تورج دهقانی روز پنجشنبه در آیین احداث طرح ملی انتقال نفت خام گوره به جاسک و تاسیسات نفتی بندرجاسک که با دستور رییس جمهوری به صورت ویدئو کنفرانسی به صورت رسمی آغاز شد، اظهارداشت: این طرح برای نخستین بار، پایانه صادراتی خارج از محدوده تنگه هرمز را در اختیار صنعت نفت کشور قرار میدهد.
وی ادامه داد: این طرح راهبردی با هدف انتقال یک میلیون بشکه نفت خام سبک و سنگین صادراتی در روز از طریق یک خط لوله ۴۲ اینچ با طول تقریبی هزار کیلومتر و با استفاده از پنج تلمبهخانه بین راهی و ۲ ایستگاه توپکرانی، همچنین تعداد ۱۱ پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقریبی ۱۸۰ کیلومتر، اجرا خواهد شد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران افزود: این طرح شامل پایانه دریافت نفت، ۲۰ مخزن به ظرفیت مجموع ۱۰ میلیون بشکه و تأسیسات جانبی شامل ۳ عدد گوی شناور و اسکله صادراتی است.
دهقانی ادامه داد: در این فعالیت بزرگ نفتی، سه کارخانه بزرگ ایرانی برای تولید شمش، تختال، تبدیل تختال به ورق و تولید ورق به لوله و سه شرکت پمپساز داخلی برای تأمین پمپهای این خط لوله به کار گرفته شدهاند.
وی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۳۰۰میلیون دلار برای احداث این طرح هزینه شده است، ابرازداشت: برای تکمیل این طرح و بهرهبرداری از مرحله نخست آن تا پایان اسفند امسال ۸۰۰ میلیون دلار اعتبار نیاز است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران اضافه کرد: افزون بر ۹۵ درصد خدمات، تجهیزات و کالاهای این طرح نیز ایرانی است و درحال حاضر افزون بر ۸۰۰ دستگاه ماشینآلات سنگین با حضور پنج هزار نفر نیروی مستقر در ۳۰۰ گستره کاری در سرتاسر یکهزار از گستره این طرح مشغول به کار هستند.
وزیر نفت نیز در حاشیه افتتاح این طرح ملی ابرازداشت: نخستین محصولی که از بندر جاسک صادرخواهد شد میعانات گازی پارس جنوبی است که اواخر سال آینده انجام خواهد شد و تا قبل از پایان دولت، رساندن نفت و میعانات به جاسک آغاز میشود.
بیژن زنگنه افزود: با توجه به هدفگذاریهای انجام شده برای توسعه منطقه مکران و جاسک از ۱.۸ میلیارد دلاری که برای طرح راهبردی انتقال نفت گوره به جاسک در نظر گرفته شده ۷۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری در منطقه جاسک انجام میشود.
وی اضافه کرد: علاوه بر این با ساخت دو پالایشگاه در جاسک موافقت شده و پس از آن توسعه پتروشیمی و انتقال گاز در دستور کار قرار دارد تا بتوانیم چهره این منطقه را تغییر دهیم.
به گفته وزیر نفت، در این طرح حلقه اول توسط شرکت فولاد مبارکه تولید میشود و در حلقه دوم ورق مورد نیاز توسط شرکت فولاد اکسین تولید خواهد شد و سپس لولهسازان داخلی این ورقها را تبدیل به لوله میکنند.
زنگنه ابرازداشت: در ایجاد زنجیره تولید لوله NACE، تبدیل تختال به ورق و سپس لوله که برای نخستین بار اتفاق افتاده است، شرکت فولاد مبارکه اصفهان، شرکت فولاد اکسین خوزستان، لولهسازی اهواز و ایران آروین، لوله سازی ماهشهر و لوله سازی صفا فعالیت میکنند.
در طرح خط لوله نفتی گوره به جاسک مبداء این خط لوله منطقه گوره از توابع شهرستان گناوه استان بوشهر است که پس از عبور از استانهای بوشهر، فارس و هرمزگان از ۶۰ کیلومتری غرب شهر جاسک به ترمینال و تأسیسات دریایی صادرات و واردات که احداث آن برنامه ریزی شده است، متصل میشود.
این طرح راهبردی به منظور انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام به پایانه جاسک و احداث مخازن ذخیرهسازی برای ۱۰ میلیون بشکه نفت خام اجرایی میشود که باعث توسعه سواحل مکران و صادرات نفت خام از طریق لولهگذاری و ایجاد پایانه دوم صادرات نفت در جاسک خواهد شد.
برای اجرای این طرح نخستین بار شرکتهای تولیدی داخلی، ورقهای فولادی خاص، پمپهای بزرگ و پیشرفته مورد نیاز آن را که پیش از این در داخل کشور توان ساخت آنها وجود نداشت و همچنین مخازن ذخیرهسازی و تجهیزات بندرگاهی آن را طراحی و ساختهاند.
این طرح ملی و استراتژیک با ۲ میلیون دلار اعتبار اجرایی خواهد شد.
شهرستان جاسک در شرق استان هرمزگان بواسطه دسترسی مستقیم به دریای عمان و آبهای آزاد دارای اهمیت فراوانی بوده که امروز به کانون توسعه ای مکران تبدیل شده است.
سواحل مکران نیز در محدوده آبهای ساحلی و اقیانوسی دریای عمان از ایستگاههای مهم و اصلی تجارت، اقتصاد و گردشگری ایران است و این منطقه از حوزه گواتر و بندر چابهار آغاز و تا منطقه جاسک هرمزگان ادامه دارد.
شهرستان جاسک دارای ۶۰ هزار نفر جمعیت، ۳۰۰ کیلومتر نوار ساحلی در فاصله ۳۰۰ کیلومتری شرق بندرعباس واقع شده است.