تاریخ انتشار: ۲۹ تیر ۱۳۹۹ - ۰۸:۳۰

تهران- ایرنا- سومین دوره انتخابات پارلمانی در سوریه بعد از اصلاح قانون اساسی این کشور از صبح امروز یکشنبه در ۱۴ استان و در ۷ هزار و ۴۰۰ مرکز اخذ رای برای انتخاب ۲۵۰ نماینده مجلس سوریه آغاز شد.

 در این دوره از انتخابات که از ساعت ۷ صبح به وقت محلی آغاز (۸ و نیم به وقت تهران ) و تا ساعت ۱۹ ادامه خواهد داشت یک هزار و ۶۵۶ نامزد برای استان های مختلف حضور دارند و انتخابات مزبور به خاطر شیوع کرونا پس از دو بار تعویق امروز برگزار می شود. برگزاری انتخابات امروز با رعایت پروتکل های بهداشتی برای مقابله با کرونا و جلوگیری از شیوه آن صورت می گیرد.

مرحله اول قرار بود روز دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۳۹۹ (۱۳ آوریل ۲۰۲۰ ) برگزار شود که به دستور بشار اسد رییس جمهوری سوریه و به خاطر شیوع کرونا به ۳۱ اردیبهشت (بیستم ماه می ۲۰۲۰) موکول شد و بار دیگر به تعویق افتاد و در نهایت قرار شد روز یکشنبه ۲۹ تیر ماه ۱۳۹۹ برگزار شود.

بر اساس آخرین آمارهای اعلام شده تاکنون  ۴۹۶  نفر در سوریه مبتلا به کرونا شده که از این میزان ۲۵ نفر فوت شده و  ۱۴۴  نفر نیز بهبود یافته اند.

از دیروز (شنبه) نیز بر اساس قانون انتخابات تبلیغات از سوی نامزدها ممنوع اعلام شده بود.

‌بر اساس قوانین انتخاباتی سوریه هر یکی از اتباع این کشور که ۱۸  سال سن داشته باشد حق دارد نامزد این انتخابات باشد و طبق قانون شماره ۸ سال ۲۰۱۶، نیروهای ارتش عربی سوریه و پلیس نیز حق دارند خود را در این انتخابات نامزد کنند.

انتخابات در سوریه دارای روند خاصی است و برای برگزاری انتخابات مردم ۱۴ استان این کشور باید پیش از برگزاری آن با مراجعه به دفاتر مختارهای محله‌های خود برای حضور در انتخابات ثبت نام کنند و در روز برگزاری نیز باید در همان حوزه‌ای که قبلا ثبت نام کرده‌اند، حضور یافته و رای خود را به صندوق بیندازند.

"هشام الشعار" وزیر دادگستری سوریه در همین ارتباط اعلام کرد با توجه به اینکه ارتش ثبات و امنیت را به مساحت وسیعی از جغرافیای سوریه باز گردانده است، برگزاری انتخابات فعلی مجلس از شرایط بهتری برخوردار است.   

پیشتر ۸۰ درصد از خاک سوریه در اشغال تروریست های مورد حمایت برخی کشورهای غربی، عربی، رژیم صهیونیستی و برخی همسایگان این کشور بود و اکنون حدود ۱۰ درصد از خاک آن در شمال و شمال غرب این کشور در اختیار تروریست ها و سوریه مصمم به آزادی سازی این مناطق در استان ادلب و الرقه است.

وزیر دادگستری سوریه که پیش از این رئیس کمیته عالی قضایی انتخابات بود، خاطر نشان کرد،  در گذشته با وجود شرایط سخت جنگ تروریستی که در آن زمان بیشتر کشور را فرا گرفته بود و بسیاری از مناطق از کنترل دولت خارج شده بود، دو انتخابات (انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات مجلس) را در زمان مقرر با موفقیت برگزار کردیم.  

وی درباره اینکه برخی‌ها در خارج از کشور قصد دارند، انتخابات مجلس سوریه را زیر سوال ببرند و با نامناسب دانستن زمان برگزاری انتخابات (۱۹ جولای) بهانه می‌آورند که سوری‌ها در خارج از کشور نمی‌توانند در این انتخابات شرکت کنند، گفت: ما در گذشته چنین صداهایی را در انتخابات ریاست جمهوری و یا در انتخابات مجلس شنیده‌ایم.  

الشعار با اشاره به این که توطئه‌های بیرونی برای شکست انتخابات و حق قانونی مردم وجود دارد، اما همانطور که قبلاً به دلیل ارتباط متقابل رهبری و مردم، شکست خورده‌اند، این بار نیز شکست خواهند خورد،  افزود: از کسی که می‌گوید، نمی‌تواند نمایندگان خود را انتخاب کند، سؤال می‌کنیم آیا کسی مانع بازگشت او به کشورش برای اجرای حق خود شده است. سوریه درهای خود را برای همه شهروندانش باز کرده و از هرکسی که بخواهد، رأی بدهد، استقبال می‌کند و به هیچ‌کس اجازه نمی‌دهد، مانع دسترسی شهروندان به این حق شود.  

مجلس سوریه دارای ۲۵۰ نماینده از ۱۴ استان است و استان های دمشق، حلب و حمص بیشترین نماینده را در مجلس دارند.

شعار این دوره از انتخابات پارلمانی در سوریه " رای تو حق توست"  و " رای تو واجب توست"  و "با صدا و رای خودت تفاوت را رقم بزن " انتخاب شده است و از چند هفته قبل خبرگزاری رسمی این کشور (سانا) در مصاحبه با قشرهای مختلف دیدگاه های آنان را برای حضور در انتخابات و انتظارات از نمایندگان را مطرح کرده است.

بر اساس دیدگاه های ارایه شده از سوی مردم سوریه در ارتباط با این دوره از انتخابات مهم ترین درخواست آنان از نمایندگان خود بهبود وضعیت معیشتی مردم، داشتن راهبرد برای ایجاد  افزایش اشتغال، افزایش حقوق مردم در همه بخش ها، گسترده تر شدن ارتباط بین مردم و نمایندگان به منظور درک بیشتر مشکلات آنان، توجه به افزایش تولید محصولات کشاورزی و صنایع تولیدی و کارخانجات، ایفای مسوولیت نمایندگی به صورت کامل و جامع است.

در یک ماه اخیر با توجه به تصویب و اجرای قانون قیصر از سوی دونالد ترامپ رییس جمهوری امریکا علیه سوریه ارزش پول این کشور بشدت کاهش یافته و نرخ برابری آن در مقابل دلار از ۵۰۰ به بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ لیره رسیده است.

در چنین شرایطی بی دلیل نیست که یکی از درخواست های مهم مردم این کشور از نمایندگان مجلس بهبود اوضاع معیشتی و افزایش حقوق کارمندان است چرا که در شرایط حاضر کارمندان میان پایه به صورت میانگین حدود ۲۰ دلار حقوق دریافت کرده و وضعیت سختی را می گذرانند به طوری که در

یک دهه گذشته و با وجود بحران در این کشور وضعیت اینچنین نبوده است.

بر اساس اصل ۷۱  قانون اساسی سوریه مجلس‌ خلق‌ عهده‌ دار وظایفی چون اعلام‌ نامزدی‌ ریاست‌ جمهوری، تصویب‌ قوانین،  بحث‌ پیرامون‌ سیاست های‌ دولت، تصویب‌ بودجه‌ عمومی‌ و برنامه‌ های‌ توسعه‌ کشور، تصویب‌ معاهدات‌ و قراردادهای‌ بین‌ المللی‌ در زمینه‌ امنیت‌ کشور که‌ مشتمل‌ بر معاهدات‌ مربوط به‌ صلح‌ و پیمانها و کلیه‌ معاهدات‌ مربوط به‌ حق‌ حاکمیت‌ است. همچنین قراردادهایی‌ که‌ به‌ شرکت ها و موسسات‌ خارجی‌ اجازه‌ کسب‌ امتیازاتی‌ را در داخل‌ کشور می دهد، بر عهده دارد.

سوریه دارای ۲۶ میلیون نفر جمعیت است که به خاطر بحران ده سال گذشته این کشور حدود ۱۲ میلیون نفر از این جمعیت در داخل و خارج سوریه آواره شده بودند و در سال های اخیر با توجه به بازگشت امنیت و ثبات شمار زیادی از این افراد از برخی کشورهای خارجی مانند لبنان، اردن، مصر و دیگر کشورها به سوریه بازگشته اند و در ماه های اخیر برخی دشمنان سوریه با هدف گرفتن امتیازات سیاسی از نظام قانونی این کشور به دنبال برخی اقدامات برای جلوگیری از بازگشت بیشتر آوارگان به خصوص از لبنان به سوریه هستند.

در داخل این کشور نیز شمار زیادی از سوری ها با توجه به آزادی شهرهای آنان به خانه و کاشانه خود بازگشته اند و اکنون فقط شماری از شهروندان استان ادلب و الرقه به خاطر اشغال این مناطق از سوی تروریست ها و همسایه شمالی در دیگر مناطق سوریه بسر می برند.

کارشناسان معتقدند با توجه به این که هدف امریکا از اعمال قانون سزار (قیصر) و تحریم های بیشتر علیه سوریه از ۱۷ ماه ژوئن ۲۰۲۰ میلادی ایجاد نارضایتی در بین مردم به دنبال شکست حمایت از تروریست ها در ده سال گذشته بوده است ، میزان مشارکت مردم سوریه در این انتخابات بهترین گواه برای حمایت از نظام سیاسی و قانونی سوریه است و این انتخابات می تواند شکست دیگری را برای کشورهای غربی در سوریه رقم بزند.

انتخابات بعدی سوریه نیز که برای تعیین رییس جمهوری این کشور می باشد، قرار است سال ۲۰۲۱ در سراسر سوریه برگزار شود و مدت ریاست جمهوری در این کشور ۷ ساله است و آخرین انتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۴ برگزار شده است.

با وجود بحران ده سال گذشته در سوریه و اشغال بخش های زیادی از این کشور در یک دهه گذشته تاکنون ۵ انتخابات شامل دو انتخابات پارلمانی، دو انتخابات شوراهای محلی شهر و روستا (۲۰۱۱ و ۲۰۱۸) و یک انتخابات ریاست جمهوری برگزار شده است.