌ای جداگانه دارند و باید دستیابی به نتیجه مطلوب یکپارچه‌سازی صورت بگیرد.

وی ادامه داد: اکنون در مبارزه با اعتیاد نقشه ‌راه واحد در استان سمنان وجود ندارد و باید برنامه یکپارچه‌سازی نظارت اجتماعی تدوین شود.

مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سمنان بیان کرد: ۸۰ درصد آسیبهای اجتماعی در ۲۰ درصد مناطق استان رخ می‌دهد و آموزش و آگاهی بخشی و توانمندی اهالی این مناطق موثر در کاهش آسیب اجتماعی است.

وی یادآور شد: استفاده از مشارکت مردمی و ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد نقشی موثر در پیشگیری و مقابله با اعتیاد دارد و باید استفاده از این ظرفیت بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.

بینایی خاطر نشان کرد: ۴۰۰ تشکل مردم نهاد در استان سمنان وجود دارد که از این تعداد ۱۵۵ تشکل از سوی فرمانداری‌ها ثبت شده است.

مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سمنان گفت: توانمندسازی و آموزش به تشکل‌های مردم نهاد برای  آگاهی بخشی به جامعه هدف به منظور پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی نکته مهمی است که باید مدنظر باشد.


اختصاص کمترین وفات ناشی از سوء مصرف مواد مخدر در کشور به استان سمنان
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سمنان گفت: سمنان در شاخص کمترین تعداد فوت‌شدگان ناشی از سوء مصرف مواد مخدر رتبه اول کشور را به خود اختصاص داد.
ارگی ابراز داشت: فوت ناشی از سوء مصرف مواد مخدر در حوزه زنان در استان سمنان  ۲۰ درصد و در حوزه مردان ۴۰ درصد در سال ٩٨ کاهش یافت.
وی ادامه داد: مقابله با بلای خانمان‌سوز اعتیاد با رهیافت‌های اصولی و تلاش نیروی انتظامی، دانشگاه علوم پزشکی و بهزیستی برای جمع آوری معتادان متجاهر در دستور کار شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سمنان قرار دارد.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سمنان  تصریح کرد: بیش از ۱۲ تن مواد مخدر سال ٩٨ در استان کشف شد که این میزان مواد مخدر کشف شده نسبت به  سال ۹۷ افزایش ۴۳ درصدی داشت.
وی خاطرنشان کرد: از ابتدای سالجاری تا کنون حدود سه‌هزار و ۳۰۰  کیلوگرم مواد مخدر در استان سمنان کشف شد.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سمنان اظهار داشت: بر اساس آمار نیروی انتظامی استان، یک هزار نفر خرده فروش مواد مخدر، ۴۰ نفر از فروشندگان کلان و یک هزار و ۴۴ نفر مصرف کننده مواد سال گذشته در استان دستگیر شدند .

اعتیاد ریشه ۷۰ درصد جرایم در دامغان
فرمانده انتظامی دامغان گفت: بیشترین دستگیری‌های شهرستان را افراد جوان، بیکار، معتاد و زیر ۴۰ سال تشکیل می‌دهند و ۷۰ درصد جرایم ریشه در اعتیاد دارد.
سرهنگ سیدرضا علوی ابراز داشت: سه ماهه نخست امسال یکهزار و ۲۷۲ کیلوگرم انواع مواد مخدر در سطح شهر و جاده‌های برون شهری شهرستان دامغان کشف شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۳۰۰ درصد افزایش داشته است. 
علوی اضافه کرد: در راستای مبارزه با جرایم از ابتدای سال ۹۹ تاکنون ۱۶۰ پاتوق و باند فساد اخلاقی، مواد مخدر و سرقت متلاشی شده است. 
فرمانده انتظامی دامغان بیان کرد: سه‌ماهه نخست امسال ۲۰۸ نفر در شهرستان دامغان دستگیر شدند که از این تعداد ۱۰۰ مورد مربوط به مواد مخدر بود. 

کویر سمنان زیربال‌های امنیت‌آفرین پهپاد پلیس
جانشین فرمانده انتظامی استان سمنان اظهار داشت: امنیت مناطق کویری استان با اشراف اطلاعاتی پلیس استان با بهره گیری از فناوری پهپاد دوچندان شد.
سرهنگ سید علی میراحمدی تصریح کرد: پلیس برای برقراری نظم و امنیت هر روز خود را به فناوری های نوین مجهز می‌کند.
وی  با اشاره به به کارگیری پهپادها برای ارتقاء امنیت در مناطق کویری استان سمنان افزود: پلیس استان با این ابزار پیشرفته اشراف اطلاعاتی خود را در مقابله با اقدامات سوداگران مرگ در کویر پهناور مرکزی افزایش داد و کویر را برای قاچاقچیان مواد مخدر به منطقه ای ناامن مبدل کرد.
وی با بیان اینکه کیفیت بالای تصویربرداری امکان شناسایی دقیق را حتی در شب برای پلیس به خوبی فراهم می کند خاطرنشان کرد: با اطلاعاتی که پهپادها در اختیار پلیس قرارمی‌دهد، گشت های کویری به صورت بسیار هدفمند به کارگیری خواهد شد.
جانشین فرمانده انتظامی استان سمنان به برنامه‌ریزی‌های گسترده و دقیق برای تامین آرامش مردم و مبارزه بی امان با قاچاق مواد مخدر اشاره کرد و گفت : تقدیم هزاران شهید و جانباز در این راه عزم جدی پلیس در برچیدن بساط اعتیاد را نشان می دهد.

همه در قبال پیشگیری از اعتیاد مسوولیم

همه آحاد جامعه شامل مردم و مسوولان، زنان و مردان و عوامل آموزش در دانشگاه ها و مدارس هم چنین رسانه ها وظیفه دارند اقدام های لازم برای پیشگیری از ا عتیاد را انجام دهند.

از دیگر سو نهادهای انتظامی، نظامی و اطلاعاتی کشور وظیفه دارند تحرکات گروه های سازمان یافته قاچاق مواد مخدر را به صورت ریزبینانه رصد کنند تا بتوان زنجیره انتقال مواد به دست مصرف کننده را تضعیف کرد. در این راه برخورد قاطع و حتی می توان گفت شدید با خرده فروشان مواد مخدر نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است و آن ها به عنوان کسانی که بی رحمانه آتش اعتیاد را به جان جوانان و خانواده های این مرز و بوم می کشانند باید با برخورد قاطع قضایی مواجه شوند.

براساس آمار بعد از تصادف ، اعتیاد دومین عامل مرگ و میر در ایران است و لازمه مقابله این بلای خانمان سوز عزم، وحدت، همدلی و انسجام ملی برای پذیرفتن مسئولیت اجتماعی است.