جنوب کرمان، هفت شهرستان و یک میلیون نفر جمعیت دارد، گرمای خرماپزانش زبانزد است، یعنی خرمای نارس بر اثر شدت گرما رفته رفته به قرمز، قهوهای و سیاه تغییر رنگ میدهد. آری، اینجا گرمای عجیبی دارد و همین موضوع باعث تصورات و برداشتهایی نادرست از نحوه عملکرد ویروس کرونا شده است و در اوج شیوع، شاهد بودیم بسیاری از مردم با خیال راحت و بدون رعایت ابتداییترین اقدامات پیشگیرانه مشغول انجام کارهای روزانه خود هستند و حتی برخی اگر کسی را میدیدند که ماسک و دستکش استفاده کرده، با کنایه به او میگفتند مراقب باش کرونا نگیری!
تا پایان فروردینماه، وضعیت جنوب کرمان در بحث شیوع کرونا، سفید بود و همان سفید بودنِ وضعیت و تصور اینکه کرونا در این هوای گرم رَمقی برای فعالیت ندارد، عاقبت کار دستمان داد، تا جایی که امروز همه مناطق این خطه درگیر مقابله با ویروس کرونا شده است.
به گفته مسوولان، جنوب کرمان را هفت بیمارستان با ۶۰۰ تخت (عمومی و ویژه)، ۱۷۰ پزشک متخصص و ۹ درمانگاه پوشش میدهد و در بحث مواجهه با کرونا، ۲ بیمارستان در شهرستانهای جیرفت و کهنوج با ۶۰ پزشک و بیش از ۵۰۰ نفر پرسنل درگیر هستند.
نکته مهمی که همه مردم این منطقه باید به آن توجه کنند این است که آیا ۶۰۰ تخت بیمارستانی برای یک میلیون نفر کافی است! اگر خدایی ناکرده فقط ۱۰ درصد اهالی این منطقه به ویروس کرونا مبتلا شوند چه بحرانی به وقوع خواهد پیوست. همچنین باید توجه کرد که همه این تختها برای بیماران کرونایی نبوده و بیماران دیگری هم در بخشهای مختلف بیمارستانها بستری هستند. و این درحالی است که مسوولان با تلاشهای زیاد توانستهاند تنها ۱۴ تخت مراقبتهای ویژه به بیمارستانهای منطقه اضافه کنند.
سخنِ همیشگی مسوولان و کارشناسان بهداشتی هم از روز نخست شیوع، ضرورت رعایت بهداشت و فاصلهگذاری اجتماعی بوده و هشدارهای لازم در این خصوص به صورت مستمر از طریق رسانهها و خودروهای بلندگودار داده شده است.
مدیران دانشگاه علوم پزشکی جیرفت نیز به دفعات در مصاحبههایی نسبت به خطرات عادی انگاری شرایط کرونایی هشدار دادند، تالارها را تعطیل و ورودیهای به سمت بهشت زهرا را مسدود کردند اما برخی از مردم حاضر نشدند مدتی مراسم جشن و عروسی خود را به تعویق بیندازند و این مراسم پرتجمع را در خانههای خود برپا کردند و نتیجه این اقدامات را در افزایش آمار مبتلایان به کرونا دیدیم.
حال که برای همگان محرز شده که نه گرما و نه دگزامتازون میتواند کرونا را غیرفعال کند، شایسته است به هشدارهای کارشناسان بهداشتی بیش از پیش توجه کنیم.
بیتوجهی به هشدارهای بهداشتی در جنوب کرمان فاجعهآمیز میشود
علیاصغر خیرخواه معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت ضمن ابراز نگرانی از وضعیت موجود به افزایش موارد مرگ و میر ناشی از کرونا در جنوب کرمان اشاره کرد و گفت: رعایت نکردن فاصلهگذاری اجتماعی به خصوص در ادارهها و بیتوجهی به موارد بهداشتی در این منطقه، فاجعهآمیز میشود.
او با اشاره به ظرفیت پذیرش بیماران کرونایی در بیمارستانها افزود: تقریبا ظرفیت بخشهای کرونا در بیمارستانهای امام خمینی (ره) جیرفت و ۱۲ فروردین کهنوج تکمیل شده است.
وی با بیان اینکه وقتی تعداد موارد مثبت کرونا زیاد است آمار بیماران بدحال و نیاز به بستری هم بیشتر میشود، تصریح کرد: افزایش تعداد بیماران بستری شده، کار همکاران ما در مراکز غربالگری و بیمارستانها را سخت کرده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت بیان داشت: فوت چند بیمار کرونایی در جنوب کرمان بدون سابقه بیماری زمینهای، خبر از یک وضعیت بحرانی میدهد و متاسفانه باید بگوییم موارد جدید ابتلا به کرونا در جنوب استان کرمان افزایش یافته است.معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت بیان داشت: فوت چند بیمار کرونایی در جنوب کرمان بدون سابقه بیماری زمینهای، خبر از یک وضعیت بحرانی میدهد و متاسفانه باید بگوییم موارد جدید ابتلا به کرونا در جنوب استان کرمان افزایش یافته است.
وی تصریح کرد: دلیل اصلی افزایش مبتلایان به کرونا، جدی نگرفتن این ویروس و رعایت نکردن مسائل بهداشتی، شرکت در اجتماعات، مراسمهای عروسی و عزا و دید و بازدیدهای خانوادگی است.
خیرخواه گفت: تا ریشهکنی کووید ۱۹ در این منطقه باید تمامی افراد را ناقل بیماری و فضاها را نیز آلوده فرض کنیم و برای عبور از بحران، همه مردم باید هشدارها را جدیتر بگیرند و مهمانیها و تجمعات را تعطیل کنند.
۱۴ تخت مراقبتهای ویژه به بیمارستانهای جنوب کرمان اضافه شد
دکتر اصغر مکارم رییس دانشگاه علوم پزشکی جیرفت نیز از افزایش ۱۴ تخت مراقبتهای ویژه برای بیماران کرونایی در بیمارستانهای جنوب کرمان خبر داد و افزود: در راستای خدماترسانی بهتر به بیماران کرونایی، بخش « I C U» شماره سه بیمارستان امام خمینی (ره) جیرفت آماده و به زودی وارد فاز خدماترسانی میشود.
وی مبارزه با کرونا را نیازمند مشارکت مردم دانست و گفت: افزایش تعداد مبتلایان به ویروس کووید ۱۹ نتیجه توجه نکردن به پروتکلهای بهداشتی است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی جیرفت مردم را به رعایت پروتکلهای بهداشتی توصیه و استفاده اجباری از ماسک در فضاهای سرپوشیده، شستن مداوم دستها و رعایت فاصله اجتماعی را از موارد مهم پیشگیری از شیوع ویروس عنوان کرد.
مکارم برگزاری مراسم عروسی و عزا در این منطقه را عامل مهمی در افزایش تعداد مبتلایان به کرونا دانست و بر لزوم فاصلهگذاری اجتماعی تاکید کرد.او برگزاری مراسم عروسی و عزا در این منطقه را عامل مهمی در افزایش تعداد مبتلایان به کرونا دانست و بر لزوم فاصلهگذاری اجتماعی تاکید کرد.
مکارم هم از افزایش تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در جنوب کرمان ابراز نگرانی کرد و گفت: اطلاعرسانی لازم انجام شده لذا مردم باید مراقب باشند تا به این ویروس مبتلا نشوند.
وی بر رعایت موارد موثر بر کاهش آمار مبتلایان و فوتیهای ناشی از ویروس کرونا تاکید کرد و گفت: برای کاهش ابتلا و فوت ناشی از کرونا و قطع زنجیره این ویروس در جامعه باید فاصله گذاری اجتماعی و فیزیکی رعایت شود و مردم در خارج از منزل نیز باید نکات بهداشتی به ویژه استفاده از ماسک را بیش از پیش رعایت کنند.
او نیز عادیانگاری شرایط را از سوی مردم خطرناک عنوان کرد و افزود: این تصور اشتباه جان مردم را به خطر میاندازد. کرونا درمان ندارد و در شرایط فعلی بهترین راه برای مقابله با ویروس پیشگیری است از این رو همه مردم را به رعایت موارد بهداشتی توصیه میکنیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی جیرفت موفقیت کادر درمان در این آوردگاه را مرهون همراهی مردم دانست و افزود: همه مردم و مسوولان باید در این زمینه مشارکت کنند.
فعالیت تالارهای این شهرستان تا اطلاع بعدی ممنوع است
ابوذر عطاپور وزیری رییس شورای تامین جیرفت هم از ممنوعیت فعالیت تالارهای این شهرستان به علت افزایش تعداد مبتلایان به کرونا خبر داد. او بر رعایت پروتکلهای بهداشتی تاکید و خواستار مشارکت مردم در این زمینه شد.
وی بر لزوم مراقبتهای بهداشتی در ادارات تاکید کرد و اظهار داشت: ادارات شهرستان با صلاحدید رییس مجموعه در صورتی که خللی در خدمات رسانی به مردم ایجاد نشود، میتوانند با یکسوم نیروهای خود فعالیت کنند.
فرماندار جیرفت به مصوبات ستاد کرونای این شهرستان اشاره کرد و گفت: در صورتی که نتیجه آزمایش اشخاصی مثبت اعلام شود و آن افراد بدون توجه به هشدارهای بهداشتی در مکانهای عمومی حضور یابند به مراجع قضایی معرفی و طبق قانون با آنها برخورد میشود.فرماندار جیرفت به مصوبات ستاد کرونای این شهرستان اشاره کرد و گفت: در صورتی که نتیجه آزمایش اشخاصی مثبت اعلام شود و آن افراد بدون توجه به هشدارهای بهداشتی در مکانهای عمومی حضور یابند به مراجع قضایی معرفی و طبق قانون با آنها برخورد میشود.
وی از برخورد سخت و قاطع قانونی علیه متخلفان تهدید علیه سلامت مردم خبر داد و افزود: این برخوردها برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا انجام میشود.
عطاپور وزیری از معرفی ادارات متخلف به تخلفات اداری خبر داد و گفت: اداراتی که طبق گزارش مرکز بهداشت، سه مرتبه اخطار دریافت کرده ولی همچنان پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکنند به دلیل اقدام علیه سلامت عمومی به تخلفات اداری معرفی میشوند.
وی بر رعایت پروتکلهای بهداشتی در تاکسیها تاکید و از توقیف خودروهای متخلف توسط تاکسیرانی و راهنمایی و رانندگی برای حمل بیشتر از ظرفیت مجاز مسافر خبر داد. او همچنین بر نظارت مستمر مرکز بهداشت از صنوف مواد غذایی تاکید کرد.
فرمادار جیرفت با بیان اینکه استفاده از ماسک اجباری است، اظهار داشت: رعایت فاصله اجتماعی نیز باید رعایت شود.
اخطار پلمب برای هفت مطب در جیرفت
فرزانه برخوری رییس مرکز بهداشت جیرفت نیز از صادر شدن اخطار پلمب برای هفت مطب در این شهرستان خبر داد.
فرزانه برخوری علت صادر شدن اخطار پلمب را بی اعتنایی برخی پزشکان به تذکرات بازرسان بهداشت محیط عنوان کرد و گفت: این اخطارها به مدت ۴۸ ساعت صادر و در صورت برطرف نکردن تذکرات، واحدهای متخلف اعمال قانون میشوند.
وی ادامه داد: در صورت رعایت نکردن پروتکلها و ضوابط بهداشتی، طبق مصوبه ستاد مقابله با کرونا قطعا واحدهای متخلف پلمب خواهند شد.
برخوری بر لزوم بازدید مستمر از مطبهای پزشکان سطح شهرستان تاکید کرد و اظهار داشت: طی هفته جاری از ۶۸ مطب پزشکی، دندانپزشکی، کلینیک و داروخانه در شهر جیرفت بازدید شد.
او بر اهمیت فاصلهگذاری اجتماعی از ابتدای شیوع ویروس کرونا در مراکز پرجمعیت به ویژه مطب پزشکان، کلینکها و داروخانهها تاکید کرد.
افزایش آمار مبتلایان به کرونا در جنوب کرمان باعث شده برخی پزشکان و کارشناسان بهداشتی در صفحات مجازی خود از احتمال بروز یک فاجعه در این خطه سخن بگویند، یکی از کاربران شبکههای اجتماعی با انتشار فیلمی خطاب به کرونا گفت: مردم رعایت نمیکنند درست، حداقل تو برو، بخدا ما امکانات نداریم.
«کرونا» ویروسی است که گستردگی شیوع آن بسیار وسیع است و از جمله راههای انتقال آن عطسه، سرفه، دستدادن و روبوسی است؛ پزشکان توصیه میکنند، افراد علاوه بر پرهیز از دستدادن، روبوسی و حضور در مرکزهای عمومی؛ بههنگام عطسه لازم است، جلوی بینی خود را با دستمال بگیرند و و یا برای مهار آن از آرنج خود استفاده کنند.
«ویروس کرونا»، موسوم به «کووید ۱۹» اواسط ماه دسامبر سال گذشته (۲۴ آذر ۹۸) در شهر «ووهان» واقع در مرکز چین گزارش شد؛ ابتدا از این بیماری بهعنوان ذاتالریه نام برده میشد، اما کمیسیون ملی بهداشت چین در ۳۰ دسامبر سال ۲۰۱۹ (۹ دی ۹۸) بهصورت رسمی شیوع این ویروس را در چین اعلام کرد.
به گفته سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تاکنون ۲۲۵ هزار و ۲۰۵ نفر در کشور ما به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۱۶۲ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۱۰ هزار و ۶۷۰ نفر رسید.