عملیات پیروز کربلای یک در روز نهم تیر ماه ۱۳۶۵ در منطقه عملیاتی دشت مهران (جبهه میانی جنگ) با رمز یا ابوالفضل العباس(ع) توسط یگانهای عمل کننده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بسیج مستضعفان با اهداف بازپس گیری دوباره شهر مهران و ارتفاعات مرزی منطقه و سرکوب و منفعل کردن دشمن آغاز شد.
قدرت علی حشمتیان از رزمندگان و جانبازان دوران دفاع مقدس خاطرات خود را در عملیات کربلای یک آزاد سازی شهر مهران اینگونه می گوید: دراین عملیات فرمانده گردان مرزی دهلران سردارشهید آریافر(آن زمان سرهنگ بود) و من با درجه سروانی رییس عقیدتی سیاسی گردان و معاون آن گردان بودم.
وی افزود: با هماهنگی فرمانده هان وقت یعنی سرهنگ راسخ القول و سرهنگ اسلامی که ازمرکزبه دهلران آمده بودند و شهید دستواره از فرماندهان لشکر ۲۷ محمد رسول الله سپاه که مسوولیت مستقیم هماهنگی یگانهای اطراف مهران را عهده داربود، گردان ما بصورت دسته جمعی با جهادگران و بسیجیان گردان های مرزی دهلران همراه شدیم و از دهلران به سمت مهران حرکت کردیم.
این جانباز دوران دفاع مقدس تاکید کرد : در نزدیکی مهران سرهنگ آریافرعلاقه مند بودند خود برای شناسایی بروند ولی با اصرارقبول کردند که بنده به همراه چهارنفر ازنیروهای گردان مرزی وجهادگر برای شناسایی جلو برویم. درنزدیکی مهران هوا تاریک شده بود ودر تاریکی شب زیر آتش شدید دشمن بودیم که ناچارشدیم به سوله اول شهر مهران که ۱۳ نفر از رزمندگان نیزدرآن سوله حضور داشتند ملحق شویم.
حشمتیان گفت: خاطرم هست که مقداری هندوانه داخل سوله بود وآتش دشمن شدید وبه ناچار شب را درسوله با خوردن هندوانه وکمپوت ونان خشک محلی گذراندیم. حدود ساعت ۵ صبح که نمازرا خوانده بودیم هواپیمای جنگی (میگ) عراقی سوله را بمباران کرد وچیز دیگری به خاطر ندارم.
این جانباز با گرامی داشت، یاد و خاطره همه شهدای عزیز کربلای یک ادامه داد: خدا را شاکریم که پس ۳۴ سال خاطرات این روز که از غروب روز نهم تیرماه ۱۳۶۵ وارد سوله شدیم و صبح ۱۰ تیرماه ۱۳۶۵ سوله ما بمباران شد از یادمان نرفته است.
حشمتیان تصریح کرد: برابر اظهار همرزمان پیکر بی جان من با پیکر ۱۷ نفر بعنوان شهید توسط برادران سپاه و ژاندارمری ایلام به ستاد معراج ایلام انتقال یافت که بعد ازشش ساعت، همرزمان متوجه می شوند که پلاستیک پیچیده در روی جنازه بنده هوا دارد و پس از انتقال و درمان طی ۳۸ روز دربیمارستان ایلام و لشکر ۸۱ زرهی کرمانشاه و همچنین بیمارستان ولی عصرناجا پس ازخارج شدن ازکما، زنده و مداوا شده ام و خداوند عمر دوباره عطا فرموده که اکنون بعد از۳۴ سال که ازعملیات کربلای یک وآزاد سازی مهران می گذرد وظیفه داریم که یاد و خاطره رزمندگان این عملیات پیروز را گرامی داشته و شاخه گلی به روح تک تک شهدای این عملیات تقدیم نماییم.
«مهران باید آزاد گردد»
قبل از عملیات کربلای یک رزمندگان اسلام در پاسخ به امر حضرت امام خمینی(ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی که فرمودند «مهران باید آزاد گردد» پا به رکاب شدند و طی عملیاتکربلای یک این شهر را آزاد کردند.
در سالهای ۶۳ و ۶۴ جنگ وارد مرحله جدیدی شده بود، صدام به کمک کشورهای عربی و غربی مجهزتر شده بود و توپخانه ها، تانکها و نفربرهای زیادی در مرزهای غربی و جنوبی مستقر کرده بود تا بتواند بر ما غلبه کند اما به لطف خدا رزمندگان اسلام توانستند با اجرای عملیات والفجر ۸ و فتح فاو، مشت محکمی بر دهان صدام و حامیانش زده و به لحاظ سیاسی و نظامی شکستی سنگین را بر آنان تحمیل کنند به هرحال دشمن غافلگیر شده بود و تلاش میکرد به کمک حامیانش مجدداً خودش را بازسازی کند که این بار به کمک منافقین که بارها به کمک صدام آمده بودند و هربار شکست خورده بودند، به مهران حمله کرده و شهر مهران را در اختیار گرفت.
شهر مهران در راستای ارتفاعات جبل الحرمین، و کانی سخت قرار دارد و قبلاً ارتفاعات کله قندی طی عملیات والفجر ۳ آزاد شده بود، بنابراین ارتفاعات مشرف به شمال شرق، جادههای منتهی به مهران از سمت دهلران و ایلام در اختیار رزمندگان بود و دشمن بر سمت شرقی و ارتفاعات قلاویزان مسلط بود.
در واقع بیشتر ارتفاعات مشرف به شهر در اختیار نیروهای خودی بود اما خود شهر مهران با این که خالی از سکنه و تخریب شده بود، در اختیار ارتش عراق بود و همین موجب استفاده تبلیغاتی دشمن شده بود که صدام اشغال مهران را در مقابل اشغال فاو به رخ می کشید.
برابر دستور حضرت امام خمینی(ره) جهت آزادسازی مهران، مقرر شد تا گردان هایی از لشکر ۴۱ ثارالله، ویژه ۲۵ کربلا، ۱۷ علی ابن ابی طالب(ع)، لشکر ۲۷ محمد رسول الله(ص)، لشکر ۵ نصر، تیپ امام رضا (ع) ویگانهای بیشماری از سپاه و بسیج که در منطقه جنوب مستقر بودند به مهران اعزام شوند ویگانهای مرزی اطراف منجمله دهلران نیز شامل این دستوربود. تارزمندگان اسلام باتمام توان مهران را پس بگیرند.
درعملیات موفق کربلای یک رزمندگان اسلام و یگانهای عمل کننده نیروی زمینی سپاه، شامل لشکرهای ۴۱ ثارالله کرمان، ۱۷ علی ابن ابیطالب(ع) مرکزی، ۲۷ محمد رسول الله(ص) تهران و امیرالمؤمنین(ع) ایلام حضور داشتند و با رشادت های خود اجازه عرضه اندام به دشمن بعثی را در خاک کشورمان ندادند.
در این عملیات سردار رشید سپاه محمد رضا دستواره فرمانده شجاع لشکر ۲۷ محمد رسول الله (ص) تهران و جمعی از عاشقان حضرت روح الله (ره) به شهادت رسیدند.
درعملیات کربلای۱؛ منفعل کردن سیاست تهاجمی عراق، هدف عمده ای بود که نیروهای سپاه و بسیج وداوطلبان گردانهای مرزی به خوبی توانستندبه آن دست یابند. سرعت عمل، اعتقاد یگان ها، حفاظت عملیات، فریب دشمن، تناسب نیروها با طرح عملیات، انجام کارهای مهندسی لازم از جمله عوامل بارز و موثر در عملیات کربلای۱ بود.
طی عملیات کربلای ۱، منطقه ای به وسعت ۱۷۵ کیلومتر مربع از خاک ایران و عراق شامل شهر مهران واطراف آن، جاده دهلران - مهران در کشورمان، ارتفاعات حساس و سرکوب قلاویزان و حمرین و نیز دو پاسگاه مرزی آزاد شد، همچنین عقبه های دشمن ازجمله شهرهای بدره وزرباطیه دردیدوتیرقوای خودی قرارگرفت. درعملیات کربلای یک ۱۲۱۰ نفر از نیروهای دشمن اسیر شدند.