منابع خبری افغانستان اعلام کردند که چهار نفر به گروه مذاکره کننده طالبان در قطر افزوده شده و همچنین در سطوح فرماندهان نظامی نیز تغییراتی ایجاد شده است.
گروه طالبان هم تائید کرده است که در بخشهای نظامی و سیاسی این گروه تغییرات تازهای بوجود آمده و برخی اعضای هیأت مذاکرهکننده و نیز مسئولان نظامی این گروه تغییر کردهاند.
«افق نیوز» افغانستان روز یکشنبه نوشت که مولوی «امیرخان متقی» از جمع اعضای هیأت مذاکره کننده در قطر برکنار شدهاست.
مولوی «عبدالحکیم» قاضی القضات کنونی این گروه و مولوی «ثاقب» قاضی القضات سابق طالبان از اعضای جدید هیأت مذاکرهکننده این گروه هستند.
همچنین گفته شده است که ملا«یعقوب» پسر ملا عمر رهبر پیشین و موسس گروه طالبان، به عنوان مسئول نظامی این گروه تعیین شدهاست.
طالبان گفته است که ملا هبتالله رهبر این گروه تغییرات تازه را برای مدیریت خوبتر بخش نظامی و سیاسی این گروه بوجود آورده است.
«ذبیح الله مجاهد» سخنگوی گروه طالبان هم به رسانههای افغانستان گفته است که هدف از تغییرات تازه در بخشهای سیاسی و نظامی این گروه تسریع و تقویت روند صلح بوده است.
اما کارشناسان افغان و آگاهان امور سیاسی بر این باورند که تغییرات جدید فقط بخاطر جلوگیری از انشعاب درونی طالبان بوجود آمده است.
«احمد سعیدی» آگاه مسائل طالبان در پاسخ به سوال ایرنا مبنی بر علت انجام این تغییرات در سطوح هیأت مذاکره کننده و فرماندهان نظامی گفت: ملا«یعقوب» فرزند ملامحمدعمر رهبر سابق طالبان و از اعضای شبکه حقانی با هیأت مذاکره کننده مخالفت میکرد و باور داشت که آنها ایستادگی لازم در برابر دولت افغانستان را ندارند.
به باور سعیدی ملاشرین، انس حقانی و برخی افراد دیگر که در جمع هیأت مذاکره کننده اضافه شده است، به این دلیل بوده که رهبر طالبان آنها را فرستاده تا از انتقاد دست برداشته و در مذاکرات داشتههای خود را مطرح کنند.
سعیدی همچنین انتصاب ملایعقوب به فرماندهی نظامی طالبان را با هدف جلب رضایت وی خواند و گفت: این تغییرات هیچ سودی برای مذاکرات ندارد بلکه افرادی که وارد سطوح نظامی سیاسی شده اند، سختگیرتر و انعطاف ناپذیرترند.
پیش از این رسانههای خارجی از بروز اختلافات در سطح رهبری و مدیریتی گروه طالبان گزارش داده بودند. طالبان اما این گزارشها را رد کرده بود.
این تغییرات در حالی در سطح مدیریتی طالبان ایجاد شده است که هم این گروه و هم دولت افغانستان برای آغاز مذاکرات داخلی آماده میشوند اما آزادی ۶۰۰ زندانی طالبان مانع آغاز این روند شده و رئیس جمهوری افغانستان بتازگی اسیران ارتش نزد طالبان را نیز مطرح کرده و گفته است تا روشن شدن سرنوشت آنها، پیشرفت در روند صلح ناممکن است.