روزهای تقویم ورق می خورد و دهم تیرماه فرا می رسد، روزی كه مصادف با سالروز آزادی مهران قهرمان از دست دشمن متجاوز بعثی است.
روزی سرشاز از غرور ملی و افتخار هر ایرانی، روزی پر شور و نشاط برای مردمانی مهربان و مقاوم كه با چنگ و دندان از مرز و خاك كشور خود هم پای رزمندگان دفاع كردند و حماسه دلاورمردی و ایثار را در این دیار جاودانه كردند.
آزادی مهران گر چه در تقویم ملی كشور به ثبت نرسیده اما در دل همه ایلامی ها و ایرانی هایی كه در آن روزگاران پر جفا شبانه روز در گرمای طاقت فرسا در تپه ماهورها و هلت های گرم مهران ایستادند و دشمن را به عقب رانده و شهر را از وجود نامبارك رژیم بعث پاك كردند، جاودانه و ثبت است.
سالروز آزادی مهران قهرمان، روزی است بیاد ماندنی كه با وجود گذشت سال ها و آبادی خانه ها به دنبال آن همه ویرانی ها، با وجود سرسبزی نخل ها و دشت ها به دنبال آن سوختن و تخریب به دست دشمن باز حادثه ای تازه در دلهای تك تك ایلامی ها است.
هنوز هم مردمان این دیار روزهای پر وحشت آوارگی و شب های دهشتناك بمباران های هوایی و صدای آژیر قرمز، زیر آوارماندن عزیزانش و به شهادت رسیدن دوستان و بستگانشان را از یاد نبرده اند.
آری اینجا ایلام است با بیش از 430 كیلومتر مرز مشترك با كشور عراق، كه در هشت سال جنگ تحمیلی تهدیدی برای شهر و كشور بشمار می رفت، اما این روزها به فرصتی برای زیارت كربلای معلی و رونق اقتصادی مبدل شده است.
چگونه ممكن است كه حافظه تاریخ این دیار آن روزهای خون و زخم و ویرانی را از یاد ببرد؟
اینجا هنوز مادران و زنان زیادی هستند كه چشم به راه سرداران و همسران خویشند، هنوز جوانان رشیدی هستند كه غم از دست دادن پدر شهید خود در كودكی را از یاد نبرده اند، اینجا هنوز در و دیوار شهر زخمی از سال های تجاوز است و اینجا هنوز هم دیار مردمان صبور و قانعی است كه در برابر انبوه مشكلات و نارسایی ها دم بر نمی آورد.
مردم ایلام، سرزمین حماسه های جاودان، دهم تیرماه سال 1365 را فراموش نخواهد كرد زیرا در این روز دلاور مردان رشید و پر شور این دیدار در یك حمله قهرمانانه در عملیاتی با نام یا ابوالفضل العباس در جبهه های مهران حماسه پیروزی آفریدند و قلب امام و ملت را شاد كردند.
بر اساس اسناد موجود بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس استان، عملیات آزادسازی شهر راهبردی مهران در ساعت 22 و 30 دقیقه دهم تیرماه سال 1365 در منطقه ای به گستره 175 كیلومتر مربع در دو محور جاده ایلام - مهران و جاده دهلران - مهران آغاز شد.
در این عملیات ارتفاعات حمرین و جاده های مهم مهران به ایلام و مهران به دهلران از تصرف و شعاع تیر رس دشمن خارج شد و پاسگاه های مرزی و شهرهای بدره، زرباطیه و جاده های تداركاتی عراق نیز برای قوای بعث ناامن شد.
عملیات كربلای یك علاوه بر شهر مهران به آزادسازی ارتفاعات قلاویزان، روستاهای اطراف و شهرك های منصور آباد، هرمز آباد، بهروزان، قلعه كهنه، فیروزآباد و فرخ آباد منجر شد.
علاوه بر این پاسگاه های عراقی تعان، محمد قاسم و دراجی نیز به تصرف رزمندگان اسلام درآمد.
در این عملیات نظامی 39 گردان از یگان های عمل كننده رزمی، زرهی و مهندسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دلاورانه با دشمن بعثی پیكار كردند.
نیروهای سپاه اسلام در عملیات آزادسازی مهران در مجموع موفق به انهدام دو تیپ 4 و 5 گارد ریاست جمهوری عراق، تیپ های 433 از لشكر 17،507،66كماندویی، 93، 35، 113، 71، 72 از لشكر 35 و دو گروهان پیاده این كشور بین 50 تا 100 درصد شدند.
همچنین در این عملیات تیپ 3 گارد زرهی ریاست جمهوری، یك تیپ كماندویی ویژه، تیپ های 70 زرهی، 59، 501، 95 و 24 مكانیزه از لشكر 10 و گردانهای 228، 53، 447 توپخانه، گردان 6 زرهی و ... به میزان قابل توجهی منهدم شدند.
در عملیات كربلای 1 همچنین بیش از 9 هزار نفر از قوای بعثی كشته و زخمی شدند و بیش از هزار و 200 نفر نیز به اسارت رزمندگان اسلام درآمدند.
در این عملیات در مجموع هزار و 170 دستگاه انواع تانك، نفربر و خودرو دشمن منهدم شد و بیش از 200 دستگاه از این ادوات و هزاران قبضه سلاح سبك و نیمه سنگین نیز به غنیمت نیروهای خودی درآمد.
استان ایلام با 430 كیلومتر مرز مشترك با عراق دارای بیشترین مرز با این كشور است و مرزهای آن به دلیل برخورداری از امنیت و كوتاهی مسافت تا مركز عراق یكی از پر تردد ترین مرزهای زمینی كشور به شمار می رود.
گزارش: ناهید ابراهیمی
7177/9002
ایلام - ایرنا - سلام بر تو ای شهر شهدا، ای مرز پر گهر، ای خطه خونین معطر به عطر شهادت و كربلا، سلام بر تو و مردان غرور آفرینت، سلام بر تو زنان عفیف و صبورت، سلام بر تو ای مشهد شهدا، ای مهران قهرمان و سلام بر تو ای ایلام پایدار.