زندگی با اسب بخش جدایی ناپذیر زندگی ترکمنها است و این حیوان نجیب نزد قوم ترکمن پیشینهای طولانی در سنن و زندگی صحرانشینی و جنگ و گریزها دارد.
ترکمن ها به سبب سکونت در موقعیت اقلیمی خاص، همواره ناگزیر از درگیری با ساکنان پیرامون خود بودند و شرکت در این جنگ ها استفاده از اسب را برای آن ها اجتناب ناپذیر میکرد.
با گذشت زمان، میان ترکمن ها و اسب ارتباطی عمیق و قابل توجه به وجود آمد که این رابطه همچنان نیاز ادامه دارد و حضور گسترده در کورس اسبدوانی گوشهای از این علاقه و الفت تاریخی است.
ساکنان قدیمی استان گلستان شرکت در این مسابقات را نه به چشم یک ورزش و سرگرمی، بلکه برشی کوتاه از زندگی پر فراز و نشیب قوم خود می دانند و به همین دلیل است که تعطیلی چند ماهه آن، همه علاقه مندان به اسب را نگران کرده و آن ها را به فکر زمینه سازی برای شروع دوباره کورس انداخته است.
عاشقان اسب و سوارکاری گلستان این روزها پیگیر شروع مجدد مسابقات اسب دوانی گلستان در بندرترکمن، آق قلا و گنبد هستند و تاکنون نیز جلسات متعددی با مسوولین شهرستانی و استانی برگزار کرده و با تمکین به همه ملاحظات بهداشتی و پروتکل های اعلام شده، آمادگی خود را برای شروع دوباره این مسابقات اعلام کردند.
استقبال چند ۱۰ هزار نفره هفتگی از کورس های اسبدوانی گلستان، یکی از انگیزه های مهم مسوولان استان برای شروع دوباره این رقابت ها است اما آن ها پذیرفتهاند که فصل جدید مسابقات را بدون حضور تماشاگر و با مهیا کردن بستر پخش اینترنتی آغاز کنند.
یکی از چابکسواران گلستانی در گفتگو با ایرنا اظهار داشت: اقتصاد و اشتغال هزاران نفر از مردم منطقه وابسته به مسابقات سوارکاری است و کورس برای آن ها چیزی فراتر از یک تفریح و سرگرمی چند ساعته است.
یحیی استادی که قرار است امسال اولین تجربه چابکسواری خود در مسابقات را تجربه کند گفت: با رعایت ملاحظات بهداشتی امکان برگزاری این مسابقات وجود دارد.
وی بیان کرد: همانطور که به ورزش هایی مانند فوتبال اجازه برگزاری مسابقه و شروع لیگ را می دهند، مجوز شروع کورس اسبدوانی گلستان را هم صادر کنند چون این مسابقات بسیار کم خطرتر از فوتبال است.
عبدالعزیز دوجی یکی از علاقه مندان سوارکاری آق قلا هم به ایرنا گفت: حالا که قرار نیست کورس با حضور تماشاگر برگزار شود باید برای فراهم کردن زیرساخت های تماشای آن از تلویزیون و فضای مجازی تلاش کرد.
وی گفت: باید امکاناتی در اختیار علاقه مندان قرار بگیرد تا امکان تماشای مسابقات از طریق نرم افزار فراهم باشد.
رییس هیات سوارکاری بندرترکمن نیز در گفتگو با ایرنا اظهار داشت : مالکان و علاقه مندان سوارکاری به دنبال افزایش شیوع کرونا در منطقه نیستند اما نباید فاصله برگزاری مسابقات بیش از این طولانی شود.
یوسف قزل گفت: پیش شرط ها و تمهیدات مورد نظر شورای تامین برای شروع مسابقات را به طور کامل اجرا می کنیم و با توجه به پیش بینی پخش تلویزیونی و اینترنتی، مشکلی برای آغاز کورس اسبدوانی نداریم.
فرماندار بندرترکمن هم گفت: شرایط استان و شهرستان با توجه به شیوع بیشتر کرونا حساس است و نباید با تصمیم احساسی اوضاع را پیچیده تر کرد.
الیاس هیوه چی اظهار داشت: شیوع این بیماری در هفته های اخیر رشد تصاعدی یافته و کوچک ترین بی احتیاطی و تساهل ممکن است به بروز فاجعه ختم شود.
وی گفت: بهسازی فنس های پیرامونی مجموعه سوارکاری بندرترکمن، جلوگیری از ورود تماشاگر با استفاده از ظرفیت دستگاه های انتظامی و یا شرکت های حفاظتی، کم کردن تعداد کادر فنی و داوران، تقویت زیرساخت های بهداشتی و رعایت پروتکلها از جمله موارد تاکید شده برای صدور مجوز برگزاری کورس در شرایط کرونایی است که توسط عوامل برگزاری پذیرفته شد.
هیوه چی ادامه داد: به این نتیجه رسیده ایم که مجوز برگزاری کورس به صورت هفتگی صادر شود و پس از پایان هر هفته و پس از ارزیابی دقیق و تایید رعایت مفاد اعلام شده، مسابقات هفته بعد برگزار شود.
وی با اشاره به تلاش دوستداران ورزش سوارکاری برای برگزاری این مسابقات گفت : امکانات فنی و زیر ساختی مجموعه سوارکاری بندرترکمن باید تقویت شود زیرا با شرایط فعلی امکان جلوگیری از ورود تماشاگر به میدان وجود ندارد.
فرماندار بندرترکمن گفت که موافقت شورای تامین با برگزاری این مسابقات منوط به اجرای همه تعهدات است و به دلیل امکان شیوع گسترده کرونا، ذرهای از این ملاحظات کوتاه نخواهیم آمد.
بندرترکمن، آق قلا و گنبد همه ساله در فصول مختلف میزبان مسابقات سوارکاری هستند و طبق آمار دوره های گذشته در زمان برگزاری کورس هر هفته بین ۷ تا ۱۰ هزار نفر از این مسابقات دیدن می کردند.
به گفته سخنگوی وزارت بهداشت تا ظهر دیروز شنبه ۲۵۵ هزار و ۱۱۷ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شدند و با فوت ۱۸۸ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، شمار جانباختگان کرونا در کشور به۱۲ هزار و ۶۳۵ نفر رسیده است.