آوات نورانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در سال زراعی جاری بیش از ۹۵ هکتار از مزارع آبی این شهرستان به کشت دانه روغنی کلزا اختصاص یافته بود اما به دلیل سرمازدگی بهاره حدود ۶۰ هکتار از آن قابلیت برداشت داشت.
وی اضافه کرد: برداشت دانه روغنی کلزا در مزارع مهاباد به پایان رسیده و تاکنون ۸۵ تُن محصول برداشت شده به مرکز فرعی خرید تضمینی کلزا تحویل داده شده است که مطالبه کلزاکاران نیز بهزودی پرداخت خواهد شد.
کارشناس زراعت جهادکشاورزی مهاباد با بیان اینکه مراکز خرید تضمینی قبل از برداشت این محصول فعالیت خود را شروع کردند، افزود: در راستای حمایت از کلزاکاران امسال قیمت خرید تضمینی کلزا، ۴۶ هزار و ۶۰۲ ریال تعیین شده است.
نورانی افزود: با توجه به اینکه خرید کلزا به صورت تضمینی بوده و محصول تولید شده تنها با این قیمت باید تحویل کارخانههای تولید روغن داده شود، فرصتی برای ورود دلالان به بازار کلزا وجود ندارد.
وی با اشاره به حمایت دولت از کلزاکاران نیز اضافه کرد: امسال علاوه بر اولویت توزیع کود شیمیایی یارانهدار بین کلزاکاران این شهرستان، در مجموع ۱۰۰ لیتر کود مایع و ۴۰۰ کود پودر ویژه کلزا به صورت رایگان بین کلزاکاران مهاباد توزیع شده است.
کشت کلزا در اوایل شهریورماه آغاز میشود و برای جوانهزدن و رویش اولیه نیازمند آبیاری است؛ این محصول با شروع بارشهای پاییزه نیازی به آبیاری ندارد و برداشت آن در اواخر خرداد و اوایل تیر سال بعد انجام میشود.
کلزا (Brassica napus) از گیاهان دانه روغنی مهم در مناطق معتدل بوده و دارای طیف به نسبت وسیعی از سازگاری اقلیمی است؛ دانه کلزا دارای ۲۵ تا ۵۵ درصد روغن، ۱۸ تا ۲۴ درصد پروتئین بوده و به خاطر اسیدهای چرب اشباع نشده و فاقد کلسترول از کیفیت تغذیهای بالایی برخوردار است.
سالانه بیش از ۵۵ میلیون تن کلزا در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، چین و کانادا به عنوان سه تولیدکننده اصلی این محصول به دست میآید؛ میزان تولید این محصول در ایران بسیار اندک و کمتر از ۳۰۰ هزار تن در سال برآورد میشود که این رقم نیز در سالهای اخیر با توجه ویژه وزارت جهاد کشاورزی به دست آمده است.
تامین روغن مورد نیاز کشور و جلوگیری از خروج ارز، تامین علوفه مورد نیاز دام و طیور و تامین امنیت غذایی و سلامت جامعه از اهداف توسعه کشت دانههای روغنی است.
کشت دانه روغنی کلزا در تناوب با گندم موجب تقویت خاک و پایداری تولید گندم در کشور میشود و ترویج آن طی سالهای اخیر تدبیری از سوی مسوولان برای افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی آذربایجانغربی بوده است.
شهرستان مهاباد دارای ۸۰ هزار هکتار زمین مستعد کشاورزی است که از این مقدار ۳۰ هزار هکتار به صورت آبی و ۵۰ هزار هکتار به صورت دیم کشت میشود.